بهزاد قرباني روز پنجشنبه در كنفرانس روانشناختي و روانپزشكي در حين بارداري و شيردهي، افزود: غفلت از اين موضوع مي تواند هم براي مادران باردار مشكلاتي به بار آورد و هم سلامت جنين را به خطر اندازد.
وي، افسردگي و اضطراب را شايع ترين اختلالات روانپزشكي در حين بارداري و پس از زايمان اعلام كرد و افزود: وسواس، توهم و هذيان از ديگر اختلالات روانپزشكي اين دوران است كه شيوع كمتري دارد.
قرباني اظهار كرد: حدود يك هفتم زنان باردار دچار افسردگي بعد از زايمان مي شوند اما حداقل 50 درصد آنان براي معالجه به پزشك يا مراكز درماني مراجعه نمي كنند.
مدير مركز درمان ناباروري و سقط مكرر پژوهشگاه ابن سينا گفت: كساني كه سابقه اختلالات روانپزشكي دارند، احتمال بروز اختلالات رواني در دوره بارداري در آنها بيشتر است، پس بايد قبل از بارداري به دنبال درمان خود باشند.
وي با اشاره به اينكه معمولا در دوران بارداري توجه چنداني به اضطراب و افسردگي زنان باردار نمي شود، گفت: اضطراب و افسردگي در 2 يا 3 ماهه بعد از زايمان شيوع 15 درصدي دارد و اين مشكل مي تواند در دوره بارداري هم به وجود مي آيد.
وي اظهار كرد: نداشتن تغذيه خوب، نداشتن استراحت و حمايت مناسب و دلشوره و دلهره از جمله عوارض افسردگي مادران در دوره بارداري است كه اين موضوعات مي تواند بر رشد و تكامل جنين تاثير منفي داشته باشد.
قرباني اظهار كرد: هرچند هنوز ثابت نشده كه افسردگي مادران باردار سبب مرگ جنين آنان مي شود اما مشخص شده كه افسردگي اين مادران بر جنين تاثير منفي دارد.
وي ادامه داد : اين افراد با علائم اضطرابي از جمله نخوابيدن در شب ها، بيقراري يا در شيوع كمتر دچار توهم و هذيان مي شوند كه در اين شرايط بايد به دنبال درمان خود باشند.
قرباني گفت: گروهي از مادران باردار نسبت به سلامتي جنين خود وسواس پيدا مي كنند كه در اين شرايط پيگيري هاي درماني و مراجعه به مطب پزشكان افزايش چشمگيري مي يابد.
وي اظهار كرد: اختلالات روانپزشكي دوران بارداري قابل درمان است هر چند اگر دارو درست و صحيح تجويز شود مشكلي براي جنين به وجود نمي آورد و مادران هم بهبود پيدا مي كنند.
قرباني افزود: باور عمومي بر اين است كه دارو براي جنين خطرناك است به همين دليل، خيلي از اوقات مادران باردار مبتلا به اختلالات روانپزشكي را نمي توان به مصرف دارو راضي كرد كه اين باور در برخي مواقع نادرست است و بايد تغيير كند.
وي ادامه داد: در حال حاضر تنوع داروها زياد شده و در كشور ما هم داروهاي متنوعي در دسترس بيماران است كه يكسري از اين داروها بسيار كم عارضه بوده و به راحتي مي توان آنها را در دوره بارداري استفاده كرد.
مدير مركز درمان ناباروري و سقط مكرر پژوهشگاه ابن سينا گفت: پزشكان تا جايي كه ممكن است از تجويز دارو به مادران باردار و شيرده پرهيز كنند، اما در برخي از موارد نمي توان داروها را به مادران باردار تجويز نكرد.
قرباني اظهار كرد: مصرف يكسري از داروهاي ضد افسردگي، ضد اضطراب مانند قرص ليتيوم كربنات در دوران بارداري و شيردهي ممنوع است كه پزشكان هم به اين موضوع واقف هستند.
وي افزود: اين كنفرانس در نظر دارد به سلامت جنبه هاي رواني دوره بارداري و شيردهي توجه ويژه اي كند تا شاهد كاهش اختلالات روانپزشكي دوره بارداري يا شيردهي باشيم.
مدير مركز درمان ناباروري و سقط مكرر پژوهشگاه ابن سينا بر لزوم توجه جدي به اين موضوعات تاكيد كرد و گفت: در صدد هستيم تا توجه پزشكان زنان، عمومي، ماماها و ساير گروه هاي درمانگر كه با اين بيماران سروكار دارند را به موضوع سلامت روان معطوف كنيم.
علمي 1201
خبرنگار: عبدالكريم جبارپورانتشاردهنده:علي خورسندي
يك مسئول پژوهشگاه ابن سينا: سلامت رواني مادران باردار غالبا مورد غفلت قرار مي گيرد
۲۵ آبان ۱۳۹۶، ۱۵:۰۳
کد خبر:
82733201
تهران - ايرنا - مدير مركز درمان ناباروري و سقط مكرر پژوهشگاه ابن سينا گفت: بيشتر توجه ها در دوره بارداري به سمت سلامت جسمي مادران است و سلامت رواني آنان غالبا مورد غفلت قرار مي گيرد، درحالي كه بايد بيشتر به اين موضوع پرداخته شود.