به گزارش ايرنا، وجود ذخاير معدني فراوان، انرژي، موقعيت ممتاز جغرافيايي ايران، انرژي به نسبت ارزان، زيرساخت هاي حمل و نقل و ارتباطي گسترده و فراگير و نيز سرمايه انساني فراوان (از نظر كمي و كيفي) از مهمترين مولفه هاي موثر بر مزيت پايدار بخش هاي معادن و صنايع معدني در اقتصاد ايران است.
توسعه صنايع معدني و فولاد براي تحقق هدف سند چشمانداز در افق 1404 در طرح جامع فولاد كشور تصريح شده است؛ اين طرح در راستاي مسير توسعه فولاد براي دستيابي به توليد 55 ميليون تن فولاد و نيز ايجاد توازن در زنجيره فولاد تدوين شد.
اگرچه در اين بخش از صنعت، پيشرفت چشمگيري در رابطه با فناوري ساخت و بهره برداري از صنايع فولادي و معدني در كشور حاصل شده، اما براي رسيدن به اهداف پيشبينيشده در طرح جامع فولاد، الزام هايي وجود دارد كه در ميان آنها ارتباط مستمر و فعال با كشورهاي پيشرو در زمينه صنايع معدني و فولادي با هدف ارتقاي دانش فني، توسعه زنجيره ارزش، هم افزايي و مشاركت بين المللي در برنامههاي توسعهاي و استفاده از قابليت هاي تجارب و ارتباطات بنگاههاي صنعتي و معدني در دستور كار قرار داشته و از اهميت ويژهاي برخوردار بوده است.
در مقايسه بين كشورها از منظر اولويت گسترش ارتباط در زمينه معدن و صنايع معدني، كشور استراليا به دلايلي همچون دارا بودن رتبه نخست ذخاير و صادرات سنگآهن جهان، برخورداري از فناوري پيشرفته در صنايع معدني و پيشينه مناسبات مثبت سياسي و اقتصادي با ايران از مهمترين گزينهها به شمار ميرود.
در همين پيوند، «عزيزاله عصاري» مديرعامل شركت سرمايه گذاري توسعه معادن و فلزات با اشاره به جلسه هفته گذشته با «ايان بيگز» سفير استراليا در ايران به همراه چند نفر از نمايندگان بلندپايه اقتصادي آن كشور در محل هلدينگ سرمايهگذاري توسعه معادن و فلزات افزود: در سياستهاي كلي اقتصاد مقاومتي، در كنار استفاده حداكثري از پتانسيلها و منابع داخلي به مواردي چون رشد بهره وري عوامل توليد، بهبود فرآيند بكارگيري عوامل توليد (بويژه نيروي كار)، ارتقاي رقابتپذيري اقتصاد، تشويق سرمايهگذاري خارجي، تنوع بخشي پيوندهاي اقتصادي با كشورهاي توسعه يافته و بهبود سهم بازار جهاني توليدات داخلي اشاره شده است.
به گفته وي، تحقق اهداف ياد شده، ضرورت تقويت مناسبات و همكاري هاي فني و اقتصادي را با كشورهاي مذكور براي ارتقاي فناوري، آموزش نيروي انساني و گسترش سرمايهگذاري مشترك را اجتناب ناپذير ساخته است.
عصاري خاطرنشان كرد: گروه توسعه معادن و فلزات بهعنوان يك هلدينگ فعال فلزي و معدني به اين نتيجه رسيده كه توليد و توسعه مجموعه را با استفاده از همه ظرفيتها و توانمندي داخلي و بين المللي با جديت دنبال كند؛ براي سرعت بخشيدن و بهبود فعاليت گروه گسترش همكاريهاي بينالمللي در بخش هاي فني، سرمايه گذاري و تامين مالي ضروري به نظر مي رسد.
وي ادامه داد: در اين راستا، رايزنيهايي با نمايندگي استراليا بهعنوان يك كشور توسعه يافته در زمينه معدن و صنايع معدني انجام شد و با استقبال خوبي از سوي آنان مواجه شديم.
اين فعال معدني و فلزي يان داشت: موضوعات و اهداف متعددي در راستاي گشايش راه كارهاي پايدار، موثر و كارآمد براي ارتقاي همكاري هاي شركت هاي معدني و فولادي گروه با شركت هاي بزرگ بين المللي مطرح است.
وي اظهار داشت: حضور و همكاري شركتهاي استراليايي در زمينههاي مختلف دانش فني، تجهيزات، سرمايهگذاري، اكتشاف، استحصال معادن و ... ميتواند با تسريع بيشتر اين حركت، منافع بسيار خوبي براي دو طرف در پي داشته باشد و ما از شكل گيري و توسعه اين همكاريها استقبال ميكنيم.
عصاري با اشاره به پيشينه همكاريها در عرصههاي فني، تجاري، مالي و اقتصادي، تصريح كرد: بهعنوان مثال حضور كنسرسيومي مركب از شركتهاي بزرگي چون گل گهر، چادرملو و فولاد مباركه در قالب يك تفاهمنامه (MOU) در فعاليتهاي معدني غرب استراليا، اگرچه در مراحل مذاكره است اما تاثير مثبت اين حركت در نگاه طرف مقابل مذاكرات مشهود بود و نظير اين همكاريها موجب بهبود اعتماد متقابل و تسهيل روابط اقتصادي و فني بعدي خواهد شد.
وي ادامه داد: در ماه فوريه سال 2018 (دي - بهمن امسال) هيات بلندپايه اي از شركت هاي صنعتي و معدني استراليايي به ايران سفر خواهند كرد و طي جلسات و بازديدهاي تخصصي، مذاكراتي در زمينه همكاري با شركت هاي مجموعه در خصوص موضوعات فني، سرمايه گذاري و تجاري انجام خواهد پذيرفت.
همچنين برگزاري نشستهاي مشترك ديگري با محوريت شناسايي و كاهش چالش هاي فرآروي تامين مالي شركت هاي گروه با شركاء و صنايع استراليا پيش بيني شده و عملا در دستور كار جلسات آتي قرار گرفته است.
مديرعامل شركت سرمايه گذاري توسعه معادن و فلزات گفت: اولويتهاي اصلي ما سرمايهگذاري مشترك، تبادل كارشناس با هدف آموزش و ارتقاي ظرفيت هاي فني و تجربي كارشناسي، مشاركت در بخش تحقيق و توسعه، همكاري در زمينه توليد و تامين مالي ماشين آلات پيشرفته بخشهاي معدني و صنايع فولاد و نيز استفاده از آخرين دستاوردهاي فني و علمي طرف استراليايي در فرآيند اكتشاف خواهد بود.
به گزارش ايرنا، شركت سرمايه گذاري توسعه معادن و فلزات اكنون تحت نماد معادن در بازار سرمايه فعال است و صندوق بازنشستگي فولاد ايران، فولاد مباركه، صندوق بيمه اجتماعي روستاييان و عشاير، بانك پاسارگاد و شركت سرمايه گذاري صبا تامين از سهامداران اصلي آن هستند.
براساس آمارهاي اعلام شده از سوي وزارت صنعت، معدن و تجارت، ميزان ذخاير اكتشافي معدني كشور نزديك به 60 ميليارد تن است؛ ذخيره قطعي نزديك به 40 ميليارد تن برآورد شده كه بقيه احتمالي و ارزش آن افزون بر 770 ميليارد دلار است.
اخبار اقتصادي ايرنا در تلگرام: IRNAeco@
اقتصام* 3065*2025
تنظيم: محمد ملك دار*ناشر: ليلا جودي
تهران- ايرنا- مديرعامل شركت سرمايه گذاري توسعه معادن و فلزات از آمادگي استراليايي ها براي توسعه همكاري هاي معدني با ايران خبر داد.