طيف بزرگي از بهره بردارن كشاورزي خمين علاوه بر مواجهه با مشكلات متعدد ناشي ازتنش آبي و كاهش درآمد، با خسارت هاي جدي ناشي از بلاياي طبيعي نيز مواجه شدند و درشرايط كنوني مي طلبد مسئولان با حمايت از اين قشر از وارد شدن آسيب هاي جبران ناپذيري ديگر به بخش كشاورزي جلوگيري كنند.
صندوق بيمه كشاورزي تنها مرجع پرداخت غرامت ناشي از حوادث طبيعي به كشاورزان است اما به تازگي اين صندوق زير بار پرداخت غرامت ناشي از اين خسارت نرفته و اين مسئله نارضايتي و گلايه بهره برداران خمين را در پي داشته است.
با توجه به بازديد و گزارش كارشناسان مرتبط از مزارع اين شهرستان سرماي آذر ماه پارسال به 10 هزار و 805 هكتار از اراضي گندم و جو آبي، كلزا و تاسيسات گلخانه اي خمين خسارت وارد كرده است.
تعدادي از بهره برداران خمين با حضور در دفتر خبرگزاري ايرنا از اجرايي نشدن تعهدات صندوق بيمه محصولات كشاورزي پس از يك سال ابراز نارضايتي كردند و خواستار رسيدگي به اين امرشدند.
يك كشاورز اهل روستاي نورآباد خمين گفت: اراضي زير كشت گندم آبي و ديم در سال زراعي گذشته دچار سرمازدگي شدند و از هر هكتار سطح زير كشت گندم ديم فقط 200 كيلوگرم محصول برداشت كردم.
محمد هادي نوروزي افزود: اراضي زير كشت گندم آبي نيز با سرما و يخبندان به طور كامل از بين رفت و با وجود تاييد كارشناسان مرتبط، بيمه تاكنون به تعهد خود عمل نكرده است و غرامتي در اين خصوص پرداخت نشده است.
وي اظهاركرد: منبع امرار معاش بسياري از بهره برداران كشاورزي در خمين مزارع غلات است كه بر اثر بلاهاي طبيعي محصولي برداشت نكردند و دچار تنگناهاي مالي شدند.
وي بيان كرد: بلاياي طبيعي از موضوعاتي است كه در بخش كشاورزي اجتناب ناپذير است و هر از گاهي بهره برداران اين بخش را با خسارت و آسيب مواجه مي كند بر همين اساس كشاورزان براي جبران خسارت، اراضي خود را تحت پوشش صندوق بيمه كشاورزي بردند.
نوروزي افزود: اگر چه در شرايط حاكم بر بخش كشاورزي و كم آبي و كاهش سطح زير كشت درآمد اين قشر به شدت پايين آمده اما طيف بزرگي از بهره برداران كشاورزي اين خطه از همين درآمد محدود اقدام به بيمه اراضي زير كشت خود كردند.
نوروزي بيان كرد: عمل نكردن صندوق بيمه به تعهدات خود بر اساس قرارداد باعث نارضايتي كشاورزان خمين شده است.
يك كشاورزي ديگر نيز گفت: پرداخت نشدن به موقع غرامت، بالا بودن حق بيمه، برآورد پايين و پرداخت كم غرامت از جمله دلايلي است كه باعث نارضايتي كشاورزان شده و اين قشر تمايلي به بيمه محصولات خود در سال زراعي جاري ندارند.
علي محمد اسدي افزود: صندوق بيمه بايد به نوعي عمل كند كه كشاورزان راغب باشند محصول خود را بيمه كنند اما با وجودي كه مزارع گندم آبي در سال زراعي گذشته دچار سرمازدگي شده است و مورد تاييد كارشناسان مرتبط قرار گرفت هنوز در مركز كشور خسارت مزارع گندم آبي مورد تاييد قرار نگرفته است.
وي ادامه داد: ميزان محصول برداشتي در سال زراعي جاري ناچيز بود و تمامي اميدم به بيمه بودن اراضي كشاورزي بود كه مورد تاييد قرار نگرفته است و اكنون نه تنها به سختي امرار معاش مي كنم بلكه توان بيمه مزارع را نيز ندارم.
وي ادامه داد: نياز است كه از بخش كشاورزي حمايت موثر و اصولي صورت بگيرد و گرنه در شرايط خشكسالي و ريزش درآمد و حجم بالاي خسارت هاي ناشي از بلاهاي طبيعي كشاورزي نابود مي شود.
مسئول اتحاديه صنف كمباين داران خمين گفت: در 20 سال اخير كمتر زماني مثل سال زراعي گذشته كشاورزان اين خطه را با فقر و محروميت مواجه كرد.
حجت الله بيات افزود: به تعويق افتادن پرداخت بهاي محصولات، پرداخت نشدن يارانه جو و پرداخت نشدن غرامت ناشي از سرمازدگي كشاورزان در خمين شرايط مشكلي را براي بهره برداران ايجاد كرده و اغلب با بدهي انباشته مواجه شده اند.
وي ادامه داد: برداشت هر هكتار گندم توسط كمباين 2 ميليون و 700 هزار ريال هزينه دارد و كشاورزان خمين تاكنون نتوانستند هزينه كمباين را هم پرداخت كنند.
وي با بيان اينكه سال به سال درآمد كشاورزان به دليل خشكسالي و هزينه هاي بالاي توليد در خمين كاهش مي يابد، افزود: افزايش 2 برابري تعرفه بيمه محصولات كشاورزي و نارضايتي كشاورزان از اجرايي نكردن تعهدات صندوق بيمه سبب شده تا بسياري از كشاورزان از خير بيمه محصولات كشاورزي بگذرند.
مدير جهاد كشاورزي خمين نيز گفت: تاكنون غرامتي بابت خسارت ناشي از سرمازدگي و خشكسالي به كشاورزان اين خطه پرداخت نشده كه باعث نارضايتي اين قشر شده است.
احمد رضا جعفري افزود: حكايت تلخ كاهش درآمد كشاورزان به دليل كم شدن سطح زير كشت محصولات به دليل افت بارش ها با خسارت ناشي از سرمازدگي 2 برابر شد و مي طلبد مسئولان از اين قشر بيشتر حمايت كنند.
وي اظهاركرد: سرما و كاهش دما در آذر ماه پارسال 25 ميليارد ريال خسارت به زمين هاي كشاورزي و تاسيسات گلخانه اي اين شهرستان خسارت وارد كرد.
جعفري افزود: با توجه به بازديد كارشناسان از مزارع اين شهرستان سرماي آذر ماه به 10 هزار و 805 هكتار از اراضي زير كاشت شده گندم و جو آبي، كلزا و تاسيسات گلخانه اي خسارت وارد كرده است.
وي بيان كرد: مزارع كلزا به وسعت 291 هكتار از 40 تا 100 درصد، گندم آبي به وسعت 6 هزار و 250 هكتار 20 درصد، جو آبي به وسعت چهار هزار و 250 هكتار 30 درصد و 11 هكتار تاسيسات گلخانه اي و آبياري نوين از 50 تا 60 درصد دچار سرمازدگي شدند.
خسارت وارد شده به محصولات كشاورزي ميتواند عوامل طبيعي متعددي داشته باشد اما، نكته قابل توجه اين است كه در اكثر موارد جلوگيري از بروز اين حوادث امكان پذير نيست.
احمدرضا جعفري افزود: بر اين اساس به منظور جلوگيري از متضرر شدن كشاورزان بر اثر حوادث طبيعي بهترين كار استفاده از بيمه محصولات كشاورزي است اما، با وجود اينكه بخش كشاورزي خمين همواره در معرض آسيب ناشي از حوادث طبيعي قرار دارد استقبال خوبي از سوي بهره برداران از بيمه كشاورزي نمي شود.
وي ادامه داد: نبود بازديد اوليه از سطوح بيمه شده توسط كارگزار صندوق و تعيين گزينه هاي حقيقي، پرداختن نشدن غرامت در زمان مناسب كه بتواند بخشي از هزينه هاي كشاورز را پوشش دهد، باعث مي شود كه كشاورز تمايلي به بيمه كردن محصولات خود نداشته باشد.
رئيس بانك كشاورزي شعبه خمين گفت: در بازديد كارشناسان 90 درصد باغات انگور، 20 درصد باغات بادام پيوندي، 80 درصد باغات زردآلو، ،40 درصد باغات سيب و باغات گردو از 30 تا 100 درصد خسارت سرمازدگي ديده و اين سطح آسيب ثبت شده است.
داود عباسي افزود: در زمين هاي كشاورزي نيز 43 درصد مزارع جو، مزارع كلزا از 50 تا 100 درصد ، گندم ديم نيز 39 درصد ، گندم آبي نيز مورد تاييد صندوق بيمه تهران قرار نگرفت.
وي اظهاركرد: اگر اين خسارات تاييد و تامين اعتبار شود، كار پرداخت غرامت انجام مي شود.
وي بيان كرد: در سال زراعي جاري پرداخت حق بيمه از ميزان غرامتي كه بايد به كشاورز پرداخت شود كسر مي گردد و كشاورزان مي توانند با تكميل فرمي در نمايندگي هاي بيمه از دادن حق بيمه پوشش بيمه اي محصولات كشاورزي درسال زراعي جاري معاف شوند.
رئيس بانك كشاورزي شعبه خمين افزود: در مجموع كشاورزان اين شهرستان استقبال مطلوبي از بيمه كردن اراضي كشاورزي و باغي خود نمي كنند كه شايد يكي از علل اين بي انگيزگي را بتوان پايين بودن ميزان غرامت هاي پرداختي در حوادث طبيعي و يا پرداخت نكردن غرامت به موقع دانست.
عباسي افزود: در چندسال اخير كه پديده خشكسالي در شهرستان خمين بروز كرده است، كشاورزان بايد گزينه خشكسالي را در بيمه اراضي انتخاب مي كردند اما در خصوص اين مهم استقبال مطلوب از سوي بهره برداران نيست.
وي بيان كرد: بهره برداران با وجودي كه از بابت خشكسالي دچار ضرر و زيان گزافي شده اند اما، از دريافت غرامت ناشي از خسكسالي محروم هستند.
رئيس بانك كشاورزي شعبه خمين گفت: پرداخت غرامت در 2 سال گذشته فقط براي گندم ديم به مبلغ سه ميليارد ريال محقق شد و اراضي ديگر مشمول خسارت و دريافت غرامت نشدند.
52 درصد از جمعت 110 هزار نفري خمين در سطح 73 هزار و 965 هكتار اراضي زراعي فعال هستند.
7277/6013/ خبرنگار: افسانه آروند***انتشاردهنده:مژگان حيدري
خمين - ايرنا - بيمه محصولات كشاورزي امكاني پشتيبان براي توليد و جبران خسارت هاي ناشي از بلاياي طبيعي است اما، صندوق بيمه محصولات كشاورزي نتوانسته در بسياري از موارد حامي و گره گشاي بهره برداران باشد و كشاورزان خميني از عملكرد آن گلايه دارند.