به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، با گذشت چند هفته از محاصره همه جانبه یمن از سوی نیروهای ائتلاف سعودی، نگرانی از تشدید فجایع انسانی در یمن، برخی نهادهای بین المللی را نیز به شكستن سكوت سی و دوماهه در برابر جنایات نیروهای متجاوز ائتلاف مجبور ساخته است.
در یكی از تازه ترین اظهارنظرها، مدیر منطقه ای صندوق كودكان سازمان ملل متحد «یونیسف» در خاورمیانه و شمال آفریقا، روز یكشنبه (پنجم آذر) در پایتخت اردن با اشاره به نیاز 11 میلیون كودك یمنی به كمك های فوری اعلام كرد، 2 میلیون نفر از آنان از سوءتغذیه شدید رنج می برند و با گرسنگی و مرگ دست و پنجه نرم می كنند.
وضعیت وخیم یمنی ها به ویژه كودكان این كشور پس از حملات ائتلاف سعودی بارها موضوع هشدار نهادهای بین المللی قرار گرفته است. این در حالی است كه جامعه بین المللی و قدرت های جهانی در برابر عملیات تجاوزكارانه این ائتلاف و منشاء فجایع انسانی یمن اقدامی به عمل نیاورده و كشورهایی چون آمریكا تلویحا از جنایات سعودی ها حمایت كرده اند.
** یمن در چنبره آتش، گرسنگی و وبا
كشتار و آوارگی هزاران نفر از مردم یمن مهمترین پیامد عملیات نظامی عربستان و چند كشور متحد ریاض در حمله به یمن بوده است؛ عملیاتی كه به بهانه بازگرداندن رئیس جمهوری مستعفی و متواری این كشور به قدرت از اوایل فروردین سال 94 آغاز شد.
عربستان به بهانه جلوگیری از دسترسی ارتش یمن، نیروهای مقاومت مردمی «انصارالله» و همپیمانان آن به تسلیحات، به صورت متناوب این كشور را تحت محاصره قرار داده است؛ محاصره ای كه پس از حمله موشكی یمنی ها به فرودگاه ریاض در اواسط ماه گذشته تنگتر شد و سعودی ها مانع ورود محموله های بشردوستانه غذا و دارو به یمن شدند.
این وضعیت اوضاع سخت تری را برای مردم یمن پدید آورد. تا پیش از این محاصره، سازمان ملل اعلام كرده بود 20 میلیون یمنی نیازمند كمك هستند و هفت میلیون نفر از آنان در معرض قحطی و گرسنگی مطلق قرار دارند.
در این میان، كودكان یمنی با شرایط هولناك تری دست و پنجه نرم می كنند چرا كه بیماری وبا نیز بر مصائب آنان افزوده و غالبا خردسالان گرسنه را قربانی می سازد. بر اساس اعلام یونیسف، هر10 دقیقه یك كودك یمنی بر اثر بیماری های مسری به ویژه وبا جان خود را از دست می دهد.
علاوه بر نهاد یونیسف، فعالان صلیب سرخ جهانی در یمن از اوضاع مردم و كودكان این كشور ابراز نگرانی می كنند. چند روز پیش سخنگوی صلیب سرخ در یمن با بیان اینكه 80 درصد مردم این كشور چشم انتظار كمك های بین المللی هستند، گفت آنان حتی برای تامین آب آشامیدنی به شكلی جدی در مضیقه اند.
پیش از این، «مارك لوكاك» معاون دبیركل سازمان ملل در امور انسان دوستانه در واكنش به محاصره یمن از سوی سعودی ها هشدار داده بود ادامه اوضاع سبب خواهد شد بزرگترین قحطی چند دهه اخیر به وقوع پیوسته و میلیون ها نفر جان خود را از دست بدهند.
بنابر اعلان مقامات سازمان ملل، جنگ یمن تا همین جای كار نزدیك به 9 هزار نفر را قربانی ساخته كه 60 درصد آنان غیرنظامی بوده اند. افزون بر این، پنجاه هزار نفر در این حملات صدمه دیده اند و جمعیتی چندصدهزار نفری نیز خانه و سرپناه خود را ترك كرده و آواره شده اند.
همچنان كه اشاره شد، گرسنگی، نبود امكانات بهداشتی، دارو و تجهیزات پزشكی بیماری های بسیاری را به جان مردم یمن انداخته است. اواسط تابستان امسال روزنامه انگلیسی «گاردین» اعلام كرد تا پایان ماه آوریل (اوایل اردیبهشت ماه) روزانه هفت هزار مبتلا به وبا شناسایی شده و هزاران تن از مبتلایان جان خود را از دست داده اند. اوایل مهرماه نیز موسسه خیریه «آكسفام» پیش بینی كرد شمار مبتلایان به وبا در ابتدای آذرماه از مرز یك میلیون نفر بگذرد.
به این ترتیب، مردم یمن علاوه بر بمباران مكرر هواپیماهای ائتلاف، به واسطه محاصره شدید هدف قتل عام سعودی ها قرار گرفته اند و سازمان های بین المللی نیز جز هشدار، ابراز نگرانی و كمك های بشردوستانه محدود واكنشی دیگر بروز نداده اند.
** سعودی؛ رژیمی كودك كش
تكان دهنده ترین صحنه هایی كه طی نزدیك به سه سال اخیر از یمن مخابره شده مربوط به كودكانی است كه زیر بمباران شدید هواپیماهای ائتلاف به شكلی فجیع جان خود را از دست داده اند یا به دلیل سوء تغذیه شدید آرام آرام جان می بازند.
این شرایط سبب شد تا نهادهای خاموش بین المللی به شكلی حداقلی واكنش نشان داده و عربستان را به دلیل حمله به بیمارستان ها و مدارس در فهرست سیاه كشتار كودكان قرار دهند. نماینده عربستان اما در واكنش به گزارش اواسط مهرماه این سازمان ملل، آن را گمراه كننده خواند.
بیش از یك سال پیش از آن یعنی در خردادماه 95 سعودی ها توانسته بودند با تهدید قطع كمك های خود به سازمان ملل، نام خود را از فهرست سیاه كشتار كودكان حذف كنند.
** ایران و تلاش مستمر دیپلماتیك برای پایان آلام مردم یمن
وضعیت بحرانی كشور و مردم یمن سبب شده تا طی سال های اخیر دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی مساعی خود را برای خاتمه اوضاع مرگبار این كشور به كار بندد. از جمله وزیر امور خارجه بارها با نگارش نامه هایی خطاب به دبیران كل سازمان ملل خواستار مداخله فوری این سازمان شده است.
در آخرین اقدام، «محمدجواد ظریف» در نامه ای كه متن آن 22 آبان ماه در اختیار رسانه ها قرار گرفت، از «آنتونیو گوترش» دبیركل سازمان ملل خواست تا از امكانات این سازمان و جامعه جهانی برای پایان جنگ یمن بهره جوید.
ظریف با یادآوری مصائب مردم یمن، خواستار برقراری آتش بس فوری و دسترسی آزاد آنان به مواد غذایی و دارویی شد. وزیر امور خارجه راه نهایی خروج از بحران را گفت وگوهای ملی و در نهایت تشكیل دولت فراگیر ملی دانست؛ هدفی كه تاكنون سعودی ها از تحقق آن جلوگیری كرده و كوشیده اند چند دور مذاكرات صلح را زیر بمباران های شدید جنگنده های ائتلاف به صورت یكجانبه به سود خود به پایان برسانند.
یمن اكنون نیازمند عاجل ترین اقدام نهادهای بین المللی به ویژه سازمان های حامی حقوق كودكان است تا با توقف سه سال جنگ و تجاوزگری عربستان، مانعی پیش روی وقوع فاجعه انسانی مهیب قرار گیرد.
پژوهشم**9279** 1601**خبرنگار: سیدمحمد موسی كاظمی**انتشار: شهناز حسنی
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearchهمراه شوید.
تهران- ایرنا- گسترش گرسنگی، بیماری و مرگ بر اثر یورش های مكرر و اقدام ائتلاف سعودی در محاصره سرزمینی یمن، این كشور را به هولناك ترین عرصه جغرافیایی جهان برای كودكان مبدل ساخته است.