به گفته مردم محلي ، اكثر روستاهاي منطقه تنكابن از آب آشاميدني سالم بي بهره هستند و به دليل وجود ذرات معلق در آب ، ميكروبي بودن و آهن فراوان بسياري از روستاييان به بيماري هاي مختلفي دچار مي شوند.
در ميان بخش هاي سه گانه (بخش نشتا ، مركزي و خرم آباد) شهرستان تنكابن كه همگي با مشكلاتي در زمينه اب اشاميدني مواجه هستند، شرايط سلامت آب آشاميدني بخش نشتا به مرحله بحراني رسيده و نگراني ها را افزايش داده است.
هفته جاري پنج جلسه پيرامون همين موضوع در شهرستان تنكابن برگزار شد و بخشداران به همراه روساي شوراهاي بخش مشكلات روستاها را مطرح نمودند و خواستار حضور مدير كل آبفار مازندران جهت پاسخگويي و برنامه ريزي پيرامون رفع اين مشكل شدند.
يكي از اهالي روستاي 'پلسرا ' تنكابن با ابراز گلايه نسبت به كمبود آب آشاميدني در اين روستا و روستاهاي همجوار گفت : در اين روستا بيش از 400 خانوار زندگي مي كنند و كمبود آب آشاميدني مشكلات زيادي را براي ساكنين ان فراهم نموده است.
حسينعلي ميرچي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود : متاسفانه مسئولان تنها به مجوز دادن جهت ساخت و ساز در روستاها فكر مي كنند و اصلا در فكر تامين آب و ساير خدمات نيستند و همين مسئله مشكلات را تشديد كرده است.
ميرچي با ابراز گلايه نسبت به استفاده برخي پرورش دهندگان گل و گياه منطقه از آب لوله كشي ، خاطر نشان كرد : مسئولان مربوطه بايد با جديت نسبت به چنين تخلف هايي برخورد كنند و چاه هاي غير مجاز را مسدود نمايند.
وي مدعي شد : بسياري از ساكنين روستاهاي اين بخش به دليل آلودگي آب شرب به بيماري هاي دستگاه گوارش و بويژه ميكروب معده دچار شده اند و پزشكان نيز علت آن را مصرف آب آلوده عنوان كرده اند.
بخشدار نشتا با بحراني توصيف كردن وضع موجود آب آشاميدني روستاهاي منطقه گفت : متاسفانه آلودگي آب در برخي روستاها آنقدر بالاست كه نمي توان بين سم و آب آشاميدني فرقي قائل شد.
ابراهيم عسگرپور خطاب به مديركل آبفار مازندران افزود : بر اساس قانون شركت آبفار موظف به تامين و توزيع آب سالم و بهداشتي براي روستائيان است و هرگونه كوتاهي و سهل انگاري در اين زمينه غير قابل قبول و نابخشودني است.
وي اظهار داشت : متاسفانه براي برخي روستاهاي اين بخش كه تا مركز شهر 10 كيلومتر فاصله دارد بايد با تانكر آبرساني كنيم و در اين زمينه شرمنده مردم هستيم.
عسگرپور با بيان اينكه عدم تامين اعتبار در اين زمينه غير قابل قبول است ، خاطرنشان كرد : بعد از 40 سال ديگر هيچ بهانه اي براي عدم تامين اعتبار در اين بخش وجود ندارد و بايد نياز اوليه مردم منطقه به سلامت تامين شود.
وي تصريح كرد : بايد به هر طريق ممكن اعتبارات لازم در اين زمينه جذب و تخصيص يابد تا در يك بازه زماني مشخص اين مشكل كه به شرايط حادي رسيده برطرف گردد.
بخشدار مركزي تنكابن نيز با بيان اينكه سلامت مردم خط قرمز دولت تدبير و اميد است ، گفت : در حوزه آب روستايي بايد يك نهاد متولي امر باشد تا مشكلات موجود به حداقل برسد.
رضا آقاگلي به عدم حفاظت از مجتمع هاي آبرساني اشاره كرد و افزود : متاسفانه هيچگونه مراقبت و حفاظت از مجتمع هاي آبرساني در منطقه صورت نمي گيرد و اقدامات خطرناك برخي افراد مي تواند فاجعه اي به همراه داشته باشد.
وي اظهار داشت : در بسياري از روستاها حتي كلرزني صورت نمي گيرد و مردم نسبت به اين موضوع بسيار نگران هستند.
آقاگلي نداشتن دستگاه كلرزن در قرن بيست و يكم را فاجعه بار دانست و خاطرنشان كرد : هم اكنون كلر زني آب جزء دغدغه اصلي در اين زمينه است و بايد نظارت هاي بيشتري در اين زمينه صورت گيرد.
فرماندار ويژه تنكابن بحث آب شرب را نخستين اولويت در فهرست مشكلات شهرستان برشمرد و گفت : تعداد بالاي روستاها و پراكندگي آنها در منطقه از يكسو و كمبود پرسنل و امكانات شركت آبفار از سوي ديگر كار خدمات رساني در حوزه روستايي را با مشكل مواجه كرده است.
سيد امير حسيني جو با اشاره به اينكه مديريت آب شرب روستايي نياز به تجديد نظر در سطح ملي دارد، افزود : در سال هاي اخير بيشترين اعتبار را براي اين منظور در نظر گرفتيم اما كفايت نكرد و هنوز در بسياري از روستاها با مشكل مواجه هستيم.
وي مديريت واحد در اين حوزه را بسيار راهگشا دانست و اظهار داشت : بايد برنامه ريزي ها به گونه اي باشد كه ضريب مشكلات در اين بخش كاهش يابد در غير اينصورت بايد در انديشه ديگري بود.
حسيني جو خاطرنشان كرد : اگر در بخش تامين آب شرب مشكلات برطرف شود باز در بخش توزيع به دليل فرسودگي شبكه ها با مشكل مواجه هستيم بنابراين بايد چاره اي اساسي در اين زمينه انديشيده شود.
نماينده مردم تنكابن ، رامسر و عباس آباد در مجلس شوراي اسلامي نيز مديريت آب در كشور را بسيار ضعيف توصيف كرد و گفت : متاسفانه با وجود 7 ميليارد متر مكعب آب روان در رودخانه ها و يك هزار و 200 ميلي متر بارندگي در شمال كشور ، باز با كمبود آب آشاميدني مواجه هستيم كه نشان از مديريت ضعيف و ناكارآمد در اين بخش است.
شمس اله شريعت نژاد با بيان اينكه كار زمين مانده در بخش آب بسيار زياد است ، افزود : بسياري از كشور ها آب مورد نياز خود را از طريق جمع آوري آب هاي سطحي با احداث درياچه يا سد هاي كوچك و بزرگ تامين مي كنند اما در كشور ما حفر چاه در اولويت است.
وي اظهار داشت : در حوزه برق رساني مشكلاتي در منطقه وجود داشت كه خوشبختانه اقدامات موثري صورت گرفت اما در حوزه آبرساني مشكل داريم و هيچ اتفاقي نمي افتد.
به گفته شريعت نژاد ، آبرساني در شمال كشور آن هم با تانكر اصلا قابل قبول نيست و واقعا خجالت آور است.
وي يادآور شد : پس از گذشت 38 سال از پيروزي انقلاب اسلامي هنوز ساكنان برخي از روستاها از خدمات اوليه زندگي بي بهره هستند و با وجود تلاش مسئولان در اين زمينه هنوز تا رسيدن به نقطه مطلوب فاصله داريم.
مدير كل آبفار مازندران بهداشت آب را خط قرمز اين دستگاه اجرايي دانست و گفت : متاسفانه با اعتبارات استاني و شهرستاني امكان برطرف كردن مشكلات در اين بخش وجود ندارد و بايد اعتبارات ملي در اين زمينه تخصيص يابد تا مشكلات به حداقل برسد.
مجيد عبدالهي با بيان اينكه زيرساخت هاي اين بخش به گونه اي طراحي و اجرا شده كه بايد از آب هاي زير زميني استفاده كنيم ، افزود : بالا بودن آهن دليلي بر آلودگي آب نيست و مي توانيم با نصب دستگاه جذب آهن اين مشكل را برطرف نماييم كه در برخي از نقاط مستقر شده و در برخي ديگر هنوز نصب نشده است.
وي اظهار داشت : در روستاهايي كه تحت پوشش آبفار قرار دارند بايد كلر زني صورت گيرد و اگر انجام نشد دستگاه هاي ديگر همچون بهداشت آن را گزارش كنند .
به گفته مدير كل آب و فاضلاب روستايي مازندران ، در روستاهايي كه تحت پوشش آبفار نيستند نيز افرادي برگزيده شوند تا پس از آموزش هاي لازم با كمك شبكه بهداشت كار كلرزني را انجام دهند.
عبدالهي خاطر نشان كرد : آنقدر مشكلات در اين بخش زياد است كه اقدامات خوب دولت در سال هاي اخير احساس نشده و بايد از لحاظ اعتباري به شركت آب و فاضلاب روستائي كمك بيشتري شود و مردم ما نيز با مصرف بهينه اين شركت را در تامين آب شرب روستايي كمك كنند.
وي يادآور شد : تا پيش از آغاز فعاليت دولت يازدهم ميانگين برخورداري جمعيت روستايي مازندران از آب شرب حدود 60 درصد بود كه هم اكنون به بيش از 74 درصد رسيده است.
بر اساس آمارهاي رسمي هم اكنون از يكهزار و 900 روستايي كه در مازندران از آب آشاميدني برخوردارند ، حدود يكهزار و 600 روستا تحت پوشش آب و فاضلاب روستايي قرار دارند و بقيه به صورت شورايي اداره مي شوند.
شهرستان 162 هزار نفري تنكابن در غرب مازندران واقع است.
خبرنگار : عليرضا پورعلم**انتشار دهنده: محسن حسن نيا
1602/1899
نوشهر – ايرنا – شايد كمتر كسي باور كند كه ساكنان برخي شهرها و روستاهاي غرب مازندران با وجود بارش هاي فراوان ، رودخانه هاي پرآب و سفره هاي غني آب هاي زير زميني از كمبود آب آشاميدني رنج مي برند و با گذشت چندين سال هنوز اين مشكل برطرف نشده است.