مهدي آرميون روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: گونه جنگلي ارس از درختان منحصر به فرد است كه در شرايط نيمه خشك كوهستاني توانسته جامعه جنگلي تشكيل دهد.
وي با بيان اينكه بيشتر جنگل هاي اين گونه در شرايط اكولوژيكي بسيار سخت مستقر هستند، اظهاركرد: در حال حاضر ارزش و اهميت اصلي اين گونه درباره قابليت ها و ارزش هاي زيست محيطي و ژنتيكي بوده و اين درخت پراكنش كمي در دنيا دارد.
آرميون يادآورشد: به دلايل متعددي زادآوري آن به سختي انجام مي شود و حفاظت و نگهداري از باقي مانده جنگل هاي ارس ضروري است.
رئيس اداره حفاظت منابع طبيعي و آبخيزداري استان زنجان گفت: بر اساس آمار برداري انجام شده در هر هكتار بين هشت تا 11 اصله درخت آلوده به گياه انگلي ارس واش وجود دارد.
آرميون يادآورشد: باتوجه به كوهستاني بودن و شيب عمومي منطقه طارم، ارتفاع درختان، وسعت منطقه آلوده، تراكم درختان در قسمت هاي مركزي جنگل (ذخيره گاه) اجراي طرح كنترل مكانيكي آفت وپاكسازي درختان سخت ودشوار است و روند اجراي طرح را تا حدي كند و زمان آن را طولاني همچنين پرهزينه خواهد كرد.
وي با بيان اينكه جنگل ارس منطقه جيش آباد در منتهي اليه شمال شرقي شهرستان طارم در فاصله 40 كيلومتري مركز شهرستان واقع شده است، افزود: 160 هكتار از اين جنگل به عنوان ذخيرگاه جنگلي در نظر گرفته شده است.
رئيس اداره حفاظت منابع طبيعي و آبخيزداري استان زنجان، تراكم درختان در اين ذخيره گاه را بين 30 تا40 اصله درخت در هكتار اعلام كرد و گفت: آفت ارس واش، گياهي انگلي است كه تنها روش كنترل آن كنترل مكانيكي انگل ميباشد.
آرميون با بيان اينكه در مناطق كوهستاني شمال شهرستان طارم حدود 21 هزار هكتار جنگل ارس وجود دارد كه از سال 81 تا سالجاري 410 هكتار آن در مناطق جيش آباد و بندرگاه تحت پوشش عمليات كنترل مكانيكي گياه انگلي ارس واش قرار گرفته اند.
وي تاكيد كرد: هم اكنون سه هزار هكتار از جنگل هاي جيش آباد به گياه انگلي ارس واش آلوده است كه پاكسازي كامل آن نيازمند هفت ميليارد و 200 ميليون ريال اعتبار دارد.
رئيس اداره حفاظت اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان زنجان اعلام كرد: در صورت انجام نشدن عمليات كنترل به صورت گسترده اين گياه انگلي باعث خشك شدن هرچه بيشتر درختان، انتشار و گسترش آن به درختان ارس ساير مناطق و استان هاي همجوار مي شود.
آرميون خاطرنشان كرد: روش اجراي پاكسازي درختان ارس از آفت ارس واش به روش مكانيكي، قطع و پاكسازي انگل از روي درختان بوده و ساير روش ها، بررسي ها و مطالعات در اين زمينه تاكنون چندان نتيجه بخش نبوده است.
به گزارش ايرنا، آفت ارس واش، گياهي است كه روي شاخه هاي گياه ميزبان رشد مي كند.آب و مواد غذايي درخت ميزبان را كه براي خود توليد كرده استحصال و وقتي بذر اين انگل بر روي شاخه اي قرار گرفته و رشد مي كند آن قسمت از شاخه كه بالاتر از نقطه آلودگي قرارداد خشك شده و زماني كه ميزان آلودگي شدت يافته و بيش از 70 درصد شاخه ها آلوده شدند قدرت حياتي همه درخت رو به تحليل مي رود و درخت خشك مي شود.
مهمترين اثر آفت ارس واش ايجاد استرس كم آبي بر روي ميزبان است و در سالهايي كه بارش باران كم و خشكسالي باشد خسارت اين گياه انگلي نيز بيشتر ميشود.
وقتي بيش از نيمي از شاخههاي ميزبان آلوده ميشود تا هفت سال بعد ميزبان خشك شده و از بين ميرود. بذر انگل بعد از قرار گرفتن بر روي شاخه ميزبان سه سال طول ميكشد تا به مرحله جوانه زني برسد و در سال ششم رسيده و توليد بذر ميكند.
آماده سازي جنگل براي آتش سوزي به دليل خشك شدن شاخه درختان و مستعد كردن درخت ميزبان براي حمله ساير آفات و بيماريهاي درجه دوم از جمله خسارات غيرمستقيم انگل ارس واش است.
7325/6085
خبرنگار: حديث ابوالحسني** انتشار دهنده: رويا رفيعي
پاكسازي جنگل هاي ارس طارم از آفت، نيازمند هفت ميليارد و 200 ميليون ريال است
۲۹ آذر ۱۳۹۶، ۱۱:۳۹
کد خبر:
82769814
زنجان - ايرنا - رئيس اداره حفاظت منابع طبيعي و آبخيزداري استان زنجان اعلام كرد: پاكسازي جنگل سه هزار هكتاري ارس طارم از گياه انگلي 'ارس واش' نيازمند هفت ميليارد و 200 ميليون ريال اعتبار است تا براي هميشه جنگل هاي اين شهرستان از آسيب اين آفت نجات پيدا كنند.