مازندران با داشتن 460 هزارهكتاراراضی زیر كشت و تولید سالانه 6 میلیون تن محصول از 70نوع مختلف رتبه برتر در كشور دارد و بیش از 10 درصد ارزش افزوده بخش كشاورزی كشور نیز از این استان تامین می شود، با این همه تنها شمایی كم رنگ از تولید محصولات ارگانیك در این استان وجود دارد.
نیاز فوری به تامین مایحتاج اولیه مواد غذایی كشور در سالهای اخیر باعث شده تا مساله تولید محصولات ارگانیك و تامین نیاز بخشی از اقشار برخوردار ،نیازی فانتزی برای كشاورزی كشور به نظر رسیده ولی به گفته متخصصان امر باید با نیازسنجی از بازار به جای تامین محصول خارجی ارگانیك گران قیمت ، بخشی از ان در داخل تامین و ارزش افزوده ان به كشاورزی كشور برگردد.
**محصول ارگانیك چیست؟
محصولات ارگانیك محصولاتی هستند كه درتولید و فراوری آنها از هیچ نوع مواد شیمیایی چه به عنوان كود و چه به عنوان سم و چه به عنوان افزودنی درفرآیند تولید استفاده نشده است.
هماكنون در 164 كشور جهان تولید محصولات ارگانیك در 68میلیون هكتار از اراضی صورت میگیرد كه حدود 35میلیون هكتار آن به صورت برداشت از عرصه طبیعی بوده و مابقی آن از مزرعهها و باغهای با مدیریت و كنترل كشاورزان انجام می شود و استرالیا با 12 میلیون هكتار سطح زیر كشت این محصولات، رتبه نخست جهان را دارد.
تولید محصولات ارگانیك از سال 85 در ایران شروع شد و دراین یك دهه 82 هزارهكتار از مزرعهها، باغها و عرصههای طبیعی در كشور(43 هزار هكتار مخصوص مزرعهها و باغها و 39هزار هكتار عرصههای طبیعی) به كشت این نوع محصولات اختصاص دارد.
در مجموع یك دهم درصد از تولید محصولات كشاورزی كشوربه صورت ارگانیك تولید می شود و براین اساس، ایران در سطح زیركشت محصولات ارگانیك درآسیا رتبه پنجم و درجهان رتبه پنجاهم را دارد.
*جهت گیری تولید محصولات ارگانیك در مازندران
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی مازندران گفت كه درچند سال اخیر این استان جهت گیری به سمت تولید محصولات ارگانیك داشته اماتا رسیدن به نقطه ایده آل فاصله زیادی دارد.
عزیزالله شهیدی فر به خبرنگارایرنا اظهارداشت : هم اكنون حدود 60 هزار هكتار زراعی در این استان به صورت طبیعی و ارگانیكی كشت می شود كه 40 هزار هكتار آن زیركشت برنج قرار دارد.
به گفته وی در اراضی كشت برنج ارگانیك برای مبارزه با آفات به صورت بیولوژیكی همانند كرم و زنبور استفاده می شود.
وی اضافه كرد : همچنین در محصولات باغی حدود 6 نوع محصول ما شامل گردو، خرمالو، انجیر، انار، چای و زیتون كه بیش از 10 هزار هكتار است ، تولید طبیعی دارند.
شهیدی اظهارداشت : در بخش محصولات جالیزی همانند گوجه فرنگی و توت فرنگی نیز حركت های خوبی در حال انجام است و برای به ثمر رسیدن آن حداقل باید 3 تا پنج سال تحمل كرد.
* برند سازی حلقه مفقوده
معاون جهادكشاورزی مازندران معتقد است كه برای افزایش ضریب اطمینان جامعه به محصول ارگانیك و جلوگیری از سود جویی باید تولیدكنندگان را به سمت برند سازی سوق داد.
شهیدی فرگفت كه درشرایط فعلی نبود برند محصولات ارگانیك و دستگاه نظارتی متولی باعث شده تا ضریب اطمینان جامعه نسبت به خرید این محصولات پایین باشد و این نگرانی مصرف كنندگان تا حدی ضربه به تولید محصول داخلی نیز تمام خواهد شد.
وی اضافه كرد به نظرمی رسد باید دستگاههای متولی شامل دانشگاه علوم پزشكی واستاندارد وارد میدان شوند وبا نظارت عالیه ضریب اطمینان مصرف كنندگان را نسبت به محصولات ارگانیك افزایش دهند.
**فراموشی محصولات ارگانیك مازندران
رئیس كمیسیون كشاورزی اتاق بازرگانی مازندران گفت كه این استان محصولات تولیدی طبیعی بسیار زیادی دارد كه تا حد زیادی به فراموشی سپرده شد.
دكترشمسعلی هادیزاده معلم به خبرنگارایرنا افزود : این خطه شمال كشور ظرفیت های طبیعی و سرزمینی خوبی برای تولید محصولات ارگانیك دارد كه نیاز به بازآفرینی این ظرفیت ها از سوی مسوولان و مردم داریم.
وی نمونه مهم وجود محصولات ارگانیك درمازندران را شامل گیاهان دارویی، میوه های جنگلی (انارترش ، تمشك،خرمالو، گردو ، پرتقال كوهی، نارنج ، آبزیان ...) دانست و مهمترین مشكل این محصولات را در معرض خطر قرارگرفتن تولید آنها با سموم كشاورزی كه بدون ضوابط در برخی مناطق مورد استفاده قرار می گیرد، اعلام كرد.
هادیزاده معتقد است كه باید سازمان جهاد كشاورزی مازندران باید آموزش های لازم را به مردم برای شناخت محصولات طبیعی و ارگانیك و مزایای آنها از لحاظ سلامتی بدهد تا آنها نسبت به توسعه تولید این نوع محصول اقدام كنند.
وی افزود : امروز كاشت گیاهان دارویی در مناطقی از شرق مازندران به وفور وجود دارد و توسعه آنها در اراضی شیبدار می تواند از فرسایش خاك جلوگیری كند و درآمد خوبی نیز برای مردم منطقه داشته باشد.
** مشوق های دولتی برای محصولات ارگانیك
رئیس كمیسیون كشاورزی اتاق بازرگانی مازندران گفت كه تولید محصولات ارگانیك در پنج سال اول تا رسیدن به بذر ارگانیك و سپس توسعه تولید حدود پنج سال خواب تولید برای كشاورزان به دنبال دارد كه درآمدی به جیب كشاورزان نخواهد رفت.
هادیزاده می گوید : دولت باید در این پنج ساله كه درآمدی به جیب كشاورزان بابت تولید محصول نمی رود، به این قشر كمك كند تا كشاورز بتواند روی پای خود بایستد.
** نبود سازمان های نظارتی مشكل محصول ارگانیك
این كارشناس مسایل كشاورزی گفت كه درشرایط فعلی هیچ نظارتی برتولید محصولات ارگانیك ازسوی دستگاه های مرتبط انجام نمی شود و هر سودجویی می تواند ادعای فروش محصول ارگانیك داشته باشد.
هادیزاده افزود:این درحالیست كه باید دستگاه نظارتی ما درحوزه كشاورزی برتولید محصول ارگانیك نظارت داشته باشند و از ورود محصول ارگانیك تقلبی جلوگیری و با متخلفانش نیز برخورد كنند.
وی اضافه كرد:اگر بتوانیم ضریب اطمینان محصولات ارگانیك را درسطح كشور افزایش دهیم و اقبال مصرف كنندگان به این محصولات افزایش خواهد یافت و از لحاظ اقتصادی نیز می تواند بار مالی خوبی برای تولید داشته باشد.
گزارش: حسین فلاحتی ** انتشاردهنده : محسن حسن نیا
6982/1899
ساری-ایرنا- نبود برندسازی ، پایین بودن ضریب اطمینان بازار ، فرهنگ پایین تقاضا برای خرید محصول ارگانیك و سنتی بودن كشاورزی به گفته كارشناسان اما و اگرهای تولید ارگانیك محصولات كشاورزی در مازندران است.