به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، قطع بخشی از كمك های مالی آمریكا اولین واكنش عملی دولت «دونالد ترامپ» به مخالفت جدی رییس تشكیلات خودگردان و دیگر مقامات فلسطینی با شناسایی بیت المقدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی بود.
«محمود عباس» رییس تشكیلات خودگردان یكشنبه بیست و چهارم دی ماه امضای فرمان انتقال سفارت آمریكا در تل آویو به بیت المقدس و اعلان پایتختی این شهر برای صهیونیست ها را به منزله پایان قرارداد سال 1993 اسلو (1372) خواند و گفت طرح آمریكایی برای پیشبرد مذاكرات سازش كه ترامپ آن را «معامله قرن» خوانده «سیلی قرن» برای فلسطینیان است.
** آخرین ضربات بر پیكر پیمان اسلو
بیست و چهار سال پیش «یاسر عرفات» رییس سازمان آزادیبخش فلسطین و «اسحاق رابین» نخست وزیر رژیم صهیونیستی اولین پیمان دوجانبه در مورد سرنوشت اراضی اشغالی را با وساطت «بیل كلینتون» رییس جمهوری وقت آمریكا در پایتخت نروژ امضا كردند؛ پیمانی كه قرار شد مبنای تشكیل دو كشور در این اراضی قرار گیرد و به چند دهه تخاصم میان صهیونیست ها و فلسطینیان پایان دهد.
همزمان با پیشرفت گفت وگوهای سازش در چارچوب پیمان اسلو2 در سال 1995، كنگره آمریكا بر اساس مصوبه ای به انتقال سفارت آمریكا از تل آویو به بیت المقدس رای داد اما تلاش روسای جمهوری آمریكا برای حفظ توافقات و تداوم گفت وگوها سبب شد تا هر بار اجرای این مصوبه به تاخیر بیافتد.
در این مدت، طرفین اختلاف در اراضی اشغالی نتوانستند بر سر اساسی ترین تعارضات یعنی سرنوشت بیت المقدس، بازگشت آوارگان، شهرك سازی صهیونیست ها و تعیین حدود و ثغور مرزها به توافقی دست یابند. این در حالی است كه دولت دموكرات «باراك اوباما» تلاش های بسیاری را به خرج داد تا روند سازش را به نقطه ای مشخص برساند.
اقدام اواسط آذرماه ترامپ در انتقال پایتخت اما پایانی بر تمام تلاش های میانجیگرانه آمریكا بود و عملا این كشور را از موضع یك بازیگرِ به اصطلاح آشتی دهنده به حامی مطلق صهیونیست ها تغییر داد.
فرمان ترامپ اما واكنش های بسیاری را برانگیخت و سبب اعتراضات جهانی به تصمیم وی شد. در یكی از این واكنش ها مصر پیش نویس قطعنامه ای را در محكومیت این اقدام به شورای امنیت سازمان ملل ارایه داد كه به رغم حمایت 14 عضو این شورا با وتوی آمریكا روبرو شد.
سه روز پس از آن بود كه اكثریت اعضای مجمع عمومی سازمان ملل در سی آذرماه گردهم آمدند و انتقال پایتخت به بیت المقدس را به عنوان اقدامی مغایر با توافقات بین المللی باطل و غیرقابل پذیرش اعلام كردند. در مقابل، «نیكی هیلی» نماینده آمریكا در سازمان ملل همگام با ترامپ در برابر نظر اكثریت، شاخ و شانه كشیدن را آغاز و تهدید كرد كمك های آمریكا به كشورهای مخالف سیاست واشنگتن را قطع خواهد شد.
** تشدید حمایت آمریكا از صهیونیست ها
یك روز پس از اعتراض شدید عباس به سیاست های آمریكا در مساله فلسطین، شورای مركزی سازمان آزادیبخش فلسطین در بیانیه نهایی نشست خود در رام الله خواستار تعلیق شناسایی رژیم صهیونیستی به عنوان یك كشور شد و بازگشت از این تصمیم را در گروی شناسایی دولت فلسطین در مرزهای پیش از اشغالگری های سال 1967 اعلام كرد.
همزمان، «سلیم الزعنون» رییس مجلس ملی فلسطین در چارچوب بیانیه این مجلس، سیاست های آمریكا و ادعای پیشبرد معامله قرن در مساله فلسطین را مردود شمرد و همچون عباس اعلام كرد نمایندگان فلسطینی به طرح های واشنگتن در این زمینه تن نخواهند داد.
الزعنون همچنین از دولت های عربی خواست تا روابط خود را با تل آویو قطع و هدف تشكیل كشور فلسطینی را در مجامع بین المللی دنبال كنند.
در مقابل این واكنش ها، كاخ سفید تهدید خود در زمینه قطع كمك های مالی به تشكیلات خودگردان را عملی ساخت و اعلام كرد پرداخت بیش از نیمی از كمك 125 میلیون دلاری آمریكا به آژانس ویژه سازمان ملل متحد برای كمك به آوارگان فلسطینی را معلق خواهد ساخت.
خودداری از پرداخت 65 میلیون دلاری تعهدات آمریكا در حالی صورت می گیرد كه بنابر اعلان برخی رسانه های غربی این كشور تنها در زمینه اقلام نظامی سالانه سه میلیارد دلار در اختیار صهیونیست ها قرار می دهد.
همگام با ترامپ كه می كوشد نوعی عملگرایی را در عملیاتی سازی وعده ها و حتی تهدیدات خود به نمایش بگذارد، صهیونیست ها نیز مقامات فلسطینی را هدف حملات سیاسی گسترده خود قرار دادند. از جمله «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم اشغالگر قدس كه اعلام داشت مواضع اخیر عباس و دیگر چهره های فلسطینی نقاب از روی چهره واقعی آنان برداشت و نشان داد فلسطینیان حاضر نیستند اسراییل را در هیچ مرزی به رسمیت بشناسند.
در شرایطی كه هر كدام از طرفین اختلاف یكدیگر را به نقض پیمان اسلو و تعهدات فرایند سازش متهم می كنند، ترامپ نیز با سیاست های جنجالی و تندروی در زمینه حمایت از صهیونیست ها، ریشه های این پیمان بی ریشه و بدفرجام را هدف ضرباتی سخت قرار داده و فرایند سازش را در سرازیری زوال قرار داده است.
پژوهشم** 9279**1601** خبرنگار: سیدمحمد موسی كاظمی ** انتشار: شهناز حسنی
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearch همراه شوید.
تهران- ایرنا- مخالفت شدید رهبران تشكیلات خودگردان فلسطین با اهداف و سیاست های كاخ سفید در اراضی اشغالی و حمایت بی چون و چرا از رژیم صهیونیستی، خشم ترامپ و دوستانش در تل آویو را برانگیخته است.