به گزارش ایرنا، جلیل بالایی روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران با بیان اینكه به همراه معاونان و متخصصان میراث فرهنگی از بخش های مختلف محوطه تاریخی طاق بستان و كتیبه بازدید كرده ایم، افزود: هیچ نوع ترك خوردگی، سیمان كاری یا كپك در این اثر تاریخی به چشم نمی خورد.
او از دغدغه اقشار مختلف مردم درمورد حراست از میراث فرهنگی استان قدردانی كرد و گفت: از همه منتقدان و كسانی كه دلسوزانه در راستای صیانت از میراث فرهنگی استان كرمانشاه در رسانه ها و شبكه های اجتماعی با دغدغه موارد را پیگیری می كنند، قدردانی می كنم.
بالایی گفت: اولویت ما در محوطه تاریخی طاق بستان دفع خطر، نجات بخشی و مراقبت و حفاظت بوده كه كار حساس و جدی است و با جدیت این موارد را پیگیری كردیم.
وی طرح موضوع ترك خوردگی، سیمان كاری و ایجاد كپك در این اثر تاریخی را از اساس غلط دانست و گفت: این اثر سنگی سال های طولانی در فضای باز و در معرض بارش ها، گرما و سرما بوده است اما هیچ اثری از ترك خوردگی و سایر موارد مطرح شده در فضای مجازی در این اثر به چشم نمی خورد.
بالایی اظهار كرد: در طاق بستان مشغول انجام مطالعاتی در زمینه دفع خطر، ریزش سنگ و جلوگیری از ساخت و ساز غیرمجاز در اطراف آن هستیم.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كرمانشاه در ادامه سخنان خود به اختصاص 284 میلیارد ریال اعتبار در راستای حمایت از توسعه زیرساخت های گردشگری به بخش میراث فرهنگی این اداره كل در سال 96 اشاره كرد و گفت: این میزان اعتبار در 10 سال اخیر بی سابقه بوده است.
بالایی افزود: از این میزان اعتبار 235 میلیارد ریال هزینه ساماندهی بناهای اولویت دار استان مانند معبد آناهیتا، محوطه جهانی بیستون، طاق بستان و بازار كرمانشاه می شود كه سهم محوطه تاریخی طاق بستان از این اعتبارات 91 میلیارد ریال است.
وی ابراز امیدواری كرد كه تا سال 97 ساماندهی این بناهای تاریخی به اتمام برسد و شاهد تحولی در این بناها باشیم.
محوطه تاریخی طاق بستان در دامنه كوهی به همین نام و در كنار چشمه ای در شمال شرقی شهر كرمانشاه واقع شده است، در این محوطه آثاری از دوره ساسانی وجود دارد كه شامل سنگ نگاره اردشیر دوم و 2 ایوان سنگی بنام های ایوان كوچك و بزرگ است.
طاق بستان در 15 دی سال 1310 به شمارهٔ ثبت ۱۷۲ در فهرست آثار ملی كشور به ثبت رسیده و مقدمات تشكیل پرونده برای ثبت جهانی آن نیز از چند سال قبل آغاز شده است.
ایوان كوچك در سمت چپ سنگ نگاره اردشیر دوم و ایوان بزرگ در سمت راست ایوان كوچك قرار دارد. سیاحان، مورخان و جغرافی نویسان دوره اسلامی ضمن توصیف سنگ نگاره های طاق بستان، از این محوطه با نام های متفاوتی یاد كرده اند، به طوریكه ابن فقیه و ابن رسته این مكان را 'شبدیز' و یاقوت آن را 'قصرشیرین' نامیده است.
همچنین حمدالله مستوفی آنجا را 'طاق وسطام ' عده ای دیگر آن را 'طاق بهستون'، 'طاق بیستون' و 'تخت بستان' نامیده اند.
اهالی محل نیز محوطه را با نام 'طاق وسان' و 'طاق بسان' می شناسند زیرا 'سان' در لفظ محلی به معنی سنگ است و به این ترتیب 'طاق و سان' یعنی طاقی كه در سنگ كنده شده است.
امروزه نیز در اكثر محافل ایران شناسی از این مكان با نام 'طاق بستان' یاد می شود.
طی روزهای اخیر برخی سایت های خبری از ترك خوردگی یكی از آثار طاق بستان خبر داده بودند.
3033/8066 خبرنگار:فرزاد نویدی ** انتشار دهنده:علی مولوی
كرمانشاه - ایرنا- مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان كرمانشاه، هرگونه ترك خوردگی، سیمان كاری و ایجاد كپك در اثر تاریخی طاق بستان را تكذیب كرد و گفت: از سال 1360 تاكنون هیچ گونه مرمتی در این اثر انجام نشده است.