به گزارش ایرنا؛ به گفته پزشكان و كارشناسان تغذیه، آگاهی بهترین دفاع و كاری ترین حمله در مقابله با بیماری دیابت است و با افزایش آگاهی خود درباره بیماری دیابت و اصول تغذیه ای و ...، تا حد امكان می توان از ابتلا به این بیماری پیشگیری كرد.
اكنون ما درگیر یك بیماری جهان شمول هستیم، در حال حاضر در تمام دنیا بیش از 280 میلیون نفر از پیر و جوان و كودك مبتلا به دیابت هستند، این بیماری همه گیر، به صورت سرسام آور رو به افزایش است.
محققین پیش بینی كرده اند كه تا سال 2030 میلادی بیماران مبتلا به دیابت دو برابر خواهند شد، چه شما خودتان یك بیمار دیابتی باشید و چه وظیفه پرستاری از یك بیمار دیابتیك به عهده شما باشد.
** نابینایی، قطع عضو و بیماری های قلبی و عروقی عوارض دیابت
مدیر گروه بیماری های دانشگاه علوم پزشكی بیرجند روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: با تشخیص به موقع بیماری دیایت و مراقبت های ویژه و كنترل این بیماری می توان از بسیاری عوارض ناتوان كننده آن از جمله نابینایی، قطع عضو و بیماری های قلبی و عروقی پیشگیری كرد.
دكتر مجید شایسته افزود: دیابت قندی، بیماری مزمنی است كه به علت كاهش مطلق انسولین یا كاهش نسبی ترشح آن از پانكراس همراه با درجاتی از مقاومت نسوج محیطی نسبت به تاثیرات آن در بدن ایجاد می شود.
به گفته وی، انسولین هورمونی است كه كنترل تنظیم قند خون را در بدن به عهده دارد، هیپرگلیسمی یا افزایش قند خون شایع ترین پیامد دیابت كنترل نشده است كه در طی زمان منجربه آسیب جدی بسیاری از ارگان ها و سیستم های بدن به ویژه عروق خونی و اعصاب می شود.
وی با اشاره به اینكه دیابت به چهار گروه بالینی تقسیم می شود گفت: دیابت نوع یك نتیجه تخریب سلول های بتای پانكراس و در نتیجه كاهش مطلق انسولین در بدن می باشد و دیابت نوع دو نتیجه كاهش تدریجی ترشح انسولین از سلولهای بتای پانكراس در زمینه مقاومت محیطی نسبت به اثرات انسولین است.
مدیر گروه تخصصی بیماری های دانشگاه علوم پزشكی بیرجند یادآور شد: همچنین دیابت ناشی از یك علت ثانویه از جمله اختلال ژنتیكی در عملكرد انسولین، بیماری های پانكراس برون ریزمثل بیماری سیستیك فیبروزیس و دیابت ناشی از دارو یا مواد شیمیایی از دیگر انواع دیابت است.
وی با اشاره به دیابت قندی زمان بارداری افزود: این دیابت كه در زمان بارداری مورد تشخیص قرار می گیرد از نظر بالینی دیابت بارز نمی باشد.
وی ادامه داد: از نظر سبب شناختی در دیابت نوع یك، عوامل مساعد كننده محیطی در زمینه استعداد ژنتیكی باعث تغییر عملكرد سیستم ایمنی بدن و تولید پادتن هایی علیه جزایر لانگرهانس پانكراس می شوند كه بیشترین موارد دیابت نوع یك در فصل بهار و پاییز مورد تشخیص قرار می گیرند و نیز احتمال وقوع این نوع از دیابت در هر سنی وجود دارد.
به گفته وی، دیابت نوع 2، شایع ترین نوع دیابت است كه اغلب در افراد بالغ رخ می دهد در سبب شناختی دیابت نوع دو نیز عوامل ژنتیكی و محیطی نقش دارند و در این نوع دیابت عوامل ژنتیكی قوی تر عمل می كنند، از مهم ترین عوامل مساعد كننده محیطی در سبب شناختی دیابت نوع دو، افزایش وزن و چاقی و در نتیجه پرخوری و كم تحركی می باشند.
وی اضافه كرد: مطالعات نشان داده كه فشار خون بالا احتمال بروز دیابت نوع 2 را تا دو برابر افزایش می دهند و علائمی همچون اضافه وزن، چاقی، سابقه خانوادگی، بروز دیابت نوع 2 در شناسایی افراد در معرض خطر مهم است.
** شناسایی بیش از 16 هزار بیمار مبتلا به دیابت در استان
مدیر گروه تخصصی بیماری های دانشگاه علوم پزشكی بیرجند گفت: هم اكنون 16 هزار و 433 بیمار مبتلا به دیابت در استان شناسایی شده اند و به احتمال زیاد تعداد زیادی بیمار شناخته هم داریم كه بویژه در پایگاه ها و مراكز جامع سلامت و كلینیك دیابت در مناطق شهری در حال شناسایی و اضافه شدن به آمار بیماران دیابتی هستند.
شایسته شیوع بیماری دیابت را در استان خراسان جنوبی 5.2 درصد اعلام كرد و افزود: شیوع این بیماری در مناطق شهری 6 درصد و روستایی 3.6 درصد است.
وی یادآور شد: ثابت شده غربالگری در افرادی كه دچار عوامل خطر هستند، موجب تشخیص زودرس بیماری دیابت شده (5 سال زودتر در مقابل 10 سال) كه در صورت مراقبت و كنترل متابولیك مناسب از بروز عوارض ناتوان كننده و هزینه بربیماری پیشگیری خواهد شد.
مدیر گروه تخصصی بیماری های دانشگاه علوم پزشكی بیرجند با اشاره به علل اولویت غربال گری بیماری دیابت نوع 2 گفت: دیابت یكی از مهم ترین مشكلات بهداشتی در جهان محسوب می شود و سیر طبیعی بیماری شناخته شده است.
وی با اشاره به اینكه تشخیص در مراحل اولیه بیماری و مراحل قبل از علامت دار شدن امكان پذیر است افزود: روش های موثر برای كنترل دیابت وجود دارد.
به گفته این پزشك، آزمایش های غربال گری مناسب و دقیق برای دیابت وجود دارد و این آزمایشات آسان بوده و قابل پذیرش است، امكانات تایید تشخیص دقیق هست و انجام غربال گری نیز خطری برای فرد غربال گری شده ندارد.
شایسته گفت: سود غربال گری بسیار بیشتر از هزینه ای است كه در صورت عدم غربال گری و دیر تشخیص دادن بیماری و بروز عوارض به بیمار، خانواده و جامعه تحمیل می شود.
وی ادامه داد: توصیه می شود افراد بالای 30 سال هر سه سال یك بار برای پیشگیری از ابتلا به بیماری دیابت غربالگری شوند.
سایت ایرنا خراسان جنوبی: www.irna.ir/skhorasan
كانال تلگرام: irnabirjand@
6054*3028
گزارش: مریم پنجابی * انتشار: رسول محمدحسنی
بیرجند - ایرنا - دیابت، بیماری پنهان و فراگیر است كه بسیاری از افراد جامعه به این بیماری مبتلا هستند و از عوارض ناتوان كننده آن كه باعث بروز بیماری های مختلف و مشكلات فراوانی برای بیمار می شود نیز رنج می برند.