۴ آذر ۱۳۹۶، ۱۳:۲۵
کد خبر: 82742239
T T
۰ نفر
تبريز 2018؛ آزمون بين المللي صنعت گردشگري ايران

تبريز- ايرنا - رويداد مهم تبريز 2018 كه اين شهر تاريخي را به عنوان پايتخت گردشگري جهان اسلام معرفي مي كند، آزموني بين المللي براي ظرفيت هاي صنعت گردشگري و فرصت هاي جذب توريست از چهار گوشه جهان به ايران اسلامي است.

به گزارش ايرنا، طي هفته هاي اخير تحركات خوبي از سوي مسئولان استاني و ملي در جهت هماهنگي براي اجراي برنامه هاي ويژه و شايسته رويداد تبريز 2018 صورت گرفته كه نشست ستاد اجرايي با حضور معاون اول رئيس جمهوري در تهران و بلافاصله نشست استاني اين ستاد با حضور معاون رئيس جمهوري و رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در تبريز، نشان دهنده حساسيت مقام هاي كشوري در اين زمينه است.
هرچند در طول سال جاري و دو سال پس از انتخاب تبريز به عنوان پايتخت گردشگري كشورهاي اسلامي از سوي سازمان كنفرانس اسلامي در سال 1394، فرصت هاي زيادي از دست رفته است، اما بايد طي روزها و هفته هاي آينده تحركات و اقدامات لازم براي معرفي جاذبه ها، ظرفيت ها و ابعاد مختلف گردشگري تبريز در سطح منطقه اي و بين المللي به انجام برسد.

** تبريز 2018 فرصت ايده آل صنعت گردشگري است
معاون رئيس جمهوري و رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري با تائيد اينكه فرصت ها در ماه هاي گذشته يكي پس از ديگري در باره معرفي و تبليغات تبريز 2018 از دست رفته است، گفت: نبايد در ماه هاي گذشته فرصت معرفي جهاني و تبليغات براي تبريز 2018 كه فرصتي ايده آل براي اقتصاد كشور و آذربايجان شرقي است، از دست مي رفت.
علي اصغر مونسان توجه به امر تبليغات براي اين رويداد بين المللي را بسيار مهم و موثر دانست و با بيان اينكه در اين رابطه فرصت هاي زيادي از دست رفته است، گفت: تبليغات بين المللي در اين زمينه را بايد بيشتر از گذشته ادامه داد و در اين مسير بخش خصوصي بايد وارد ميدان شود.
وي، از رويداد تبريز 2018 به عنوان فرصتي بين المللي براي جمهوري اسلامي ايران در عرصه گردشگري و توسعه اين صنعت پردرآمد ياد كرد و افزود: اين مهم بايد فتح بابي باشد براي رونق و رشد صنعت و اقتصاد گردشگري كشور و منطقه، زيرا كه اين صنعت جزو سه حوزه پردرآمد اقتصادي جهان به شمار مي رود.
مونسان با بيان اينكه گردشگري در اشتغال زائي نقش تعيين كننده و بسيار مهمي دارد، يادآور شد: از هر 11شغل در جهان، يك مورد به اشتغال مستقيم صنعت گردشگري اختصاص دارد و با توجه به ظرفيت هاي بسيار برجسته ايران و آذربايجان در اين زمينه، مي توان با كوچكترين سرمايه گذاري ها و زحمات اندك در بازار نه چندان رقابتي وارد شد.
وي، گردشگري را زمينه اي لازم و مفيد در توزيع عادلانه ثروت در كشور خواند.
رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در ادامه با بيان اينكه در ماه هاي گذشته كار چندان مفيدي براي رويداد بين المللي تبريز 2018 صورت نگرفته است، ادامه داد: در اين رابطه نبايد به اعتبارات و بودجه هاي ملي توجه شود زيرا به دليل كمبودهاي اعتباري دولت انتظار زيادي در اين رابطه متصور نيست و بايد مسئولان استاني به داشته هاي داخل استان معطوف شوند.

** سياست هاي حمايتي همواركننده توسعه گردشگري است
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي نيز با اشاره به سياست هاي حمايتي و تشويقي براي فعالين حوزه گردشگري از هموارتر شدن مسير حركت عرصه گردشگري استان خبر داد و گفت: رويداد تبريز 2018 نقطه شروع در مسير توسعه گردشگري استان است و بايد سهم استان را در ورود گردشگران داخلي و خارجي افزايش دهيم.
مرتضي آبدار افزود: در اين راستا پيگير جذب اعتبارات و مشوق هاي مندرج در قانون به منظور حمايت از بخش خصوصي فعال در عرصه گردشگري هستيم.
وي با اشاره به اقدامات صورت گرفته در راستاي پيشبرد توسعه صنعت گردشگري استان، اظهار كرد: آنچه مهم است نقش پررنگ و اساسي حضور عموم مردم در اين رويداد فراملي و در عرصه گردشگري است.
آبدار ادامه داد: با توجه به برنامه ريزي هاي صورت گرفته، نگاه بخش دولتي معطوف به حمايت از بخش خصوصي در حوزه گردشگري است و تلاش براي كسب عناوين ملي و بين المللي در جهت معطوف شدن نگاه ها به تبريز صورت مي پذيرد.
وي با اشاره به اينكه تبريز 2018 يك فرصت تاريخي براي تبريز، آذربايجان شرقي و كشور است، يادآور شد: نبايد فراموش كرد كه مسير براي حركت رو به‌ جلو در صنعت گردشگري باز شده و بايد از فرصت‌ها و ظرفيت‌ها استفاده كنيم.
آبدار گفت: با توجه به ظرفيت هاي بسيار وسيع و بي بديل تاريخي و فرهنگي آذربايجان شرقي و تبريز با تمام توان براي تقويت زيرساخت هاي گردشگري و جذب گردشگران داخلي و خارجي به استان اقدام خواهيم كرد.
وي افزود: در راستاي هر چه بهتر برگزار شدن رويداد تبريز 2018، پنج مسير گردشگري در منطقه تاريخي شهر تبريز و پنج مسير گردشگري در ساير نقاط استان تعريف شده است.
آبدار اضافه كرد: وظيفه و رويكرد دولت، روان سازي امور و تسهيل گري در حوزه گردشگري است و بخش خصوصي بايد براي استفاده حداكثري از فرصت مغتنم به دست آمده به خاطر تبريز 2018 ، در سايه كسب عناوين جهاني برنامه ريزي كند.

** جوشش مردمي، تبريز 2018 را رونق مي دهد
نماينده مردم تبريز، آذرشهر و اسكو در مجلس شوراي اسلامي نيز با اشاره به اهميت رويداد تبريز ۲۰۱۸ براي رونق گردشگري تبريز و كل كشور، گفت: در بين مردم جوشش بسيار ديدني براي انجام كارهاي مرتبط با اين رويداد ديده مي‌ شود، چون آنها در قبال حفظ و معرفي هويت خود احساس مسئوليت دارند.
احمد عليرضابيگي با بيان اينكه براي رويداد تبريز ۲۰۱۸ بودجه اي خاص در نظر گرفته نشده است، افزود: در اين رابطه به دستگاه‌هاي اجرايي اختيار داده شده تا ۱۰درصد از بودجه خود را به اين مهم اختصاص دهند، نه آنكه موظف و مكلف باشند.
وي ادامه داد: در شرايطي كه دستگاه‌هاي دولتي در تنگناي بودجه‌ اي به سر مي‌ برند، درخواست تخصيص درصدي از بودجه آنها به اين مهم منصفانه نيست و با توجه به اين كه هنوز اين مهم به دستگاه‌ها تكليف نشده است، بعيد است چنين اقدامي از سوي آنها صورت بگيرد، مگر آنكه به طور رسمي مكلف و موظف به آن شوند.
عليرضابيگي، به برنامه ‌ريزي و آگاهي رساني به مردم و تبليغات براي رويداد تبريز 2018 تاكيد و اظهار كرد: اگر به مردم فراخوان و آگاهي داده نشود و وظايف و تكليف آنها در قبال اين رويداد مشخص نشود، نمي ‌توان مشاركت آنها را در اين رخداد بزرگ همراه داشت.
وي با بيان اينكه در صورت موفقيت در اجراي رويداد تبريز ۲۰۱۸ حضور چند برابري گردشگر به اين شهر را شاهد خواهيم بود، گفت: در اين صورت آحاد مردم مي ‌توانند از عوايد اقتصادي آن بهره ‌مند شوند.
اين نماينده مجلس دهم اضافه كرد: شهر تاريخي و زيباي تبريز مركزيت سياسي، اقتصادي و فرهنگي در جغرافياي شمال غرب كشور دارد كه اين ظرفيت نيازمند بالفعل شدن، است.

** تبريز 2018 سرآغاز تحولات حوزه گردشگري است
شهردار تبريز نيز به ايرنا گفت: رويداد تبريز 2018 يك آرمان نهايي نيست، بلكه اين رويداد سرآغازي براي ايجاد تحولات در حوزه‌‌هاي مختلف به ويژه گردشگري است.
ايرج شهين‌باهر با بيان اينكه براي اين رويداد مهم ايجاد فضاي مشاركت لازم است كه نيازمند جلب رضايت و اعتماد شهروندان است، افزود: در آستانه رويداد تبريز 2018 بايد فضايي ايجاد كنيم تا شعار هر شهروند، يك ميزبان به صورت واقعي در شهر نمود يابد.
وي، تبريز 2018 را سرآغازي براي ايجاد تحول در اقتصاد پايدار شهري دانست.

** فعالان بخش خصوصي: دولت فقط نگراني ها را رفع كند
اما بخش خصوصي و فعالان غيردولتي صنعت گردشگري نقطه نظرات متفاوت درباره رويداد تبريز 2018 دارند كه توجه به آنها و رفع نگراني هاي موجود از سوي دستگاه هاي اجرايي و ارگان هاي نظارتي لازم و ضروري است.
رئيس جامعه هتل داران آذربايجان شرقي با بيان اينكه در حوزه گردشگري و جذب مسافر از داخل و خارج كشور مشكلات زيادي وجود دارد، به خبرنگار ايرنا گفت: در حال حاضر ما با دوگانگي و در پاره اي از موارد شاهد تناقض در رفتارها و برخوردها از سوي نهادهاي اجرايي و نظارتي هستيم.
كريم رسول زاده اظهار كرد: براي نمونه براي كسب پروانه فعاليت و بهره برداري در بخش اقامتي بايد به ادارات كل صنايع، معادن و تجارت نيز مراجعه كرده و روال اداري آن را طي كنيم، در حالي كه جامعه هتل داران و مراكز اقامتي تحت نظر و نظارت سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري است و بايد با اين سازمان تعامل داشته باشد نه ادارات ديگر.
وي، اخذ ماليات ارزش افزوده را از ديگر مشكلات جامعه هتل داران كشور و استان خواند و اظهار كرد: بايد توجه داشت كه هتل ها و مراكز اقامتي كارخانه نيستند و تمامي قيمت ها و نوع خدمات آنها به طور كامل شفاف است و نيازي به اخذ چنين هزينه هاي اضافي نيست، چون در هر حال ما اين هزينه ها را از مسافر مي گيريم كه باعث رنجش خاطر آنها و شايد رويگرداني از سفر مجدد به تبريز شود.
رسول زاده، بحث بازسازي و مرمت هتل ها و مراكز اقامتي را از موضوعات مهم بخش گردشگري آذربايجان شرقي و تبريز برشمرد و گفت: متاسفانه در اين خصوص تاكنون هيچ قانون و مقررات حمايتي از سوي نهادهاي مسئول اجرايي نشده است، در حالي كه با توجه به تاريخ ساخت اين اماكن در استان نياز به بازسازي و مرمت ضروري است.
وي افزود: مرمت و بازسازي هتل ها با توجه به سلايق متفاوت و متغير مسافران و گردشگران داخلي و خارجي نيازمند هزينه هاي هنگفت است كه بدون اعطاي تسهيلات ويژه از سوي دولت امكان پذير نخواهد بود.
يكي از فعالان بخش خصوصي در حوزه رستوران داري تبريز نيز به ايرنا، گفت: يكي از مهمترين و بهترين جاذبه هاي گردشگري اين شهر غذاي آن است كه در طول تاريخ در سراسر جهان از شهرت خاصي برخوردار بوده است.
علي علاقمندان اظهار كرد: هر گردشگر داخلي و خارجي كه وارد تبريز شود اگر از هر مساله اي ناراحت و ناراضي باشد، به طور قطع تنها چيزي كه آنها را راضي به موطن خود خواهد فرستاد، غذاهاي متنوع، متعدد و خوشمزه تبريز است.
وي، اجراي موسيقي زنده به ويژه موسيقي اصيل آذربايجان شرقي در رستوران ها را يكي از جاذبه هاي مهم گردشگري تبريز خواند و با ابراز تاسف از اينكه 14 سال است اين مساله در رستوران ها ممنوع شده است، خواستار تجديد نظر نهادهاي مسئول در اين زمينه شد.
علاقمندان نيز خواستار حذف ماليات بر ارزش افزوده در رستوران ها از سوي سازمان امور مالياتي شد.
رئيس اتحاديه آژانس هاي مسافرتي آذربايجان شرقي هم با انتقاد از دخالت هاي بي مورد نهادهاي دولتي در رويداد تبريز 2018، گفت: ما معتقديم دولت بايد دست از سر اين رويداد بين المللي بردارد، چون هر جا دولت پا گذشته است، نتيجه اي حاصل نشده كه اين مورد در حوزه گردشگري نمود وسيع و فراواني دارد.
ستار تبريزي گفت: نقش دولت در اين زمينه بايد جاده صاف كن و هموار كننده باشد نه اينكه حود راسا وارد عرصه شده و كار را براي بخش خصوصي سخت تر كند.
وي ادامه داد: تاكنون كه دولت در اين حوزه مهم اقتصادي و اجتماعي وارد شده و برنامه هايي را اجرا كرده است و قصد دارد براي رويداد تبريز 2018 نيز آن را ادامه دهد، آيا كارساز بوده است؟ و اگر نتيجه بخش بوده چرا توفيقي در ورود گردشگران خارجي به ايران حاصل نشده است؟
وي ادامه داد: تبريزي ها اين پرسش را دارند كه آيا اگر اصفهان به عنوان پايتخت گردشگري جهان اسلام انتخاب شده بود، سياست هاي مركز و نهادهاي مسئول همچون تبريز بود؟ آيا تبليغات آن مثل تبريز بود؟
وي، رويداد تبريز 2018 را فرصتي بسيار ايده آل براي رونق گردشگري اين شهر دانست و در عين حال گفت: لازمه موفقيت در اين زمينه هموارسازي حضور ايرلاين ها از شهرهاي مهم جهان به تبريز و باز گذاشتن دست بخش خصوصي براي افزايش تورهاي ورودي است كه تاكنون تصميمي مهم و تاثيرگذار اتخاذ نشده است.
كلان شهر تبريز در سال 2018 ميلادي به عنوان پايتخت گردشگري كشورهاي جهان اسلام انتخاب شده است.
گزارش : سيديحيي مرتضائي ** انتشار: رستگار
3038/6183