«مملكتي كه 20 ميليون جوان دارد، بايد 20 ميليون ارتش داشته باشد. مملكت اسلامي بايد همه اش نظامي باشد و تعليمات نظامي داشته باشد.» اين جملات گزيده اي از سخنان بنيانگذار جمهوري اسلامي درباره تشكيل نهاد مردمي بسيج و اهداف آن است.
انقلاب اسلامي ايران از نخستين روزهاي پيروزي با توطئه هاي گسترده و سازمان يافته دشمنان روبرو شد. عظمت اهداف انقلاب و گستردگي دسيسه هاي مستكبران، ايجاب مي كرد كه براي حفظ و صيانت از انقلاب اسلامي و ارزش هاي آن در برابر هجوم ابرقدرت ها همگان به دفاع از كيان وطن بپردازند، بنابراين اقشار ميليوني به طور خودجوش در جهت حفظ و حراست دستآوردهاي انقلاب برآمدند. با توجه به چنين شرايطي امام خميني(ره) براي پاسداري و صيانت از ارزش ها و اهداف انقلاب و رويارويي با كشورهاي استعمارگر در پنجم آذر 1358 خورشيدي فرمان تشكيل بسيج مستضعفان را صادر كردند.
نقش امام خميني(ره) در بسيج كردن تودههاي ميليوني، در مقاطع مختلف تاريخ انقلاب اسلامي، به اندازه اي روشن است كه تمامي تحليلگران تاريخ معاصر را در رهيافت هاي گوناگون تبيين انقلاب اسلامي در ايران، وادار به صحه نهادن بر اين مطلب كرده است.
بسيج اين نهاد مردمي با حضور در طرح هاي بزرگ ملي، راه سازي و جهاد كشاورزي، صنعتي و همچنين در عرصه هاي فراگيري علوم نوين و بومي سازي دانش هاي روز توانسته است پرچم جمهوري اسلامي ايران را در جهان به اهتزاز در آورد. نقش موثر و فعالانه بسيجيان در بيش از نزديك به چهار دهه انقلاب اسلامي سبب شد تا به مناسبت فرمان تاريخي امام در اين روز و پاسداشت مقام بسيجيان و نشر فرهنگ بسيجي در جامعه شعار روز بسيج در سال جاري با عنوان«بسيج؛ جهاد كبير و عمل انقلابي» نام گيرد.
«مينو اصلاني» رييس سازمان بسيج جامعه زنان كشور، بسيجيان را انسان هاي شجاع، فداكار و مخلص مي داند كه در تمامي عرصه هاي مختلف حضوري فعال دارند و براي حفظ نظام و ارزش هاي والاي آن مي كوشند. در ادامه ديدگاه هاي وي را مرور مي كنيم.
** بسيج؛ جهاد اكبر و انقلابي
با پيروزي انقلاب اسلامي ايران امام خميني(ره) سازمان بسيج را پايه گذاري كردند تا براي پيشبرد اهداف آن همه مردم و نهادها در آن حضور يابند و در راه دفاع از ارزش هاي اسلام و آرمان هاي انقلاب اسلامي همواره بكوشند و در تمام عرصه ها از آن دفاع و حفاظت كنند. با گذشت حدود چهار دهه از پيروزي انقلاب اسلامي مشاهده مي شود كه نيروي مخلص بسيج در تمامي ميدان هاي سخت و پيچيده همچنان پيشتاز است. ماهيت بسيج از ابتدا پاسداري از انقلاب اسلامي بوده و امروز نيز بسيج با روحيه ولايتمداري در برابر همه تهديدها ايستاد گي ميكند و كشور را از بحران ها عبور ميدهد. بر پايه بيانات مقام معظم رهبري بسيج پرچمدار جهاد كبير و عدم تبعيت از دشمن است و اينك بسيج فرهنگ مقابله و ايستادگي در برابر دشمن را جهاني كرده كه اين مهم در سايه عمل به فرامين قرآني و با تبيين بصيرتافزايي اجرا خواهد شد. بسيجيان هميشه نسبت به موضوع هاي مهم در زمينه اجتماعي و فرهنگي رخ داده در جامعه واكنش نشان مي دهند و در مقابل ناهنجاري ها بي تفاوت نبوده و همه تلاش خود را در جهت اصلاح وضعيت فرهنگي – اجتماعي بكار بسته اند كه اين حركت بسيج ناشي از تعصب به مام وطن است. بسيجي مي داند كه علم و دانش يكي از مولفه هاي قدرت براي نظام به شمار مي رود بنابراين همواره مي كوشد در زمينه علم و دانش سرآمد باشد تا رشد چشمگيري در سطح علوم مختلف و فناوري را براي كشور به ارمغان آورد.
** نهادينه كردن تفكر بسيجي در جامعه
يكي از دلايلي كه انقلاب اسلامي توانسته است از بزرگ ترين تهديدهاي دشمنان مصون بماند، اشاعه تفكر بسيجي در ميان مردم بوده است. تكيه بر فرهنگ بسيجي بايد الگو باشد و اگر فرهنگ عمومي مردم و مسوولان ترويج فرهنگ بسيجي شود پيروزي هاي زيادي را به دنبال خواهد داشت. يكي از وظايف بسيجيان تقويت روحيه بسيجي و خودباوري در ميان مردم است. لزوم تبيين و تشريح تفكر بسيجي در ميان جوانان به عنوان امري ضروري و نهادينه كردن، پاسداري و صيانت از ارزشها و آرمانهاي امام (ره) در جامعه مهم است. فرهنگ بسيجي بايد در كشور به فرهنگ و تفكري فراگير تبديل شود؛ زيرا با فراگير شدن اين مهم هيچ مشكلي در جامعه در زمينه هاي اقتصادي، اجتماعي، سياسي، فرهنگي و ... پيش نخواهد آمد. تفكر بسيجي بايد در عرصه فرهنگي و سياسي و مديريتي نهادينه شود و به عنوان يك فرهنگ جاري و پيشروي مردم بتواند خود را نشان دهد؛ انتقال اين تفكر در عرصه فرهنگ در خانواده و همين طور در سطح آموزش هاي رسمي قابل انجام است. اگر علوم انساني كشور اسلامي شود انتقال تفكرهاي منفي هرگز قابل انتشار نخواهد بود. جوانان بسيجي با انگيزههاي انقلابي و ديني خود در صدد ترويج اين فرهنگ هستند كه نمونههايي از آن را در اردوهاي جهادي، راهيان نور و اردوهاي زيارتي و در عرصه خدمت رساني به مردم ميتوان مشاهده كرد. اگر در ساحت فرهنگي و سياسي ساز و كار تفكر بسيجي فراهم شود قطعا گسترش اين فرهنگ خيلي سريعتر و نهادينه شدهتر پيش خواهد رفت، از اين رو بايستي موانع را از پيش رو برداشت و مسوولان و دست اندركاران نيز با همت بالا نسبت به تغيير علوم انساني غربي مبادرت ورزند و با بازنگري كلي و محقق شدن سند ملي آموزش و پروش يك گام بسيار بلند در ترويج فرهنگ و تفكر بسيجي بردارند.
** رفع آسيب هاي اجتماعي وظيفه خطير بسيجي
زنان به عنوان ركن اصلي خانواده ها از اهميت ويژه اي در جامعه برخوردار هستند. همانطور كه مقام معظم رهبري نيز الگوي رهايي بخش براي زنان جهان را الگوي زن مبارز انقلابي مسلمان ايراني مي داند. براي رفع آسيب هاي اجتماعي و شناسايي وضع موجود و راه هاي رسيدن به وضع مطلوب در حوزه مطالبات زنان بايد سياستگذاري هاي اجتماعي لازم را به عمل آورد كه اين مهم برعهده سازمان بسيج جامعه زنان كشور است. با استفاده از اين سياستگذاري، در حوزه اجتماعي زنان بايد در ابتدا مساله يابي شود، سپس آن مساله در دستور كار قرار گيرد و بر طبق آن از هيات هاي انديشه ورز بهره مند شده و در نهايت سند چشم اندازي از سياست هاي سازمان را در اين حوزه تدوين كرد.
** ضرورت ارتقاي توان تخصصي كارشناسان و تحليلگران بسيج جامعه زنان
بررسي و تحليل اخبار، گزارش هاي جاري و رويدادها در حوزه مسايل زنان به منظور شناخت جريان ها و پديده هاي فكري، سياسي، فرهنگي و اجتماعي با هدف روشنگري مخاطبان نيز از جمله اقدام هاي موثري است كه در حوزه بسيج زنان صورت مي گيرد. انتشار مجله ها با محوريت اخبار حوزه زنان و خانواده به صورت كشوري و آموزش هاي فني تخصصي به منظور ارتقاي توان تخصصي كارشناسان و تحليلگران از ضرورت هاي بسيج جامعه زنان است. برپايه نياز گسترده امروز به خدمات مشاوره دين محور جهت پيشگيري از آسيب هاي اجتماعي و رفع دغدغه هاي خانواده ها به ويژه در دو حوزه تحكيم خانواده و تربيت نسل آينده انقلاب اسلامي، سازمان بسيج زنان كشور با استفاده از ظرفيت نخبگان اقشار بسيج فرهنگيان، بسيج طلاب و بسيج جامعه پزشكي اقدام به تشكيل يك هزار گروه جهادي مشاوره كرده است. اين گروه ها كه هر كدام شامل 2 تا چهار تن كارشناس و متخصص هستند در قالب گروه هاي جهادي مشاوره براي ارايه خدمات مشاوره اي در حوزه تحكيم بنيان خانواده، تربيت فرزند در سطح مساجد الگو تشكيل و به مناطق مختلف شهر و روستاي كشور اعزام مي شوند.
** ولايت پذيري مهمترين شاخصه بسيجيان
ولايت پذيري و خدامحوري مهمترين شاخصه هاي بسيجيان به شمار مي رود. بسيجي همواره با تبعيت از ولايت فقيه و اجراي فرامين الهي به دنبال آن است كه عدالت را در جامعه نهادينه كند. ساده زيستي و دوري از اشرافي گري ديگر خصوصيات نيروي مخلص بسيج محسوب مي شود كه نياز امروز جامعه نيز در الگوگيري از اين شاخصه مهم است. دشمن شناسي و استكبار ستيزي نيز از خصلت هاي بسيجيان به شمار مي رود كه در اين زمينه گاهي دشمنان سعي دارند با نفوذ فرهنگي و اجتماعي جامعه را به انحطاط ببرند كه بسيجيان همواره در خط مقدم مبارزه با آنان هستند. براي انتقال فرهنگ ناب بسيجي كه فرهنگ و نماد خدمت ، اخلاق و توجه به عرصههاي مختلف علمي و داراي دغدغه پيشرفت كشور به شمار مي رود، به عرصه هاي مختلفي از جمله عرصه فرهنگي نياز است.
*گروه اطلاع رساني
خبرنگار: مريم همتي**انتشار دهنده: شهربانو جمعه
پژوهشم**9117**9131**
ايرنا پژوهش، كانالي براي انعكاس تازه ترين تحليل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشي ايران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearch همراه شويد.
تهران- ايرنا- بسيج نهادي خودجوش و برخاسته از متن انقلاب است كه با حضور در صحنه هاي گوناگون و پس از پشت سرگذاشتن بحرانهايي همچون جنگ تحميلي به تدريج دامنه فعاليتهاي خود را گسترش داد و از يك سازمان با محوريت نظامي و امنيتي به يك نهاد با توانمنديهاي مختلف در عرصههاي اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي تبديل شد.