۱۳ آبان ۱۳۹۶، ۱۸:۰۷
کد خبر: 82719513
T T
۰ نفر
كشت كلزا، تحقق اقتصاد مقاومتی و تضمین امنیت غذایی

مشهد- ایرنا- وابستگی بیش از 90 درصدی به خارج كشور در تامین دانه های روغنی اهمیت كشت آن را در اجرای سیاست‌ های اقتصاد مقاومتی روشن می كند كه در این ارتباط دانه روغنی كلزا از نقش و اهمیت بسزایی برخوردار است.

با تولید محصولات غذایی بخصوص دانه های روغنی برای تامین نیاز اساسی مردم علاوه بر پاسداری از امنیت غذایی می توان تولید داخلی را نیز در راستای اقتصادی مقاومتی هدایت كرد.
برای تولید پایدار گندم، كشت دانه روغنی كلزا ضروری است زیرا این دانه روغنی در تناوب كشت با گندم سبب تقویت خاك، كاهش آفات و بیماری ها، استفاده بهینه از آب و در نهایت افزایش تولید گندم می شود.
كشت مداوم گندم در اراضی زراعی سبب كاهش توان رویشی اراضی و افت قابل توجه میزان تولید گندم می شود كه برای جلوگیری از این روند باید محصول دیگری را در تناوب گندم برای كشت جایگزین در نظر داشت كه بررسی های علمی نشان می دهد دانه روغنی كلزا بهترین نوع محصول در این زمینه است.
كلزا یكی از گیاهان روغنی است كه دانه آن حاوی 40 تا 45 درصد روغن و 25 تا 35 درصد پروتئین می باشد كه به دلیل تركیب مناسب اسیدهای چرب غیراشباع و درصد اندك اسیدهای چرب اشباع شده همانند زیتون جزو با ارزش ترین روغن ‌های خوراكی است.
پروتئین موجود در كنجاله كلزا نیز در تغذیه دام و طیور استفاده می‌ شود.

* واردات بیش از 95 درصد روغن مورد نیاز كشور
مشاور وزیر جهاد كشاورزی و مجری طرح دانه های روغنی كشور ابتدای امسال اعلام كرد: هم اكنون در تامین دانه ‌های روغنی بیش از 90 درصد به خارج از كشور وابسته‌ ایم و اگر در طرح دانه ‌های روغنی موفق نشویم، پایداری و خودكفایی در طرح گندم را نیز از دست می‌ دهیم.
علیرضا مهاجر افزود: هم ‌اكنون سالانه چهار میلیارد دلار ارز كشور صرف واردات روغن خام، كنجاله و سویا می‌ شود، مضاف بر آنكه تامین كنجاله دام وابسته به دانه‌ های روغنی است كه اگر آن را نداشته باشیم باید سالانه 3 تا 4 میلیون تن علوفه برای تولید مرغ، تخم‌ مرغ و گوشت وارد كنیم.
وی اظهار كرد: بیش از 95 درصد روغن مورد نیاز كشور وارد می‌ شود و با توجه به طرح تولید دانه ‌های روغنی و كم آب بودن كشور، كلزا تنها محصولی است كه در فصل پاییز كشت و از نزولات جوی استفاده می ‌كند.

* پایداری تولید غلات با كشت كلزا
رئیس سازمان جهاد كشاورزی خراسان رضوی گفت: روغن از كالاهای اساسی و ضروری است كه ارتباط نزدیك با معیشت اقشار جامعه دارد.
مجتبی مزروعی افزود: ایران 95 درصد از نیاز به این محصول اساسی را از طریق واردات تأمین می‌ كند كه خطر بزرگ برای امنیت غذایی كشور است به همین دلیل خودكفایی در تولید روغن اهمیت بسیار دارد.
وی اظهار كرد: پایداری تولید غلات به ‌ویژه ادامه خودكفایی گندم از نتایج اثبات شده تناوب كشت این محصولات با دانه ‌های روغنی از جمله كلزا می باشد.
وی گفت: تكرار كاشت یك نوع محصول غلات بیش از چهار سال متوالی در یك زمین باعث افت تولید به شكل چشمگیر می ‌شود اما اگر دانه روغنی كلزا در كشت تناوبی این محصول قرار گیرد، در سال بعد از كشت دانه روغنی، تولید غلات دست كم 20 درصد افزایش می‌ یابد، ضمن اینكه محصول كلزا نیز به ‌دست می‌ آید.

* خراسان رضوی رتبه هفتم كشور در تولید كلزا
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی خراسان رضوی نیز با اشاره به اهمیت كشت گیاه كلزا گفت: كلزا به عنوان یك گیاه در تناوب تولید محصولات وارد می شود و علاوه بر ایجاد امكان تولید روغن از این محصول، اصلاح خاك نیز با كشت این گیاه محقق می شود.
نجفقلی صالحی افزود: روغن گیری از این گیاه حدود 46 درصد است و استان خراسان رضوی در تولید كلزا و روغن آن رتبه هفتم كشور را دارد.
وی اظهار كرد: سالانه چهار تا پنج هزار تن كلزا در استان تولید می شود و 2 كارخانه روغن گیری كه در شهرستان نیشابور فعالیت دارند به صورت اختصاصی روغن كلزا تولید می كنند.
وی با بیان اینكه از نظر سطح زیر كشت كلزا نیز خراسان رضوی رتبه دهم كشور را دارد، گفت: افزایش كشت كلزا و حمایت از این كشت از اولویت های جهاد كشاورزی استان است.

* خراسان رضوی موفق در افزایش بهره وری مزارع كلزا
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی خراسان رضوی افزود: در سال زراعی گذشته شاهد افزایش چشمگیر بهره وری و تولید دانه روغنی كلزا در این استان بودیم كه این موفقیت نتیجه هوشمندی در كشت این محصول بوده است.
صالحی اظهار كرد: سال زراعی گذشته متوسط عملكرد كلزا در استان 1900 كیلو گرم در هكتار بود كه نسبت به مدت مشابه سال قبل 220 كیلو گرم در هكتار افزایش داشت.
وی گفت: استفاده از بذرهای هیبریك، رعایت تاریخ كشت، تغذیه گیاهی زمین زیر كشت و مبارزه به موقع با آفات از مهمترین عوامل افزایش بهره وری و تولید دانه روغنی كلزا بوده است.
وی افزود: سطح زیر كشت كلزا در خراسان رضوی در سال زراعی گذشته 2675 هكتار بود كه در مقایسه با سال قبل از آن 275 هكتار افزایش داشت.
صالحی ادامه داد: سال زراعی گذشته پنج هزار و 82 تن دانه روغنی كلزا و سال زراعی قبل از آن چهار هزار و 32 تن از این محصول از مزارع خراسان رضوی برداشت شد.
وی به پایان فصل خرید كلزا اشاره كرد و گفت: تمام برداشت محصول كلزا در سال زراعی 94-95 به صورت تضمینی از كشاورزان خریداری و مبالغ آن به صورت 100 درصد پرداخت شده است.

* كشت پائیزه كلزا
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی خراسان رضوی با بیان اینكه كشت پاییزه كلزا از راههای بهره وری بهتر از آب است، گفت: با كشت پاییزه این محصول تلاش می شود علاوه بر تقویت خاك و افزایش پایداری كشت غلات از بارندگی های پاییز و زمستان نیز استفاده بهتری شود.
صالحی افزود: امسال با آغاز كشت پاییزه كلزا 12 هزار هكتار از زمینهای كشاورزی در این استان زیر كشت این محصول رفت.
وی اظهار كرد: این میزان سطح زیر كشت در مقایسه با مدت مشابه پارسال 33 درصد افزایش دارد بطوری كه پارسال 9 هزار هكتار از زمینهای كشاورزی خراسان رضوی زیر كشت كلزا رفته بود.
وی ادامه داد: با هدف حمایت از كشاورزان و ترغیب آنان در این زمینه 50 دستگاه بذركار ریزدانه كار یارانه ای و بذر مورد نیاز بین تولیدكنندگان توزیع شد.
معاون سازمان جهاد كشاورزی خراسان رضوی گفت: پیش بینی می شود در صورت مساعد بودن شرایط جوی 2.5 تن دانه روغنی كلزا از هر هكتار برداشت شود.
خبرنگار: آرزو جاودانی ** انتشار دهنده: محمد حسین علی مقدم
7496 / 6053
۰ نفر