۲۸ آذر ۱۳۹۶، ۱۱:۰۴
کد خبر: 82768615
T T
۰ نفر
گزارشگران بدون مرز: 65 روزنامه نگار و اصحاب رسانه در سال 2017 در جهان كشته شدند

تهران - ايرنا - سازمان گزارشگران بدون مرز روز سه شنبه در گزارش سالانه خود اعلام كرد: 65 روزنامه نگار و اصحاب رسانه در سال 2017 در سطح جهان كشته شده اند.

به گزارش خبرگزاري فرانسه از پاريس، اين سازمان گزارش داد اين عده شامل 50 نفر از خبرنگاران حرفه اي است كه پايين ترين رقم در 14سال گذشته است. اما اين روند نزولي دست كم تا حدي به دليل اين است كه روزنامه نگاران تمايلي به فعاليت در مرگبارترين مناطق جهان ندارند.
اين گزارش، سوريه را كه درگير جنگ با تروريسم است، همچنان خطرناك ترين كشور جهان براي روزنامه نگاران معرفي كرد و نوشت: در سال 2017 ميلادي 12 خبرنگار در اين كشور كشته شده اند. ترور 11روزنامه نگار در مكزيك، اين كشور را در رتبه دوم فهرست خطرناك ترين مناطق جهان در گزارش اين سازمان قرار داده است.
اين عده شامل«خاوير والدز» يكي از گزارشگران سرشناس قاچاق مرگبار مواد مخدر در مكزيك است كه قتل وي در مه (ارديبهشت) گذشته خشم عمومي را برانگيخت.
اين گزارشگر 50 ساله كه با خبرگزاري فرانسه هم همكاري داشت در روز روشن در خياباني در يكي از مناطق خشونت آميز مكزيك و در ايالت سينالوا (Sinaloa ) در شمال غرب اين كشور كشته شد.
در اين گزارش آمده است كه مكزيك مرگبار ترين كشور جهان است كه در آن كساني كه اخبار مربوط به «فساد سياسي و جنايات سازمان يافته را پوشش مي دهند اغلب به طور هدف مند هدف قرار مي گيرند، تهديد و كشته مي شوند.»
فيليپين به خطرناك ترين كشور آسيا براي خبرنگاران بدل شده است و سال گذشته دست كم پنج روزنامه نگار هدف گلوله قرار گرفتند كه چهار نفر از آنها به دليل شدت جراحات كشته شدند.
گزارشگران بدون مرز عنوان كرده كشته شدن روزنامه نگاران در اين كشور به دنبال«اظهارات هشداردهنده» «رودريگو دوترته»رئيس جمهوري فيليپين افزايش يافته است. دوترته پيشترخطاب به خبرنگاران گفته بود «روزنامه نگار بودن تو- اگر آدم نابكاري باشي- دليلي بر مصون ماندنت از قتل نيست.»
طبق اين گزارش سال گذشته هيچ روزنامه نگاري در اين كشور كشته نشده بود.
اين گزارش افزود: ازميان 65 خبرنگار كشته شده در سال 2017 ميلادي 39نفر به قتل رسيدند وبقيه حين انجام وظيفه كشته شده و قرباني حملات هوايي يا بمب گذاري هاي انتحاري بوده اند.
گزارشگران بدون مرز عنوان كرده كه كاهش نرخ كشتار روزنامه نگاران ممكن است به خاطر آموزش بهتر و حفاظت بهتر از آنها در مناطق جنگ زده باشد.
اين گزارش افزود: روند رو به نزولي كشته شدن روزنامه نگاران همچنين مي توانند به خاطر اقدام آنها در ترك كشورهايي باشد كه بسيار خطرناك شده اند.كشورهايي همچون سوريه، عراق،يمن،ليبي كشتارگاه روزنامه نگاران است اما اين روند فقط به كشورهاي درگير جنگ محدود نمي شود.
در ادامه اين گزارش آمده است: تركيه بزرگترين زندان روزنامه نگاران حرفه اي است و 42 خبرنگار و يك نفر از اصحاب رسانه در زندان بسر مي برند.
در اين گزارش مواردي همچون انتقاد از دولت، همكاري با يك رسانه «مشكوك»،تماس با منبع حساس واستفاده از سرويس پيام رساني رمزگذاري شده دلايل زنداني كردن روزنامه نگاران به اتهامات تروريسم عنوان شده است.
طبق اين گزارش، چين در صدر كشورهايي است كه وبلاگ نويسان را زنداني كرده و در آن پكن به سختگيري بيشتر «درپيگرد روزنامه نگاران و وبلاگ نويسان» متهم شده است.
اين گزارش با اشاره به «لئو شياوبو» (Liu Xiaobo ) برنده جايزه صلح نوبل در رشته ادبيات و «يانگ تونگيان» (Yang Tongyan) وبلاگ نويس مخالف كه هر دوي آنها امسال بعد از تشخيص ابتلا به سرطان در زندان چين جان سپردند، افزود: دولت چين ديگر مخالفانش را به مرگ محكوم نمي كند اما عمدا اجازه مي دهد وضعيت جسماني آنها در زندان وخيم شود تا بميرند.
گزارشگران بدون مرز يك سازماني بين‌المللي بوده كه مدعي است با هدف دفاع از آزادي مطبوعات و حمايت از خبرنگاران و روزنامه‌نگاران مي باشد. مقر اين سازمان در كشور فرانسه قرار دارد.
اروپام**9158
مترجم: بهجت عباسي - انتشاردهنده: محمد حسن دوستارگان