۸ آذر ۱۳۹۶، ۱۰:۵۹
کد خبر: 82746355
T T
۰ نفر
كارگاه تخصصي بين المللي حصيربافي در گيلان، تلاشي براي رقابت هاي جهاني

رشت - ايرنا - در تب و تاب حفظ و ارتقاء هنرهاي سنتي و صنايع دستي گيلان از گزند واردات خارجي، كارگاه تخصصي بين المللي حصيربافي لاهيجان با حضور استادان اين رشته صنايع دستي از پنج استان كشور در گيلان برگزار شد كه تلاشي براي رقابت هاي جهاني در اين شاخه هنرهاي سنتي است.

بامبوبافي از صنايع رايج در سرزمين هاي ساحلي است و آب و هواي مساعد رطوبت فراوان و كيفيت خاك زمينه بسيار مساعدي را براي رويش طبيعي يا كشت بامبو يعني ني خيزران فراهم ساخته است.
بهترين نوع خيزران ايران در ليالستان لاهيجان، سياهكل، علي آباد تنكابن و قاسم آباد رودسر قد برافراشته اند و اينك از سوي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گيلان تلاش مي شود تا لاهيجان بعنوان مركز بامبو ايران معرفي شود.
اين روند ادامه مي يابد تا به امروز كه با همكاري شوراي جهاني صنايع دستي (آسيا - اقيانوسيه) در لاهيجان كارگاه تخصصي بين المللي حصيربافي برگزار شده و هنرمندان برتر در رشته حصيربافي از پنج استان كشور براي آموزش جهاني شدن و رقابت در بازار جهاني، در اين كارگاه حضور يافته اند.
سلمان شاه محمدي معاون صنايع دستي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گيلان در توضيح اين كارگاه آموزشي بيان كرد: كارگاه يادشده به ‌منظور تبادل تجربيات و ارتقاء سطح دانش تخصصي حصيربافان استان هاي گيلان، آذربايجان غربي، گلستان، مازندران و همدان و نيز آشناسازي آنان با شيوه‎هاي نوين حصيربافي، با حضور دو تن از استاد كاران كشور چين برگزار شده است.
وي اظهار كرد: استادان حصيربافي در اين كارگاه چهار روزه، آموزش تخصصي بين المللي حصيربافي كه با همكاري شوراي جهاني صنايع دستي در خانه صنايع دستي ليالستان شهرستان لاهيجان برگزار شده، از مرحله فرآوري مواد تا طراحي و ساخت و همچنين رفع عيب‌هاي ناشي از مواد اوليه، رنگرزي، فرم‎دهي، تكنيك‎هاي بافت در حوزه حصير آشنا مي شوند و در پايان، گواهي بين‎المللي دريافت مي كنند.
شاه محمدي بيان كرد: ايران در كنار كشورهايي مانند ژاپن، كره و مكزيك يكي از 16 كشور توليدكننده‌ حصير به شمار مي‌رود و پيشينه‌ تاريخي توليدات حصيري در ايران نشان مي‌دهد كه استفاده‌ ايرانيان قديم از حصير منحصر به زيرانداز نبوده و در ساخت ظروف نيز از حصير استفاده مي‌كردند.
معاون صنايع دستي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گيلان، صنايع دستي را ركني اثرگذار در تحقق اهداف اقتصاد مقاومتي قلمداد كرد و گفت: در بسياري از روستاهاي گيلان توليد صنايع دستي مرسوم است و مواد اوليه آن بصورت طبيعي تامين مي شود.
وي حصير را نمونه اي از اين امر خواند و اظهار كرد: حصيربافي از صنايع دستي مهم برخي روستاهاي گيلان بويژه در پائيز و زمستان است كه ماده اوليه آن نوعي گياه جنگلي كوچك (در زمان محلي به نام لي) بوده كه در حاشيه روستاها و شاليزارها مي رويد.
آسيه خوباني يكي از هنرمندان حصيرباف شيجان خمام از توابع شهرستان رشت توضيح مي دهد: لي گياهي خود رو و محلي است كه در اين منطقه به وفور يافت مي شود و زنان اين سرزمين نسل به نسل آموخته اند كه اين نعمت خدادادي را به هنر برآورند و امروز زمينه اشتغالزايي خود و فرزندانشان را با آن فراهم كنند.
ياسمن كامران فرزند آسيه است كه از ارائه تسهيلات كارآفريني در اين روستا خرسند است و مي گويد: كاش طرح روستاي بدون بيكار در همه روستاهاي گيلان اجرا تا بيكاري از سرزمينمان زدوده شود.
شهرستان هاي گيلان ملزم به تعيين و معرفي روستاهاي هدف بمنظور معرفي روستاي بدون بيكار شده اند؛ اجراي طرح روستاي بدون بيكار در اين منطقه، گامي در راستاي ايجاد بسترهاي فرصت ساز در سطح روستاها، رونق اقتصادي و نيز ايجاد اشتغال است.
به گفته مسئولان، توانمندسازي در حوزه صنايع دستي، توسعه زمينه هاي توليد و عرضه اين محصولات همراه با ايجاد تاسيسات اقامتي و پذيرايي مختلف در قالب بوم گردي، شرايط جديدي را براي عرضه خدمات گردشگري در روستاهاي استان محقق مي سازد.
پيش از اين نيز، روستاي فشتكه بخش خمام از توابع شهرستان رشت، بعنوان روستاي حصير كشور در فهرست آثار ملي ثبت شد.
گيلان از استان هايي است كه برخلاف روند مهاجرت روستانشينان، همچنان داراي درصد جمعيت روستايي بالاتري به نسبت كشور است بطوريكه درصد جمعيت روستايي گيلان، 40 درصد است در حاليكه اين عدد براي كل كشور، رقمي كمتر از 30 درصد را نشان مي دهد.
از 90 رشته صنايع دستي گيلان، 71 رشته فعال است و تاكنون شش هزار و 298 هنرمند هنرهاي سنتي و صنايع دستي استان بيمه شده اند.
سه هزار و 300 هنرمند صنايع دستي استان در رشته حصير بافي فعال هستند. تاكنون 64 محصول از اقلام صنايع دستي گيلان نشان مرغوبيت و همچنين شش كالا نشان يونسكو دريافت كرده‌اند كه اين خود افتخاري در حوزه فرهنگ و هنر استان است.
همچنين چادرشب و گليم گيلان نشان جغرافيايي كسب كرده و تاكنون هشت استاندارد ملي در چهار رشته در حوزه توليد رشتي دوزي، مرواربافي، چادرشب بافي و سفال سنتي گيلان دريافت شده است.
رشتي دوزي ، لباس محلي ، چادرشب بافي ، خراطي ، چوب تراشي ، گره چيني ، نازك كاري ، منبت و معرق چوب ، حصيربافي ، بامبوبافي ، مرواربافي ، سفالگري ، كاشي معرق ، ميناي خانه بندي ، چلنگري ، قلمزني ، گليم بافي ، جاجيم بافي ، شال بافي ، نمد مالي ، جوراب بافي ، عروسك بافي ، قلاب بافي و …برخي از هنرهاي سنتي و صنايع دستي گيلان است.
بالغ بر 21 هزار هنرمند صنايع دستي استان در بيش از 80 رشته فعاليت مي‌كنند.
گزارش از: ضامن ** انتشاردهنده:كبيري
1881/2007