۲۱ آذر ۱۳۹۶، ۱۴:۰۱
کد خبر: 82760981
T T
۰ نفر
حمایت نهان‌ و عیان ازشكارچیان غیرمجاز در فریدونكنار

ساری - ایرنا - مدیركل محیط زیست مازندران گفت كه كشتار پرندگان مهاجر زمستان گذران در فریدونكنار بویژه تالاب سرخ رود و ازباران امسال با حمایت برخی نیروهای با نفوذ محلی در سطوح استانی و ملی با بهانه قرار دادن معیشت مردم محلی تشدید شده است .

حسینعلی ابراهیمی روز سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود كه حمایت این افراد صاحب نفوذ و قدرت از اندك شكارچیان غیرمجاز در منطقه باعث شده تا برخورد دستگاههای متولی از جمله محیط زیست و دامپزشكی با معضل شكار پرندگان زمستان گذران كم رنگ جلوه كند.
وی گفت: محیط زیست طبق وظیفه قانونی كه بر عهده دارد با كمك تشكل های مردم نهاد و نیروهای محلی منطقه با شیوه های غیرقانونی برخی شكارچیان در تالاب های فریدونكنار كه نوعی كشتار جمعی محسوب می شود از ابتدا مخالف بوده و با آن برخورد می كند.
مدیركل محیط زیست مازندران اظهارداشت برخی شیوه های شكار كه در این منطقه وجود دارد شامل دام هوایی ، كرس و گذر نوعی نسل كشی پرندگان مهاجر است و استمرار این روش ها می تواند نسل برخی گونه های مورد حمایت را منقرض كند.
تشدید كشتار پرندگان مهاجر در دامگاههای پنجگانه فریدونكنار و تالاب های اطراف در سال جاری به معنای قطع شدن نوار موفقیت های چند سال گذشته برای ساماندهی وضعیت شكار در این منطقه است .
طرح پنج ساله ای از سال 93 برای ساماندهی وضعیت شكار در فریدونكنار به اجرا در آمد و قرار بود در پایان این برنامه نه تنها كشتار دستجمعی پرندگان زمستان گذران پایان یابد ، بلكه بازار موجود پرنده فروشی تعطیل شده و شكار به شیوه ' دوما ' یا ' دوماچال ' كه سابقه ای دستكم 300 ساله دارد به عنوان تنها روش شكار نهادینه گردد.
** تهدید سلامتی مردم و صنعت مرغداری
مدیركل محیط زیست مازندران همچنین گفت كه در سال جاری بر اساس درخواست سازمان دامپزشكی كل كشور مبنی به احتمال شیوع آنفلوانزای پرندگان ، هیچ پروانه شكاری برای شكارچیان صادر نشده و هرگونه شكار پرندگان ممنوع است.
ابراهیمی كارنامی افزود : با وجود ممنوعیت شكار در سال جاری این كار به صورت تشدید شده در برخی مناطق استان به خصوص فریدونكنار به بهانه معیشت انجام می شود كه این رویه علاوه بر تهدید سلامتی جامعه و صنعت مرغداری مازندران ، باعث خدشه به چهره اصلی شهرستان فریدونكنار با داشتن مردم متدین و با فرهنگ در داخل و حتی خارج كشور شده است.
وی گفت : تعداد شكارچیان پرندگان مهاجر زمستان گذران در فریدونكنار كمتر از 10 درصد جمعیت این منطقه است و برخی از شكارچیان نیز با وجود داشتن شغل رسمی و دولتی ، اقدام به شكار به شیوه های غیرقانونی می كنند.
اگر چه آمار دقیقی از شكارچیان مجاز و غیرمجاز در فریدونكنار در دست نیست ، ولی فعالیت بازار پرنده فروشی این شهرستان مهم ترین دلیل تشدید شكار بیرحمانه و نادیده گرفتن هشدارهای بهداشتی ارزیابی می شود.
بر اساس اعلام كارشناسان محیط زیست ، بازار فریدونكنار در چند سال اخیر با توجه به تعطیلی بازارهای مشابه در استان های همجوار و دیگر شهرستان های مازندران ، به بارانداز خرید وفروش لاشه و زنده پرندگان مهاجر تبدیل شده و شكارچیان غیرمجاز استان های گیلان و گلستان هم شكارهای خود را در این بازار به فروش می رسانند.
افرادی كه در شكار دستجمعی پرندگان مهاجر در دامگاههای فریدونكنار اشتغال دارند ، از ماه شهریور دامگاهها را با آبگیری و غنی سازی از لحاظ میزان دانه های مورد توجه پرندگان آماده می كنند و هدف اصلی آنان نیز كشتار این میهمانان زمستانی و فروش و سودجودئی از این طریق است .
** تعیین ضرب الاجل برای شكارچیان غیرمجاز فریدونكنار
مدیركل محیط زیست مازندران گفت كه براساس توافقی كه با شكارچیان در فریدونكنار شد، آنها باید تمام دام های هوایی خود را بدون استثنا جمع كنند و دردام كرس و گذر برای هر شكارچی یك فقره پیش بینی شد و بقیه باید جمع شود.
وی اضافه كرد : تا پایان ماه جاری تمام دامگاهداران در منطقه فریدونكنار با این برنامه سازماندهی می شوند و هر گونه تخلفشان از این توافق با برخورد قانونی از جمله منع شدن دائمی از شكار منجر می شود.
ابراهیمی كارنامی گفته كه این برنامه در یك پروسه زمانی مدت دار ( حداكثر 2 ساله) برای به بار نشستن سایر طرح های معیشتی برای شكارچیان بیكار از جمله پرنده نگری ادامه می یابد.
** تغییر مكان بازار
مدیركل محیط زیست مازندران تغییر مكان فعلی بازار فروش پرندگان در فریدونكنار را از دیگر برنامه های فوریت دار و پیشنهادی این اداره كل برای جلوگیری از كشتار بیرحمانه پرندگان مهاجر دانست و گفت كه در مكان جدید نیز باید لاشه پرندگانی به فروش برسد كه پیشتر شكارشان آزاد بوده و تخلف از این فرایند نیز با برخورد قانونی مواجه می شود.
وی ابراز امیدواری كرد تا با كمك فرمانداری و شهرداری شهر فریدونكنار مكان جدید برای انتقال بازار فروش لاشه پرندگان پیش بینی شود.
در مازندران 370 گونه پرندگان بومی و بیش از 150 گونه پرندگان زمستان گذران با جمعیتی حدود 2 میلیون بال سكونت دارند كه نسل حدود 17 گونه بومی و 34 گونه زمستان گذران در حال انقراض و 68 گونه نیز تحت حمایت قرار دارند كه شكار بی رویه این گونه در قالب كرس و گذر نیز می تواند آنها را با خطر انقراض مواجه كند.
سالانه 1.5 میلیون بال زمستان گذران با 150 گونه به مازندران سفر می كنند كه گفته می شود افزون بر 300 هزار بال پرنده هر ساله زیر تیغ شكار غیر مجاز و مجاز قرار می گیرند.
خبرنگار : حسین فلاحتی ** انتشار دهنده : حسن فلاحتی
6982/1654
۰ نفر