۲۰ آبان ۱۳۹۶، ۱۶:۰۳
کد خبر: 82726515
T T
۰ نفر

حسگر جديد زمان آبياري گياهان را مشخص مي‌كند

۲۰ آبان ۱۳۹۶، ۱۶:۰۳
کد خبر: 82726515
حسگر جديد زمان آبياري گياهان را مشخص مي‌كند

تهران – ايرنا - گروهي از محققان MIT حسگر جديدي را توسعه دادند كه مستقيما روي برگ گياهان چاپ مي‌شود و مناسب ترين زمان آبياري را اعلام مي‌كند.

به گزارش روز شنبه گروه اخبار علمي ايرنا از ساينس ديلي، روي برگ گياهان حفره‌هاي كوچكي وجود دارد كه در طول روز باز شده و در شب بسته مي‌شوند. هنگامي كه اين حفره‌ها باز هستند، آب درون برگ‌ها بخار شده و فشار آن درون گياها كاهش مي‌يابد و در نتيجه آب بيشتري توسط ريشه جذب مي‌شود.
محققان با مطالعه گل چمچه‌اي دريافتند در صورتي كه گياه آب كافي در اختيار داشته باشد، تنها هفت دقيقه پس از تابش نور، حفره‌هاي روي برگ‌هاي اين گياه باز شده و پس از تاريكي ظرف 53 دقيقه اين حفره بسته مي‌شوند. اما اگر آب كافي در اختيار گياه نباشد، باز شدن حفره‌ها 25 دقيقه و بسته شدن آن‌ها 45 دقيقه طول مي‌كشد.
حسگر جديد MIT‌ نيز از اين ويژگي بهره مي‌برد. اين حسگر از نوعي مركب حاوي نانوتيوب‌هاي كربن با قابليت رسانش الكتريكي ساخته شده و مستقيما روي يكي از حفره‌هاي موجود در برگ گياهان چاپ مي‌شود تا يك مدار الكتريكي را تشكيل دهد. هنگامي كه حفره بسته است، مدار بسته است و جريان را بدون محدوديت عبور مي‌دهد. اما هنگامي كه حفره باز مي‌شود، مدار باز شده و جريان قطع مي‌شود.
محققان با اندازه‌گيري جريان عبوري از اين مدار توانستند زمان باز و بسته شدن حفره‌ها را ارزيابي كرده و دريابند كه آيا بايد گياه آبياري شود يا آب كافي را در اختيار دارد.
اين شيوه، سريع‌ترين راهكار اطلاع از نياز گياهان به آب است و اطلاعات ارزشمندي را در زمان مناسب در اختيار كشاورزان قرار مي‌دهد.
در حال حاضر محققان MIT به دنبال روش‌هاي مناسب براي تجاري‌سازي اين فناوري هستند.
گزارش كامل اين تحقيقات در نشريه Lab on a Chip منتشر شده است.
علمي (6)**9259**1440
مترجم: سپيده كاشاني** انتشار: گلشن
۰ نفر