۵ آذر ۱۳۹۶، ۱۱:۴۱
کد خبر: 82743346
T T
۰ نفر

5 آذر 1357شناسنامه درخشان مردم گرگان

۵ آذر ۱۳۹۶، ۱۱:۴۱
کد خبر: 82743346
5 آذر 1357شناسنامه درخشان مردم گرگان

گرگان - ایرنا - قیام 5 آذر 1357 مردم گرگان در محكومیت حمله ماموران رژیم شاه به حرم مطهر امام رضا (ع) و برای پاسداشت حریم ولایت؛ تلاشی فاخر درجهت كمك به تسریع پیروزی انقلاب اسلامی بود و سرمایه ای ارزشمند در تاریخ این خطه است.

در بررسی تلاش مردم ایران در دوران پیروزی انقلاب اسلامی از كنار قیام اهالی گرگان در 5 آذر 57 و ارزش و تاثیرگذاری آن در پیروزی نباید به سادگی گذشت زیرا این واقعه دستاوردهای گرانسنگی برای نسل آینده برجا گذاشت و باید برای حفظ و انتقال آن همانند قیام مردم استانهای مختلف و 15 خرداد ورامین سرمایه گذاری شود.
به گزارش ایرنا در این روز مردم گرگان در دفاع از قیام مردم مشهد به خیابان ها آمده و تظاهرات كردند، اما ماموران رژیم شاه آنان را به گلوله بستند.
برای سركوب قیام 5 آذر 57 مردم گرگان، ماموران رژیم شاه در این شهر از اسلحه استفاده كردند و 14 تن از شركت كنندگان در این اجتماع انقلابی را به شهادت رسانده و بیش از 10 برابر این تعداد را مجروح كردند.
در این روز سید اسماعیل حسینی، احمد سبطی، سیدنظام الدین نبوی، حسین مقصودلو، سیدجعفر علاالدین، چنگیز امیر لطیفی، عباس خالداران، ابوالحسن هادی، حجت الله عباسی، فرامرز ویزواری، حسینعلی نصیری، حسین محبی راد و خواهران شهیده صدیقه پروانه و نرگس قصابان به شهادت رسیدند.
استمرار قیام مردم مشهد در گرگان و در ادامه در دیگر شهرهای كشور به پیروزی انقلاب اسلامی در 22 بهمن 57 منجر شد.
یكی از جانبازان قیام 5 آذرگرگان كه در آن هنگام 23 ساله بود، در این خصوص گفت: قیام مردم گرگان كه گویی همه مردم شهر و روستاها به تاسی از پیام رهبر كبیر انقلاب به خیابان آمده بودند، نشان داد كه این منطقه جایگاه ویژه ای در پیروزی انقلاب اسلامی و حفظ دستاوردهای آن دارد.
رمضانعلی جعفری افزود: چنین قیام هایی كه باعث تسریع در پیروزی انقلاب اسلامی در 22 بهمن سال 57 شد باید به خوبی در جامعه معرفی شود.
وی به نقش مرحوم آیت الله حبیب الله طاهری و آیت الله سید كاظم نورمفیدی نماینده ولی فقیه در گلستان در هدایت مردم شركت كننده در تجمع 5 آذر 57 گرگان اشاره كرد و افزود: در این روز تظاهرات مردم به سمت امامزاده عبدالله (س) گرگان انجام و در این محل تجمع كردند كه ناگهان با تیراندازی ماموران رژیم شاه مواجه شدند.
این جانباز واقعه 5 آذر 57 گرگان اضافه كرد: مردم با مشاهده تیراندازی ماموران متفرق شدند اما نیروهای ستمشاهی آنان را به گلوله بستند و درگیری را به سطح شهر كشاندند.
وی گفت: من به اتفاق دوستانم برای فرار از دست ماموران به باغی در حاشیه شهر پناه بردیم، اما آنان باغ را به گلوله بستند و من از ناحیه هر دو پا زخمی شدم.
حجت الاسلام سید محسن طاهری فرزند مرحوم آیت الله سید حبیب الله طاهری از روحانیان موثر در هدایت قیام 5 آذر گرگان نیز با گرامیداشت یاد شهدای این واقعه گفت: انقلاب اسلامی زمانی مردمی شد كه روحانیت پرچمدار انقلاب شد و در راس آنها بنیانگذار كبیر انقلاب اسلامی بود.
رییس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی گلستان در این پیوند گفت: 5 آذر پیوست قیام 15 خرداد بود و نقش مردم گرگان را در پیروزی انقلاب اسلامی ترسیم می‌كند.
حجت الاسلام احمدرضا احمدی افزود:این واقعه كه یادآور شهادت 14 انسان متدین انقلابی بوده درتاریخ گرگان نهادینه شده است و باید در معرفی آن بیشتر فرهنگ سازی شود.
وی با گلایه از اینكه در مورد اهمیت قیام 5 آذر مردم گرگان مانند قیام مردم قم و 15 خرداد ورامین اطلاع رسانی نشده است، گفت: از ابتدا در بزرگداشت قیام 5 آذر مردم گرگان با برگزاری مجلس ترحیم بسنده شد در حالی در این قیام سه عنصر مردمی بودن، دینی بودن و تبعیت از رهبری آن باید مطرح و پررنگ شود.
وی پیشنهاد كرد كه بنیاد شهید و امور ایثارگران استان برای برجسته سازی قیام 5 آذر مردم گرگان پیگیری لازم برای اختصاص اعتبارات و امكانات و معرفی آن را به صورت ملی انجام دهد.
غلامرضا خاركوهی تاریخ نگار واقعه 5 آذر مردم گرگان و دشت نیز از شهدای این قیام به عنوان نخستین مدافعان حرم در انقلاب اسلامی نام برد و گفت: این شهدا برای دفاع از حرم امام رضا (ع) به میدان آمدند و درهفتمین روز بزرگداشت شهدای 29 آبان 57 مشهد، تجمع اعتراضی خود را برپا كردند.
وی افزود: به استناد گزارش آن روز شهربانی گرگان در این قیام حدود 30 هزار نفر شركت داشتند.
به گفته وی؛ ماموران رژیم شاه كه از تجمع و قیام مردم این خطر ترس داشتند از هشت صبح تا 20 شب به سركوب مردم پرداختند و 14 نفر را شهید، حدود 200 نفر را زخمی و چهار نفر را دستگیر كردند.
وی گفت: در این روز ماموران حتی از تردد آمبولانس ها ممانعت می كردند و از حمله به داروخانه و بیمارستان های این شهر دریغ نكردند.
این تاریخ نگار قیام 5 آذر گرگان افزود: گفته شده در سركوب این قیام از هشت هزار تیر استفاده شده است.
وی با اشاره به پیگیری ها برای ثبت قیام 5 آذر اظهار كرد كه در سال 95 قیام مردم گرگان ثبت ملی و در تقویم رسمی كشور درج شد.
خاركویی بر ضرورت تشكیل ستاد ویژه بزرگداشت قیام 5 آذر مردم گرگان، تدارك دیدار با رهبرمعظم انقلاب، فراهم سازی مقدمات تدریس قیام 5 آذر،تولیدات فرهنگی به منظور معرفی و آشنایی جامعه با این واقعه نیز تاكید كرد.
معاون فرهنگی آموزشی بنیاد شهید و امور ایثارگران گلستان نیز گفت: نباید در بزرگداشت قیام انقلابی مردم این خطه در حد یك مراسم اكتفا شود زیرا اهمیت آن مثل قیام های 15 خرداد و 17 شهریور است.
محمد علی طالع زاری همچنین بر ایجاد نماد قیام 5 آذر در شهر گرگان و ساخت و نصب سردیس شهدای آن تاكید كرد.
یك مدرس دانشگاه نیز با اشاره به تقارن تشكیل بسیج به فرمان بنیانگذار كبیر انقلاب اسلامی با حماسه 5 آذر گرگان، گفت باید مردم بیشتر با اهداف قیام 5 آذر آشنا شوند.
ولی الله شهابی افزود: قیام 5 آذر گرگان به پاس حراست از حریم ولایت و اهل بیت(ع) است كه در مراسم روز هفتم شهدای مشهد در گرگان مردم اقامه انقلاب كردند.
وی اضافه كرد: بزرگداشت این حماسه فرصتی برای ارج نهادن از مقام شامخ 14 تن از شهدا و بیش از 150 نفر مجروح این قیام است.
این استاد دانشگاه بر سرمایه گذاری در حوزه فرهنگی برای معرفی قیام 5 آذر مردم گرگان تاكید كرد.
فرمانده بسیج گرگان هم با بیان اینكه قیام 5 آذر یپش زمینه سالروز تشكیل بسیج مستضعفین است، گفت: پنجم آذر سال 1357 سالروز قیام مردم این شهرستان جاودانه بوده و هرگز فراموش نخواهد شد و نشاندهنده بسیجی بودن مردم این خطه است.
سرهنگ پاسدار سید علی مهاجر اظهار كرد: 5 آذر به عنوان سالروز قیام مردمی این شهر در شورای فرهنگ عمومی كشور تصویب شده تا خاطره جانفشانی جوانان این منطقه همواره در یادها زنده بماند.
رییس شورای اسلامی شهر گرگان از تصویب نامگذاری پنجم آذر به نام روز ملی گرگان در نوزدهمین جلسه این شورا خبر داد و گفت: براین اساس مقرر شد 20 شهریور روز گرگان به روز و هفته فرهنگی (20 الی 27 شهریور) تبدیل شود.
فائزه عبداللهی فزود: این موضوع بنا به پیشنهاد كمیسیون فرهنگی در دستور كار قرار گرفته است.
به گفته وی؛ 5 آذر روز شهدای گرانقدر شهر گرگان در دوران انقلاب اسلامی بوده و مقرر شد به عنوان روز ملی گرگان ثبت شود.
وی با بیان اینكه مقام معظم رهبری در دیدار سال گذشته خود ( 15 آذر 1395 ) با اعضای ستاد بزرگداشت 4 هزار شهید استان گلستان بر اهمیت واقعه 5 آذر تاكید داشتند، گفت: مقام معظم رهبری در این دیدار پنجم آذر را روز مهمّی در قضایای گرگان عنوان و بر ضرورت معرفی این مناسبت برای جوان ها تاكید كردند.
به گفته وی؛ ثبت 5 آذر به عنوان روز ملی گرگان در راستای اهمیت و تاثیر پنجم آذر در تاریخ ملی كشور و ضرورت معرفی آن به نسل جوان است.
6204/1648
گزارش:علی اصغر تیموریان ** انتشاردهنده: پری سالارنیا
۰ نفر