به گزارش روز جمعه ایرنا از روزنامه تایپه تایمز تایوان، ظاهرا یك هیات از سوی واتیكان به چین عزیمت كرده است كه یكی از ماموریت های آن گفت و گوی طرفین در باره برقراری روابط رسمی است.
این گزارش می افزاید واتیكان حتی برای كنار گذاشتن دو اسقفی كه برای چین تعیین كرده بود موافقت كرده است تا پكن دو نفر را برای این موضوع منصوب كند.
تایپه تایمز می نویسد البته این احتمال نیز وجود دارد كه طرفین درباره انتصاب اسقف ها مذاكراتی انجام دهند و برای انتخاب آنها با یكدیگر رایزنی نمایند.
این روزنامه به نقل از منابعی كه حاضر به ذكر نام آنها نشده آورده است هنوز نمی توان بدرستی در باره این گزارش ها قضاوت كرد و گفت و گوهای پكن و واتیكان در باره روابط رسمی در مراحل اولیه قرار دارد.
'آندره لی' سخنگوی وزارت امور خارجه تایوان در پاسخ به سوالی در باره واتیكان و پكن گفت هر گونه تبادلی كه میان دو كشور انجام شود به اطلاع تایپه رسانده خواهد شد و دولت تایوان اوضاع را تحت نظارت دارد.
واتیكان تنها كشور اروپایی است كه با تایوان رابطه دیپلماتیك دارد و شرط پكن برای روابط رسمی با واتیكان منوط به قطع این مناسبات و استقلال چین در انتخاب اسقف هاست.
چین، تایوان را كه در سال 1949 میلادی در پایان جنگ داخلی از این كشور جدا شد، بخشی از خاك خود می داند.
مقام های چین و تایوان در سال ۱۹۹۲ میلادی به توافق رسیدند هر اقدامی در این منطقه و در روابط طرفین بر اساس اصل «چین واحد» باشد بر اساس این اصل، چین و تایوان به یك كشور كه همان سرزمین مادری است تعلق دارند.
اما از زمانی كه «تسای اینگ ون» در سال 94 شمسی به عنوان اولین زن تایوانی از حزب حاكم دمكراتیك ترقی خواه رئیس حكومت تایوان شد، روابط دو سوی تنگه تایوان (چین و تایوان) تیره شده است.
حزب او از نظر چین، دارای دیدگاه های استقلال طلبانه است و بخش هایی از اساسنامه آن از استقلال و منفك شدن تایوان از چین حمایت كرده است.
سخنگوی وزارت دفاع چین در تازه ترین اظهار نظر خود، روز گدشته گفته است كشورش نسبت به تایوان حسن نیت دارد اما هرگز به این جزیره اجازه استقلال نخواهد داد.
'وو چیان' گفت: ما بیشترین تلاش ها را برای بهبود روابط دو سوی تنگه تایوان كرده ایم اما نمی گذاریم تایوان از چین جدا شود.
با این وصف 'تسای اینگ ون' رهبر تایوان گفته است با نظرداشت برنامه های نظامی چین و تقویت آن در تنگه تایوان، بعید نیست كه تایوان از سوی پكن مورد حمله قرار گیرد.
تایوان بر این باور است كه افزایش رزمایش های چین در تنگه تایوان و اعزام ناوهای این كشور به اطراف این جزیره نشانه هایی از اقدامات خصمانه علیه تایپه است.
چین تاكید كرده است 'تسای اینگ ون' از حزب دمكراتیك ترقی خواه به دنبال استقلال تدریجی تایوان از چین است اما این كشور نمی خواهد وضعیت موجود در تنگه تایوان تغییر كند.
سخنگوی وزارت دفاع چین درباره این سوال كه رییس حكومت تایوان در باره حمله نظامی چین به آن جزیره اعلام نظر كرده است، گفت: ما می خواهیم وحدت دو سوی تنگه تایوان صلح آمیز باشد اما اجازه انشعاب طلبی به تایپه داده نخواهد شد.
گزارش های رسانه ای تایوان نشان می دهد كه چین تنها در ماه جاری میلادی دو بار ناو هواپیمابر 'لیایونینگ' و چند فروند از ناوشكن های خود را به اطراف تایوان فرستاده و رزمایش های خود را در این ناحیه افزایش داده است.
سخنگوی وزارت دفاع چین تصریح كرد ناو هواپیمابر این كشور به منطقه تنگه تایوان برای برنامه های تمرینی مقرر و ارزیابی تجهیزات اعزام شده است.
آساق**231**1904**
پكن - ایرنا - تایوان از اینكه احتمال برقراری رابطه رسمی و دیپلماتیك میان چین و واتیكان به عنوان تنها كشور اروپایی دارای رابطه دیپلماتیك با تایوان، قوت گرفته است ابراز نگرانی كرد اما قضاوت در این باره را زودهنگام دانست.