به گزارش روز چهارشنبه گروه علمي ايرنا از روزنامه اينديپندنت، پيس ميكر يا ضربان ساز مصنوعي قلب دستگاهي است كه براي ايجاد تحريك الكتريكي به كار مي رود و دستگاه جديد مورد مطالعه نيز كه شبيه پيس ميكر است، با استفاده از سيم هاي الكتريكي بخش هايي از مغز را كه عهده دار حل مسائل هستند، تحريك مي كند.
محققان مركز پزشكي وكسنر در دانشگاه ايالتي اوهايو در آمريكا در اين آزمايش با بررسي فوايد بالقوه تحريك عمقي مغز (DBS) در بيماران آلزايمري اعلام كردند كه اين افراد بهبودهايي تجربه كردند كه به آنها امكان مي دهد به صورت مستقل زندگي كنند.
از تحريك عمقي مغز (DBS) براي درمان بيش از 135 هزار بيمار مبتلا به بيماري پاركينسون استفاده شده است اما نتايج آزمايش هاي باليني اخير بر بيماران آلزايمري با استفاده از DBSدر مناطقي از مغز نيز كه مسئول تشكيل حافظه هستند، موفق بوده است.
محققان مركز پزشكي وكسنر در دانشگاه ايالتي اوهايو در آمريكا كه اين آزمايش را انجام داده اند، مي گويند: اين اولين بار است كه اين درمان براي بيماري آلزايمر و در لب پيشاني مغز - منطقه اي از مغز كه در سازمان دهي، برنامه ريزي و تصميم گيري دخالت دارد- اعمال شده است.
دكتر داگلاس شارر مدير بخش مغز و اعصاب مغز و اعصاب شناختي وكسنر كه در نوشتن اين مطالعه همكاري داشت، گفت: ابزار و درمان هاي دارويي زيادي براي كمك به تقويت حافظه بيماران آلزايمري موجود است اما ابزاري كه بتواند به تقويت قضاوت، تصميم گيري و يا افزايش توانايي بيماران آلزايمري براي تمركز انتخابي بر يك وظيفه و جلوگيري از حواس پرتي كمك كند، در دست نداريم.
محققان در مقاله اي در رابطه با اين آزمايش متذكر شدند كه DBS به تقويت اين عناصر 'كنترل اجرايي' بيماران آلزايمري كمك كرد؛ عناصر دخيل در كنترل اجرايي بيماران مبتلا به آلزايمر با پيشرفت اين بيماري تحليل مي رود و به اختلالات عملكردي و افزايش نيازهاي نظارتي منجر مي شود كه چالش برانگيزترين موضوع براي مراقبان بيماران آلزايمري است.
DBS با استفاده از يك 'پك باتري' شبيه پيس ميكر، جريان هايي را از طريق سيم به گردن و مغز ارسال مي كند تا اين منطقه حياتي از مغز را تحريك كند.
محققان براي تعيين اينكه آيا استفاده از DBS براي بيماران آلزايمري خطر و عوارض جانبي ندارد، آزمايش پايلوتي را بر سه بيمار مبتلا به سطح متوسط آلزايمر انجام دادند.
محققان در مقاله اي در زمينه اين آزمايش كه در مجله Alzheimer’s Disease منتشر شده است، متذكر شدند كه DBS مي تواند موجب تقويت عناصر دخيل در 'كنترل اجرايي' بيماران آلزايمري شود.
اما در عين حال آنها خاطنشان كردند كه به علت كم بودن تعداد بيماران مورد مطالعه نمي توان با قطعيت تعيين كرد تحريك الكتريكي لب پيشاني مغز اثر مثبت دارد و در ضمن در اين مطالعه هيچ گروه كنترلي براي بررسي اثر دارونما وجود نداشت.
با اين حال آنها متذكر شدند كه تمامي شركت كنندگان اين مطالعه كاهشي را در سرعت كاهش توانايي هاي ذهني خود تجربه كردند و در دو مورد از آنها نيز بهبودهاي قابل اندازه گيري مشاهده شد.
بيماري آلزايمر يك نوع اختلال عملكرد مغزي است كه در آن، به تدريج تواناييهاي ذهني بيمار تحليل ميرود و بارزترين نوع از انواع مختلف زوال عقل و اختلال حافظه است.
در حال حاضر هيچ درماني براي آلزايمر كه موجب مرگ سلول هاي عصبي و كاهش بافت مغزي شده و به زوال عقل منجر مي شود، وجود ندارد.
علمي**2038**
دريافت كننده: درنا محمديان*انتشار: محتشمي پور
براي اطلاع از اخبار متنوع علمي و فناوري، با كانال علمي ايرنا در تلگرام همراه شويد:
irnaelm@
تهران- ايرنا- آزمايش هاي انجام شده روي يك به اصطلاح 'پيس ميكر' مغزي براي بيماران آلزايمري، حاكي از ايمن بودن آن براي انسان است كه مي تواند در آينده راه درمان اين بيماري باشد.