به گزارش روز يكشنبه خبرنگار فرهنگي ايرنا، برگزاري آيين بزرگداشت علامه آيت الله سيد محمدحسين طباطبايي صاحب تفسير الميزان در آذرماه امسال به ميزباني انجمن آثار و مفاخر فرهنگي و با همكاري دانشگاه علامه طباطبايي بهانه اي شد تا پاي صحبت حسين سليمي رئيس دانشگاه علامه طباطبايي بنشينيم.
* ايرنا- براي شروع درباره ضرورت معرفي علامه طباطبايي در سطح بين المللي توضيح بدهيد.
سليمي : ما در شرايطي زندگي مي كنيم كه دنياي جديد مخصوصا در حوزه علوم انساني و علوم اجتماعي نيازمند آرا و انديشه هاي جديد است، حتي به نظر مي رسد كه در دانشگاه هاي بزرگ دنيا كه از تعداد معدودي از متفكران بزرگ غربي برمي گرفتند و بنيادهاي علوم انساني مختلف را بر اساس انديشه هاي آنها تدوين مي كردند، اين ظرف ديگر پر شده و دنيا نيازمند و تشنه شنيدن سخن تازه است، سخني كه تفكيك بين دين داري و واقعيت شناسي، بين علم ورزي و نگاه متافيزيكي نداشته باشد و ما فكر مي كنيم كه درون انديشه علامه طباطبايي، سخن و انديشه هايي هست و ابعاد فكري وجود دارد كه مي تواند در عرصه جهاني حلال بسياري از مشكلات باشد و فضاي فكري در دانشگاه هاي جهان براي اين موضوع بسيار آماده است. به همين دليل ما نه فقط به عنوان يكي از مفاخر بزرگ فكري جامعه ايران معاصر، نه به عنوان يكي از انديشه ورزان حوزه اسلام شناسي بلكه به عنوان كسي كه افكار او مي تواند در بسياري از نقاط حياتي تفكر جهاني تاثيرگذار باشد فكر مي كنيم كه ضرورت دارد كه انديشه هاي علامه طباطبايي را نه فقط در حوزه هاي قرآني و فقهي بلكه در حوزه هاي فلسفي و در حوزه هاي تفكر اجتماعي در عرصه جهاني معرفي كنيم.
* ايرنا- تاكنون اقداماتي هم در اين زمينه صورت گرفته است؟
سليمي : ما در تفاهم نامه هايي كه با دانشگاه هاي بزرگ دنيا داريم، اميدوار هستيم كه بتوانيم نشست هايي با حضور متفكران بزرگ دنيا، فيلسوفان برجسته و انديشمندان بزرگ دنيا داشته باشيم، همينطور با همكاري يونسكو كه انديشه علامه طباطبايي توسط متفكران ايران در آن جوامع معرفي و بررسي بشود. اكنون صحبت هاي مقدماتي با برخي دانشگاه هاي بزرگ فرانسه و همينطور با بعضي از دانشگاه هاي بزرگ روسيه و آلمان داشته ايم و اميدواريم كه بتوانيم نشست هاي ادواري را در اين زمينه برگزار كنيم. سازمان همكاري هاي فرهنگي يونسكو هم ابراز علاقه كرده كه در برگزاري اين نشست ها در محيط يونسكو به ما كمك بكند كه بتوانيم از اين مجرا هم براي شناساندن بيشتر افكار و انديشه هاي علامه طباطبايي استفاده كنيم. البته ترجمه بعضي از آثار ايشان به زبان هاي انگليسي و فرانسه هم در دستور كار ما هست كه البته كار بسيار دشوار و زمان بري است، ولي اين كار را در دانشگاه آغاز كرده ايم.
* ايرنا- انديشه ها و فرآورده هاي فكري علامه طباطبايي در ديپلماسي فرهنگي جمهوري اسلامي ايران از چه جايگاهي برخوردار است؟
سليمي : انديشه هاي علامه طباطبايي به عنوان يكي از متفكران برخاسته از جامعه ايران در ارتقاي جايگاه بين المللي جمهوري اسلامي ايران فوق العاده موثر خواهد بود، ولي متفكران بزرگ از اين دست را نمي شود در دايره تنگ ديپلماسي محدود نگه داشت، چون ممكن است در خارج از محيط هاي ديپلماتيك و استفاده اي كه در عرصه سياست خارجي ممكن است از اين انديشه ها بشود، خود اين انديشه ها براي عرصه تفكر جهاني گره گشا باشد كه اگر اينچنين بشود آن وقت در معرفي جامعه ايران و مفاخر برخاسته از جامعه ايران موثر خواهد بود.
سيد محمدحسين طباطبايي مشهور به علامه طباطبايي متولد سال 1282 هجري شمسي در تبريز، مفسر، فليسوف، اصولي، فقيه، عارف و اسلامشناس و از عالمان تأثيرگذار شيعه در فضاي فكري و مذهبي ايران در قرن ۱۴ هجري شمسي بود.
وي نويسنده تفسير الميزان و كتابهاي فلسفي بداية الحكمة و نهاية الحكمة و اصول فلسفه و روش رئاليسم است.
علامه در حوزه علميه قم به جاي اشتغال به فقه و اصول، درس تفسير قرآن و فلسفه برقرار كرد و اين كار او موجب رونق دانش تفسير در حوزه قم شد.
روش تفسيري او تفسير قرآن به قرآن بود. در دوران تعطيلي درس فلسفه، با برقراري جلسات هفتگي با شاگردان خاص خود تدريس مباني فلسفي ملاصدرا و حكمت متعاليه را ادامه داد و بسياري از مدرسان بعدي فلسفه در حوزه علميه قم شاگردان او بودند.
شاگردان او همچون شهيد مرتضي مطهري، عبدالله جوادي آملي، محمد تقي مصباح يزدي و شهيد محمد بهشتي را ميتوان جزء مؤثرترين و معروفترين روحانيان شيعه در ايران در چهار دهه پاياني قرن ۱۴ شمسي دانست.
نشستهاي علمي او با هانري كربن فيلسوف و شيعهشناس فرانسوي زمينهساز معرفي تشيع به اروپاييان شد.
علامه طباطبايي، سال ۱۳۶۰ شمسي در شهر قم درگذشت.
تاكنون درباره شخصيت او كتابهاي متعددي منتشر شده و چندين همايش براي معرفي انديشههاي او برگزار شده و يك مجموعه مستند تلويزيوني با نام حديث سرو نيز با هدف شناسايي شخصيت او ساخته شده است.
بزرگترين دانشگاه تخصصي علوم انساني كشور در تهران نيز به نام علامه طباطبايي نامگذاري شده است.
فراهنگ** 1540**1055
گفت وگو از: حميد بحرينيان* انتشار: زينب كارگر
رئيس دانشگاه علامه طباطبايي در گفت وگو با ايرنا :
انديشه هاي علامه طباطبايي در ارتقاي ديپلماسي فرهنگي ايران موثر است
۲۶ آذر ۱۳۹۶، ۱۰:۴۲
کد خبر:
82766093
تهران- ايرنا- رئيس دانشگاه علامه طباطبايي معتقد است كه انديشه هاي علامه طباطبايي به عنوان يكي از متفكران برخاسته از جامعه ايران در ارتقاي جايگاه بين المللي جمهوري اسلامي ايران فوق العاده موثر خواهد بود ولي متفكران بزرگ از اين دست را نمي شود در دايره تنگ ديپلماسي محدود نگه داشت.