به گزارش ايرنا به نقل از 'تايمز اينديا' در روز دوشنبه، عمليات ساخت اين دو نيروگاه آبي كه در دو سوي خط واقعي كنترل- مرز مورد توافق هند و پاكستان- در كشمير قرار دارند به زودي تكميل مي شود.
پاكستان نگران تحت تاثير قرارگرفتن پروژه اين كشور به دليل استفاده هند از آب روخانه نيلوم است كه اين امر مي تواند به تنش ميان دو كشور دامن بزند.
منطقه كشمير در قلب اختلاف 70 ساله اين دو رقيب هسته اي قرار دارد و هر دو كشور ادعاي حاكميت بر كل اين منطقه را دارند.
رقابت بر روي رودخانه نيلوم از نياز فوري دو كشور به منابع آب شيرين نشات مي گيرد. جمعيت و اقتصاد درحال رشد هند و پاكستان سبب كاهش خطرناك منابع آب شيرين در دو كشور شده است.
بانك مركزي پاكستان اخيرا در گزارشي كاهش منابع آبي اين كشور را يك چالش بزرگ براي امنيت غذايي پاكستان دانست.
جغرافياي وسيع منطقه، رقابت ميان هند و پاكستان را تشديد كرده است.
رودخانه سند (ايندوس) كه آب رودخانه نيلوم به آن مي ريزد در مناطق مرزي بسيار حساس هند و پاكستان جاري است. اين رودخانه كه طولاني ترين رودخانه شبه قاره است، از فلات تبت سرچشمه گرفته و پس از عبور از جامو و كشمير ،گلگيت و بلتستان ،بخش مياني پاكستان را پيموده و در نزديكي بندر كراچي به درياي عربي مي ريزد.
پاكستان كه يكي از خشك ترين كشورهاي جهان است به آب چرخه سند بسيار نياز دارد.
هند و پاكستان در سال 2010 با يكديگر بر سر توافق نامه ايندوس اختلاف پيدا كردند. پاكستان در مورد پروژه 330 مگاواتي برق هند در 'كيشن گنگا' كه منطقه اي در شمال شرق كشمير تحت كنترل هند است به سازمان هاي جهاني شكايت كرد و در سال 2011 هند مجبور به متوقف كردن اين پروژه شد اما در سال 2013 اين كشور تحت شرايط سخت مجوز ادامه پروژه را دريافت كرد.
براساس پيمان رودخانه سند (ايندوس) كه در سال 1960 ميان هند و پاكستان امضا شد ، هند مي تواند از آب رودخانه هاي شرقي (روي، بيس و سوتلج) استفاده كند درحالي كه آب رودخانه هاي غربي (ايندوس، جلوم و چناب) به پاكستان مي رسد. اما هند مي تواند براي مصرف داخلي، كشاورزي و توليد برق نيز از آب رودخانه هاي غربي استفاده كند.
با افزايش اختلاف هند و پاكستان از دو سال گذشته به علت خشونت هاي كشمير و حمله شبه نظاميان به پايگاه ارتش در ايالت جامو و كشمير ، هند تصميم گرفت براي اعمال فشار بيشتر بر پاكستان از آب رودخانه هاي غربي نيز استفاده كند.
'نارندا مودي' نخست وزير هند نيز سال گذشته پس از حمله شبه نظاميان به پايگاه ارتش در كشمير در سخناني كه اشاره به تصميم هند براي استفاده از آب اين رودخانه داشت ، اعلام كرد: آب و خون نمي توانند با هم جاري شوند.
پاكستان به بانك جهاني عليه هند و سد رودخانه نيلوم شكايت كرده و اعلام كرده است كه اين رودخانه به صورت ناعادلانه جريان آب ورودي به پاكستان را كاهش مي دهد.
نيار الدين يك كارشناس پاكستاني گفت: به دليل پروژه هند، ميزان انرژي توليدي در سد پاكستان 10 تا 13 درصد كاهش خواهد يافت.
درحالي كه دو كشور به صورت جدي درحال بازبيني توافق ايندوس هستند، اما به عقيده كارشناسان جلوگيري گسترده از آب اين رودخانه به صورت تكنيكي امكان پذير نمي باشد.
گارت پرايس يك محقق مسائل سياسي گفت: اختلاف هند و پاكستان بر سر سد هاي ايجاد شده نشان دهنده روابط دوجانبه ضعيف است.
وي افزود: مشكل اين است كه دو كشور مساله آب را به شكل رقابت در نظر مي گيرند. اگر يك كشور آب را كنترل كند كشور ديگري شكست خورده است.
نيل بون، نماينده سازمان ملل در پاكستان گفت: پاكستان بايد براي گسترش منابع آبي خود اقدام كند. اين كشور همچنين بايد از هدر رفتن آب جلوگيري كند.
بخشي از كشمير درخاك هند و بخشي ديگر درخاك پاكستان قرار دارد. هر دو كشور ادعاي مالكيت بر تمام كشمير را دارند و همين موضوع يكي از علل اصلي مناقشه ديرينه ميان دهلي نو و اسلام آباد از زمان استقلال پاكستان از هند در سال 1947ميلادي تاكنون است.
شبك**آساق**267**1392**وحيده دينداري**انتشار: ابوالفضل بابايي
دهلي نو- ايرنا - هند و پاكستان از سال هاي گذشته با ساخت نيروگاه آبي در امتداد رودخانه نيلوم در كشمير درحال رقابت براي كنترل منابع آبي هيماليا بوده اند.