به گزارش ايرنا تقريبا 90 سال از كشف آنتي بيوتيك ها براي درمان بيماري هاي عفوني مي گذرد و كشف اين دارو نويدبخش كنترل و درمان بسياري از بيماري ها بود اما از سال 1940 بحث مقاومت ميكروب ها در مقابل آنتي بيوتيك ها آغاز شد و روز به روز در حال افزايش است كه اين يك تهديد بزرگ براي سلامت همه افراد جامعه محسوب مي شود.
براساس برخي آمارها و به گفته كارشناسان؛ مردم هيچ كشوري در جهان به اندازه ايران، آنتي بيوتيك مصرف نمي كنند و اين مصرف بي رويه و خودسرانه اين داروها موجب بروز مقاومت هاي ميكروبي و عفونت هاي بيمارستاني شده است.
ايراني ها بي رويه آنتي بيوتيك مصرف مي كنند و حتي براي بيماري هاي ويروسي و سرماخوردگي در زمان مراجعه به مراكز درماني و مطب ها از پزشكان درخواست تجويز آنتي بيوتيك مي كنند و از سوي ديگر با بيماري هاي نوپديد روبرو هستيم كه در همه جهان نيز اتفاق مي افتد.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني زاهدان گفت: با توجه به اينكه مصرف بيش از حد آنتي بيوتيك ها سبب مقاوم شدن بيماري ها در انسان و دام در مقابل اين دارو شده، عمر آنتي بيوتيك ها در حال پايان يافتن است.
سيدمهدي طباطبايي روز شنبه به مناسبت هفته اطلاع رساني آنتي بيوتيك ها (يكم تا هفتم آذر) در جمع خبرنگاران در زاهدان با تاكيد بر خطر جدي مصرف اين داروها اظهار داشت: هميشه قبل از مصرف آنتي بيوتيك ها بايد با پزشك مشورت و بدون تجويز دكتر از مصرف اين دارو پرهيز كرد.
وي افزود: 30 سال از كشف آخرين گروه آنتي بيوتيك هاي موثر براي بيماري هاي عفوني انسان گذشته است.
طباطبايي با تاكيد بر اينكه خيلي از ميكروب ها در مقابل آنتي بيوتيك ها مقاوم شده اند اظهار داشت: سازمان جهاني بهداشت تخمين مي زند ساليانه 700 هزار نفر به دليل ابتلا به عفونت ها و ميكروب هاي مقاوم در مقابل آنتي بيوتيك جان خود را از دست مي دهند و اگر مسئولان بهداشتي درماني دنيا كاري نكنند تا سال 2050 اين مرگ و مير به بيش از 10 ميليون نفر مي رسد كه از مرگ و مير ناشي از سرطان ها بيشتر خواهد بود.
** سيستان و بلوچستان بالاترين بيماران مبتلا به سل و مالاريا را دارد
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني زاهدان گفت: با توجه به اينكه سيستان و بلوچستان بيشترين آمار بيماران مبتلا به سل و مالاريا را در كشور دارد؛ مقاوم شدن بيماري هاي عفوني در مقابل آنتي بيوتيك زنگ خطري براي مردم اين استان است.
وي تاكيد كرد: وقتي بيماري سل، مقاوم به درمان نباشد دوره درمان فرد مبتلا 6 ماه با هزينه چهار ميليون ريال خواهد بود و حدود 95 درصد افراد مبتلا بهبود مي يابند و كمتر از 10 درصد آنان نياز به بستري پيدا مي كنند اما وقتي سل مقاوم به درمان شود هزينه درمان به 400 ميليون تا 2 ميليارد و 500 ميليون ريال (40 تا 250 ميليون تومان) و مدت درمان 18 تا 24 ماه افزايش پيدا مي كند و بين 40 تا 60 درصد بيماران به اين درمان جواب مي دهند.
وي با اشاره به اينكه در سيستان و بلوچستان بيشترين بيماري هاي عفوني را داريم گفت: 90 درصد آمار بيماران مالاريا در كشور (حدود 134 نفر) مربوط به اين استان مي شود كه 80 درصد آن وارداتي از كشورهاي همسايه است.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي زاهدان اظهار داشت: افزايش هزينه هاي سرسام آور درمان، طولاني شدن مدت درمان و عوارض شديد جانبي داروهاي جايگزين از مهمترين مشكلات مقاوم شدن ميكروب ها در مقابل آنتي بيوتيك هاست.
**مصرف 16 برابري آنتي بيوتيك از سوي ايراني ها
طباطبايي افزود: مصرف آنتي بيوتيك در ايران 16 برابر استاندارد دنياست يعني در كشور ساليانه به اندازه كل اتحاديه اروپا اين دارو استفاده مي شود.
وي با اشاره به خلاء هاي موجود در زمينه مقابله با مصرف بي رويه آنتي بيوتيك ها گفت: امسال وزارت بهداشت برنامه هايي را براي مقاومت ميكروب ها در مقابل آنتي بيوتيك ها در نظر گرفته كه با همكاري رسانه ها تلاش داريم مضرات مصرف زياد آنتي بيوتيك ها را به مردم اطلاع رساني كنيم.
وي آموزش پزشكان و دامپزشكان براي تجويز اصولي آنتي بيوتيك ها، اطلاع رساني از مضرات مصرف آنتي بيوتيك ها به مردم و بررسي وضعيت ميكروبي بيماري ها با توسعه زيرساخت هاي آزمايشگاهي را از مهمترين اقدامات براي پيشگيري از افزايش سطح مقاومت بيماري ها در مقابل آنتي بيوتيك برشمرد.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكي زاهدان نيز در اين نشست با اشاره به فعاليت كميته بررسي تجويز آنتي بيوتيك ها در نسخه پزشكان گفت: سال 91 در حدود 65 درصد نسخه هاي پزشكان سيستان و بلوچستان داروهاي آنتي بيوتيك مشاهده مي شد كه هم اينك اين آمار به 51 درصد كاهش يافته است.
دكتر فرزانه فرجيان مشهدي افزود: مساله ديگر اين است كه در نسخه متخصصان عفوني كمتر از پزشكان عمومي تجويز آنتي بيوتيك مشاهده مي شود بر اين اساس ارائه آموزش به اين افراد در اولويت قرار دارد.
وي اصرار به تجويز آنتي بيوتيك ها، رعايت نكردن دُز درماني، دستور دارويي و كامل نكردن دوره درمان از سوي بيماران، فروش بدون نسخه آنتي بيوتيك ها از سوي داروخانه ها، تجويز غير اصولي توسط پزشكان، انتقال ميكروب هاي مقاوم بيمارستاني از سوي كاركنان پزشكي، استفاده از آنتي بيوتيك هاي مورد استفاده در انسان در دامداري ها به ويژه براي پيشگيري توسط دامپزشكان و تشويق داروخانه داران به خريد داروها با شرايط ويژه توسط شركت هاي دارويي را از مهمترين عوامل شكل گيري چالش امروز در مصرف آنتي بيوتيك ها ذكر كرد.
وي ادامه داد: تجويز آنتي بيوتيك ها در بيماران و ايجاد باكتري مقاوم به دارو در روده، مراجعه بيمار به بيمارستان و درمانگاه، انتقال باكتري مقاوم به دارو به بيماران ديگر به دليل فقر بهداشتي و نبود نظافت محيط، گسترش باكتري مقاوم در كل جمعيت و استفاده از آنتي بيوتيك ها در توليد غذاي دام و محصولات زراعي، ايجاد باكتري مقاوم به دارو در روده حيوان و انتقال باكتري مقاوم به دارو به انسان از طريق غذا و محيط (آب، خاك و هوا) و تماس مستقيم با حيوان از جمله علل گسترش مقاومت آنتي بيوتيكي است.
به گفته كارشناسان مقاومت به آنتي بيوتيك ها يعني ميكروب هاي بيماري زايي كه براي مبارزه با آنها از آنتي بيوتيك استفاده مي شود با جهش ژني تغيير شكل يافته و نسبت به اين داروها مقاومت پيدا مي كنند.
معاون سلامت اداره كل دامپزشكي سيستان و بلوچستان نيز در اين نشست گفت: استفاده كمتر از آنتي بيوتيك ها و تقويت بحث مديريت پايش و مراقبت از دام ها و افزايش تعامل دامپزشك ها با آزمايشگاه به جاي اتكا صرف به تجربه براي تجويز دارو، ارائه آموزش به دامداران براي مراجعه به موقع به منظور درمان دام ها با هزينه هاي كمتر به جاي خود درماني و نظارت بر داروهاي وارداتي غيرمجاز از شاخص ترين اقدامات حوزه دامپزشكي در زمينه مبارزه با مقاومت ميكروب ها به آنتي بيوتيك هاست.
حسين فروزنده افزود: دامداران تا زمانيكه حيوان با وجود مصرف خودسرانه انواع آنتي بيوتيك از شدت بيماري به مرحله سر بريدن نرسد به دامپزشك مراجعه نمي كنند و در اين مرحله نيز ديگر كاري از دامپزشك بر نمي آيد.
وي اظهار داشت: كارشناسان حوزه دامپزشكي علاوه بر نظارت هاي سالانه خود بر محل هاي نگهداري دام و تشخيص بيماري ها، تلاش دارند دامداران را نسبت به مصرف بي رويه و غير اصولي آنتي بيوتيك ها آگاه كنند تا شاهد كاهش عوارض اين مساله در جامعه باشيم.
به گزارش ايرنا اجراي برنامه هاي مختلف توسط فعالان عرصه بهداشت و سلامت در كنار افزايش آگاهي مردم از عوارض مصرف بي رويه داروها از جمله آنتي بيوتيك ها به معني خالي شدن يخچال ها از داروهاي غير ضروري نقش مهمي در كاهش مقاومت بيماري ها در مقابل آنتي بيوتيك ها خواهد داشت.
3042**6081 خبرنگار: محدثه حيدري گرجي **انتشاردهنده: حيدر سراياني
زاهدان- ايرنا- مصرف بيش از حد آنتي بيوتيك ها سبب مقاوم شدن بيماري ها در مقابل اين دارو و در نهايت پايان عمر آنتي بيوتيك ها شده و اين زنگ خطري براي كشور ايران به ويژه استان سيستان و بلوچستان كه مصرف آنتي بيوتيك در آن بالاست بحساب مي آيد.