به گزارش ايرنا از ميراث فرهنگي اردبيل ، كريم حاجي زاده روز پنجشنبه افزود: دفتر فني و كارگاه بقعه شيخ صفي الدين به صورت مستمر فعاليت داشته و در تمام فصول مرمت بخش هاي مختلف بنا انجام مي شود.
او با تاكيد به اولويت بندي عمليات مرمت، اظهار كرد: براي تثبيت گچبري ها، نقاشي و طلاكاري هاي چيني خانه كه به علت رطوبت از جداره ديواره هاي آجري جدا شده و نيمي از آن در زمستان گذشته تثبيت و حفاظت شده بود، ترميم شد.
وي ادامه داد: همچنين در تزئينات نقاشي و گچبري داخل چيني خانه بعد از غبارروبي و پاكسازي جرم هاي موجود با استفاده از تزريق مواد تثبيت كننده بين شكاف ها و ترك هاي موجود در تزئينات گچبري و سازه اي بدنه مرمت شده است.
به گفته حاجي زاده ، در قسمت هاي مورد نياز بنا نيز قرينه سازي تزئينات و گچبري ها انجام شده و همچنين در تثبيت كاشي كاري معرق در فضاي محوطه و حياط بقعه شامل گنبد الله الله، در ورودي موتورخانه، بالاي پنجره هاي شاه نشين نيز اقداماتي صورت گرفته و درزهاي بين كاشي ها و فضاهاي خالي پر شده است.
او به تعميرات بوفه شامل عايق كاري پشت بام بوفه با هدف ممانعت از نفوذ رطوبت، كفسازي، نازك كاري، تاسيسات مكانيكي و الكتريكي و نصب درب از درهاي تعمير شده موجود در انبار شيخ اشاره كرد.
وي اظهار كرد: علاوه بر اين بوفه با رنگ نماي بيروني و نورپردازي داخلي تزيين شده و اين در حالي است كه زماني فضاي متروكه سرويس بهداشتي محسوب مي شد.
حاجي زاده به ساماندهي محوطه كارگاهي نيز اشاره و بيان كرد: تسطيح سطوح و اجراي آجر فرش پياده رو در اطراف بوفه و دور باغچه ها و بهبود فضاي سبز نيز انجام شده است.
او افزود: در ساختمان مدرسه مجاور بقعه نيز تعميراتي از جمله اصلاح شيب جوي آب و ساماندهي پايه ديوار به اتمام رسيده و عمليات رنگ آميزي نيز رو به اتمام است.
بقعه شيخ صفي الدين اردبيلي از مهم ترين آثار تاريخي شهر اردبيل و از بناهاي كم نظير تاريخي ايران است كه از لحاظ معماري و كاشي كاري از شاهكارهاي سده هشتم هجري قمري و سال هاي پس از آن است.
اين بنا پس از وفات شيخ به سال 735 هجري قمري به وسيله فرزند وي صدرالدين موسي پايه گذاري شد و شاه عباس بناهاي مهمي به اين مجموعه افزود و اصلاحاتي در آن انجام داد.
اهميت اين اثر تاريخي به طور كلي در رابطه اي كه با سلسله خاندان صفوي دارد جلوه گر مي شود ، اسلاف شاهان صفوي و همچنين شاه اسماعيل اول بنيانگذار اين سلسله در اين مجموعه تاريخي به خاك سپرده شده اند.
مجموعه كنوني بقعه شيخ صفي شامل بيرون بقعه (عالي قاپو) ، سردر ، حياط بزرگ ، رواق ، مقبره شيخ صفي الدين ، حرم خانه ، مقبره شاه اسماعيل ، چيني خانه (كه داراي گچبري هاي زيبا و چند درِ چوبي و نقره اي نفيس است) ، مسجد جنت سرا ، خانقاه ، چراغ خانه ، چله خانه و شهيدگاه است.
اين مجموعه ارزشمند پنجم تير سال 1389 خورشيدي به عنوان يازدهمين اثر ارزشمند تاريخي ايران از سوي يونسكو به ثبت جهاني رسيد.
يكي از آثار اين مجموعه فرش بسيار معروفي به نام قالي اردبيل است كه يكي از مشهورترين قالي هاي جهان است و در گذشته در آرامگاه وي بوده اما هم اكنون در موزه ويكتوريا آلبرت كشور انگلستان نگهداري مي شود.
خبرنگار: گيتي طالبي ** انتشار دهنده:عارف شيرزاد
6018/ 1257
اردبيل - ايرنا - مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان اردبيل گفت: پاييز امسال بخشي از تزئينات گچبري بقعه شيخ صفي الدين اردبيلي توسط كارشناسان زبده اين اداره كل مرمت شد.