بسیاری از انجمن ها و حامیان طبیعت به فكر نجات انسان و طبیعت افتاده اند و در سال های اخیر اقدامات ارزنده ای در این زمینه مانند پویش سهشنبههای بدون خودرو به راه افتاده است.
به گزارش خبرنگار ایرنا سه شنبه بدون خودرو كمپینی است با هدف استفاده كمتر از خودروهای تكسرنشین تا از این طریق شهروندان ، دستكم در روز سهشنبه بهجای استفاده از خودروی شخصی، گزینههای مفیدتری مثل دوچرخهسواری، پیاده روی، استفاده از وسایل حمل ونقل عمومی و حداقل استفاده از خودروی اشتراكی را برای كارهای روزمره جایگزین كنند.
ستاد اجرایی این پویش با هدف توسعه فرهنگ زندگی شهر دوستدار سلامت و محیط زیست، در دفتر محیط زیست و توسعه پایدار وزارت ورزش و جوانان جمهوری اسلامی ایران تأسیس شد تا با نظارت و هماهنگی 31 دفتر محیط زیست و توسعه پایدار ادارات كل ورزش و جوانان استانهای كشور (به عنوان دبیران استانی این ستاد) این هدف را در سراسر كشور دنبال كند.
بهمن ماه 1394، تشكیل ستاد اجرایی این پویش به همراه تدوین آئیننامه، دستورالعملهای اجرایی و تفاهمنامههای مربوط در دفتر محیط زیست و توسعه پایدار وزارت ورزش و جوانان، با همكاری كمیته دوچرخهسواری همگانی كشور و دفتر مشاركت مردمی سازمان حفاظت محیط زیست كشور پیگیری شد.
در این راستا در لرستان نیز اقداماتی مانند دوچرخه سواری در روزهای سه شنبه توسط هیات دوچرخه سواری شهرستان خرم آباد با همكاری اداره كل حفاظت محیط زیست لرستان انجام شد.
همچنین در شورای سلامت استانداری لرستان به ریاست استاندار اجرای طرح سه شنبه بودن خودرو مصوب شده كه در روزهای سه شنبه امكان پارك خودروهای كاركنان دستگاه های اجرایی استان در پاركینگ ها وجود ندارد.
** پاركینگ های دستگاه های اجرایی لرستان روزهای سه شنبه تعطیل می شود
مدیركل حفاظت محیط زیست لرستان در این باره می گوید:پس از ابلاغ طرح سه شنبه بدون خودرو در استان تمامی پاركینگ های ادارات دولتی در این روز از هفته تعطیل می شوند.
مهرداد فتحی بیرانوند افزود: برای اجرای این طرح باید سیاست های تشویقی یا تنبیهی در دستگاه های اجرایی استان در نظر گرفت تا شاهد كاهش آلاینده های ناشی از تردد خودروها در سطح شهر باشیم.
وی با تاكید بر ضرورت اجرای این طرح بیان كرد:ابلاغیه اجرای این طرح برای تمام دستگاه های اداری ارسال شده است.
مدیركل حفاظت محیط زیست لرستان اجرای این طرح زیست محیطی را اقدامی ارزنده در راستای كاهش آلاینده های خودروها برشمرد و گفت : علاوه بر این قدام گام موثری جهت هوای پاك و سلامت جامعه و افراد است.
**اجرای طرح سه شنبه بدون خودرو مسیر سبزی به سمت عادت های رفتاری سبز
معاون نظارت و پایش حفاظت محیط زیست لرستان نیز گفت: طرح سه شنبه های بدون خودرو در راستای حفظ سلامت جامعه، كاهش مشكلات زیست محیطی و آلاینده های خودرو ها، رفع معضل ترافیك و در قالب بخش نامه به دستگاه های اجرایی ابلاغ شده است و كارمندان ملزم به رعایت این طرح هستند.
الهام برنا بیان كرد: اگرچه در گام نخست این طرح از ادارات و دستگا های اجرایی شروع شده اما در حقیقت تلاش در راستای فرهنگ سازی و نهادینه شدن این فرهنگ در سطح جامعه می شود.
وی با بیان اینكه اداره كل حفاظت محیط زیست لرستان در اجرای این طرح همگام و حامی پویش های سه شنبه خودرو بوده است، اظهار كرد: در این راستا مواردی از حركت های پیاده روی و دوچرخه سواری در استان انجام شده است.
برنا با اشاره به اینكه در حال حاضر هر سه شنبه هیات دوچرخه سواری شهرستان خرم آباد اقدام به انجام این حركت نمادین می كند ادامه داد: دوچرخه یك وسیله فعال و سبز است كه در مسافت های داخل شهر و كوتاه خارج از شهر كاربرد دارد.
وی گفت: استفاده از دوچرخه نه تنها از آلاینده های خودرویی می كاهد بلكه بار ترافیكی شهر را كاهش می دهد و در سلامت جامعه و افراد نقش تاثیر گذاری دارد.
معاون نظارت و پایش حفاظت محیط زیست لرستان با تاكید بر اینكه الایندگی خودروها شهرها را از دلپذیری لازم دور نگه می دارد و مشكلات آلایندگی را افزایش می دهد، گفت:امروزه شهرهای خوب نباید ساختار آهنی و ساختمان های بلند و ترافیك سنگین داشته باشند و به جای خودرو محور باید انسان محور باشند.
وی تاكید كرد كه حق عمومی همه شهروندان استفاده از طبیعت پاك و آرامش روان است كه در ساعات پرترافیك باعث هجمه عصبی و سفرهای كاری با استرس می شوند.
برنا با اشاره به اینكه امروزه بسیاری از مرگ و میرها به دلیل بیماری های غیر واگیر و كم تحرك در سطح جامعه رخ می دهد اظهار كرد: در حالیكه اینگونه بیماری ها در سطوح كم سن و دانش آموزان مدارس نیز مشاهده می شود فضاسازی و فرهنگ سازی در راستای پیاده روی و دوچرخه سواری در جامعه امری ضروری به نظر می رسد.
معاون نظارت و پایش حفاظت محیط زیست لرستان گفت: در حال حاضر زیر ساخت خدمات عمومی ناوگان حمل و نقل متناسب با جمعیت نیست و در این بخش ضعف وجود دارد.
به گفته وی اگرچه خیابان های كم عرض و ضعف موجود در زیر ساخت های شهری ، اجرای طرح روزهای بدون خودرو را در استان سخت می كند اما فرهنگ سازی و نهادینه شدن فرهنگ پیاده روی و دوچرخه سواری نقش قابل توجهی در استقبال از این طرح خواهد داشت.
معاون نظارت و پایش حفاظت محیط زیست لرستان ایجاد لاین سبز را در خیابان ها به منظور ایجاد بستر گردشگری در سطح شهر ها و امنیت دوچرخه سواران امری ضروری برشمرد.
به گفته وی ترویج فرهنگ دوچرخه سواری در سطح استان باعث رونق هرچه بیشتر گردشگری و جذب توریست نیز خواهد شد.
وی با بیان اینكه اجرای طرح سه شنبه بدون خودرو در شورای سلامت استان مصوب شده و به دستگاه های اجرایی نیز ابلاغ شده افزود: اجرای این طرح باید در سطح استان تبدیل به فرهنگ عمومی شود و اگاهی های لازم جهت سلامت جامعه و ایجاد راه سبزی به سمت سلامتی افراد را به عموم مردم نشان هد.
وی ضرورت رفع مشكلات و چالش های این طرح را اجرای مداوم آن برشمرد و گفت: استمرار اجرای این طرح تبدیل به عادت رفتاری سبز و سالم می شود.
**27 مرحله دوچرخه سواری سه شنبه های بدون خودرو درخرم آباد انجام شده است
رئیس هیات دوچرخه سواری خرم آباد نیز گفت: اجرای طرح دوچرخه سواری سه شنبه های بدون خودرو از 19 اردیبهشت ماه امسال آغاز شد و مورد استقبال جوانان استان قرار گرفت.
حمیدرضا یاری با بیان اینكه شروع این اقدام با مشكلات و چالش هایی مواجه بوده است، بیان كرد: با تعامل حفاظت محیط زیست استان در حال حاضر این حركت رونق گرفته است.
وی با اشاره به اینكه دوچرخه سواری در روزهای سه شنبه بدون خودرو برخلاف موانع ایجاد شده مورد استقبال بانوان نیز قرار گرفته است،اظهار كرد:برخی دستگاه های اجرایی برخلاف وعده های داده شده تاكنون حاضر به تعامل با هیات دوچرخه سورای نشده اند.
رئیس هیات دوچرخه سواری شهرستان خرم آباد ادامه داد: دوچرخه سواری روزهای سه شنبه با حضور 20 نفر از ساعت 8:30 صبح از میدان استانداری تا میدان كیو انجام می شود.
به گفته وی تاكنون 27 هفته به صورت مستمر در روزهای سه شنبه بدون خودرو دوچرخه سواران خرم آباد اقدام به ركاب زدن كرده اند.
یاری با اشاره به حركت های مردمی و سایر حامیان این حركت افزود:بیمارستان تامین اجتماعی خرم آباد در این راستا پیش قدم است و پیش از این60 دوچرخه به كاركنان این بیمارستان داده شده بود كه به تازگی نیز 140 دوچرخه دیگر برای كاركنان فراهم شده است.
به گفته وی در راستای تامین دوچرخه برای افراد علاقمند شركت در دوچرخه سواری سه شنبه های بدون خودرو با معاونت امور عمرانی استانداری نیز رایزنی هایی انجام شده است.
**زیر ساخت های مورد نیاز سه شنبه بدون خودرو در برخی مناطق شهر خرم آباد فراهم نیست
رئیس سازمان حمل و نقل، بار و مسافر شهرداری خرم آباد گفت: متناسب با اجرای طرح سه شنبه بدون خودرو باید طرح های ترافیكی خاص در شورای ترافیك استان مصوب شود و طرح محدودیت تردد در بافت مركزی شهر مورد بررسی و تصویب قرار گیرد.
محمد فتحی بیرانوند بیان كرد: همچنین وجود زیر ساخت های مناسب جهت حذف استفاه از خودرو در روزهایی از هفته امری ضروری است.
وی با تاكید بر اینكه دوچرخه وسیله ای سالم و به دور از آودگی زیست محیطی نقش قابل توجه ای در سلامت افراد و جامعه دارد،اظهار كرد: متاسفانه در حال حاضر هسته مركزی شهر خرم آباد با توجه به ترافیك سنگین و كم عرض بودن خیابان ها شرایط لازم را ندارد.
به گفته فتحی بیرانوند برنامه پنج ساله شهرداری خرم آباد در حال تدوین است و در این برنامه ایجاد حداقل 20 كیلومتر مسیر دوچرخه در سطح شهر به ویژه در مناطق جدید ساز و حاشیه ای قید شده است.
وی اظهار كرد: متاسفانه در حال حاضر امكان ایجاد مسیر دوچرخه در هسته مركزی شهر خرم آباد وجود ندارد.
رئیس سازمان حمل و نقل، بار و مسافر شهرداری خرم آباد فرهنگ سازی دوچرخه سواری در راستای حذف استفاه از خودرو های تك سرنین در سطح شهر را یك ضرورت برشمرد و افزود: اگاهی دادن به اقشار جامعه در راستای محاسن پیاده روی و استفاده از دوچرخه و ناوگان حمل و نقل عمومی گامی موثر در حذف آلاینده های شهری و كاهش ترافیك خواهد بود.
وی بیان كرد: در حال حاضر در حد امكان ناوگان اتوبوسرانی خرم آباد مناطق مختلف شهر را پوشش داده است و امكان استفاده شهروندان از ناوگان عمومی وجود دارد.
وی اظهار كرد: عمده خطوط اصلی خرم آباد به جز خطوطی كه شرایط تردد اتوبوس ندارند، تحت پوشش هستند و برای مناطق جدید نیز ناوگان اتوبوسرانی راه اندازی می شود.
رئیس سازمان حمل و نقل، بار و مسافر شهرداری خرم آباد همچنین گفت : در حال حاضر 110 دستگاه اتوبوس،2 هزار و 300 تاكسی،یك هزار و 500 سواری شخصی ساماندهی شده در ناوگان عمومی حمل و نقل شهری خرم آباد و 260 مینی بوس نیز در حاشیه شهر فعال است.
/6060/7274
خبرنگار:مریم نریمانی**انتشاردهنده:محمد علیدوستی
خرم آباد - ایرنا - در دنیای مدرن، طبیعت سرسبز و هوای پاك جای خود را با ساختمان های بلند و خودروهای آلاینده و تكنولوژی های متنوع به دور از سلامتی عوض كرده به گونه ای كه آب زلال و فضای سبز و هوای سالم به رویای شهرنشینان تبدیل شده است.