به گزارش روز دوشنبه ايرنا از تارنماي يي سي چين، اين كشور تاكيد كرده است كه درياي جنوبي به صلح و ثبات نياز دارد و چين به واشنگتن توصيه مي كند به دنبال چالش نباشد.
اين گزارش مي نويسد در ماه جاري ميلادي يك ناوشكن حامل موشك هاي هدايت شونده آمريكا موسوم به 'يو اس اس هوپر' وارد منطقه اي در 12 مايلي محدوده جزيره خوانگ يان در درياي جنوبي شده است و با هشدار يك ناوشكن چين مجبور به ترك منطقه شده است.
'وو چيان' سخنگوي وزارت دفاع چين در مصاحبه اي گفت چين و كشورهاي آسياي جنوب شرقي در حال تلاش براي بهبود شرايط، كاهش تنش ها و اختلافات هستند اما آمريكا بر خلاف مسير آب حركت مي كند.
اين سخنگو از واشنگتن انتقاد كرد و گفت اين اولين بار نيست كه آمريكا چنين كاري مي كند. اين كشور در مقاطع مختلف ناوها و هواپيماهاي خود را به جزاير درياي جنوبي فرستاده و حق حاكميت چين را نقض كرده است.
سخنگوي وزارت دفاع چين گفت كه آمريكا با اعزام ناوهاي خود به منطقه امنيت كشتي هاي ديگر را به خطر مي اندازد امنيت و حق حاكميت چين را به مخاطره مي اندازد و تهديدي براي صلح و ثبات درياي جنوبي است.
وي تاكيد كرد چين از اين پس قصد دارد گشت زني هاي هوايي و درياي قوي تر، منسجم تر و بيشتري در درياي جنوبي انجام داده و از حق حاكميت و تماميت ارضي اين كشور حراست كند و از آمريكا مي خواهد به اين مواضع احترام بگذارد.
درياي جنوبي چين دريايي حاشيهاي است كه بخشي از اقيانوس آرام به شمار ميآيد و ناحيهاي در حدود ۳ و نيم ميليون كيلومتر مربع از سنگاپور تا تنگه تايوان را دربر ميگيرد.
پس از پنج اقيانوس جهان اين دريا بزرگترين ناحيه دريايي جهان است.
جزيرههاي واقع بر درياي جنوبي چين كه با هم يك مجمعالجزاير را تشكيل ميدهند افزون بر صدها عدد هستند اين جزيرهها كه خالي از سكنه هستند و همچنين خود دريا، مورد جدال كشورهاي مختلف بودهاند به همين علت حتي نامهاي متفاوتي براي اشاره به اين دريا به كار ميرود كه البته «درياي جنوبي چين» نام پذيرفته شده بينالمللي، حداقل در انگليسي و زبانهاي اروپايي است.
جمهوري خلق چين تقريبا بر كل دريا و كشورهاي ويتنام، فيليپين، مالزي، برونئي و تايوان هريك بر بخشهايي از آن ادعاي مالكيت دارند، همچنين اين كشورها بر سر جزاير غني از نفت و گاز اسپراتلي و پارسل اختلاف دارند.
ايالات متحده اين دريا را از آبهاي بينالمللي ميداند و بر حق قانوني كشتيها و زير دريايي هايش در رفت و آمد در اين دريا تاكيد ميورزد.
آساق**231**1904**
پكن - ايرنا - وزارت دفاع چين به حضور يك رزمناو آمريكايي در درياي جنوبي و در اطراف يكي از جزاير منطقه اي متعلق به پكن اعتراض كرد و از آمريكا خواست آبهاي منطقه را مواج نكند.