۲۶ آذر ۱۳۹۶، ۱۲:۳۹
کد خبر: 82766278
T T
۰ نفر
4.3ميليون هكتار ازاراضي كشاورزي كشور به دليل شوري محدوديت كشت دارد

كرج - ايرنا - رئيس موسسه تحقيقاتي خاك و آب كشور گفت: از مجموع اراضي تحت پوشش كشت آبي كشور، 4.3 ميليون هكتار به دليل شوري در درجات مختلف محدوديت كشت دارد.

كامبيز بازرگان روز يكشنبه در گفت وگوي اختصاصي با خبرنگار ايرنا در كرج، با بيان اينكه از كل وسعت 165 ميليون هكتاري كشور نزديك به 10 درصد آن ظرفيت كشاورزي دارد، افزود: اراضي داراي ظرفيت كشاورزي كشور حدود 18.5 ميليون هكتار است.
وي اظهار داشت: از اين ميزان اراضي داراي قابليت كشاورزي در كشور فقط حدود 8 ميليون هكتار زير كشت آبي قرار دارند و 6.3 ميليون هكتار نيز زير كشت ديم قرار دارند.
وي با اشاره به اينكه هرساله حدود 4.2 ميليون هكتار از اراضي آبي و ديم نيز زير كشت قرار نمي گيرند كه در اصصلاح به آيش معروف است، ادامه داد: از حدود 8 ميليون هكتار اراضي زير كشت آبي فقط 1.2 ميليون هكتار اراضي بدون محدوديت هستند و 6.8 ميليون هكتار نيز اراضي داراي محدوديت هستند كه 4.3 ميليون هكتار آن فقط محدوديت شوري با درجات مختلف دارند.
بازرگان با بيان اينكه موضوع شوري خاك دومين مساله تهديد كننده اراضي كشاورزي كشور بعد از تغيير كاربري اراضي كشاورزي است، گفت: با توجه به توسعه كشاروزي آبي مي دانيم كه هر جا كه آبياري اراضي كشاورزي را داريم به همراه آن نمك به خاك اضافه مي كنيم كه بايد به شرايط زهكشي خاك ها توجه كنيم ضمن اينكه به شست و شوي نمك از پروفيل خاك نيز توجه كنيم.
وي بيان داشت: شدت تبخير آب در كشور ما بسيار بيشتر از متوسط دنياست در حاليكه ميزان بارندگي بسيار كمتر از متوسط جهاني است به طوريكه بارندگي ما چيزي حدود 240 ميلي متر در سال است ولي در دنيا حدود 800 ميلي متر است و ميزان متوسط تبخير كه 2100 ميلي متر است ولي در دنيا 700 ميلي متر است.
رئيس موسسه تحقيقاتي خاك و آب كشور با اشاره به تهديد گسترش شوري اراضي كشاورزي، اضافه كرد: با اين شرايط بارندگي و تبخير كشور ما تعادل مناسبي ندارد پس اراضي تحت كشت آّبي را بايد به شدت مواظبت كنيم تا تجمع نمك در خا ك اتفاق نيافتد.
**مواد آلي كمتر از يك درصد در بيش از 60 درصد خاك هاي كشاورزي كشور
بازرگان در ادامه يكي ديگر از تهديدات منابع خاك و آب كشور را موضوع مواد آلي خاك دانست و گفت: در كشاورزي سنتي وظيفه تامين عناصر غذايي به عهده مواد آلي بوده به طوريكه كشاورزان در نظام سنتي عادت داشتند كه به مزرعه خود يا از فضولات دامي دامپروري خودشان به صورت سنتي اضافه كنند در حاليكه علاوه بر اينكه سطح زير كشت كم بوده و ميزان برداشت عناصر غذايي از خاك هم به دليل وجود ارقام كم توقع، كم بود.
وي افزود: پيشرفت كشاورزي و ورود ارقام جديد و پرمحصول تقاضاي بيشتري براي عناصر غذايي به وجود آمد كه بنابراين برداشتشان از خاك بيشتر شد و با اين وضع ما توان زايش خاك را خيلي بيشتر از ظرفيت آن انتظار داريم پس بنابراين بايد به شرايط خاكمان وقتي كه ارقام پرمحصول را مي كاريم و برداشت بيشتري مي كنيم بيشتر توجه كنيم.
اين مسئول اضافه كرد: گذار از كشاورزي سنتي به كشاورزي مدرن و معرفي منابع كودهاي شيميايي باعث شده كه توجه به منابع آلي در كشاورزي ما كمرنگ تر بشود و ورود كودهاي شيميايي و كم توجهي به كودهاي آلي باعث شده كه اين نسبت به هم بخورد و ما در اراضي كشاورزي به شدت مساله فقر مواد آلي را كه به عنوان قلب خاك و كليد پايداري توليد در خاك شناخته مي شود به آن كم توجه باشيم و موجب بروز اين مشكلات براي خاك مي شود.
رئيس موسسه تحقيقاتي خاك و آب كشور گفت: بيش از 60 درصد خاك هاي كشور مواد آلي كمتر از يك درصد دارد و در حالي كه كف مواد آلي براي كشاورزي 2درصد است پس بنابراين ما به شدت توجه كنيم به افزودن مواد آلي به خاك در اراضي مختلف كشور. اين موضوع البته در مناطق مختلف سطوح مختلفي دارد و در 2 استان شمالي شرايط مواد آلي خاك بهتر است و در بقيه استان ها شرايط به درجات مختلف شرايط خوبي ندارد.
6156/1535خبرنگار: نوشين طهماسبي**انتشاردهنده:داريوش غفاري