به گزارش خبرنگار ايرنا، كولبران، ساكنان روستاهاي مرزي هستند كه با داشتن دفترچه ايي مجاز هستند در معابر غير رسمي استان كردستان اقدام به جابجايي كالا كنند.
رحمان رمضاني نيز يكي از اين كولبران است كه از 10 سال قبل در معبر غير رسمي هنگه ژاله شهرستان مرزي بانه با كولبري امرار معاش مي كرد تا درآمدي هر چند اندك براي خانواده 6 نفري اش داشته باشد.
اين كولبري 40 ساله مدتي قبل بر اثر افتادن كوله (باري كه بر پشت خود حمل مي كرد) روي بدنش، قطع نخاع شد و از آن روز ديگر توانايي راه رفتن و ايستادن روي پاهايش را ندارد و اينك در كنج خانه اش در روستاي عباس آباد (كيله) افتاده و حسرت دوران گذشته را مي خورد.
خبرنگار خبرگزاري جمهوري اسلامي هفته گذشته به شهرستان بانه سفر و به روستاي مرزي عباس آباد رفت تا با اين فرد در خصوص اوضاع و احوالش گفت و گويي داشته باشد.
با توجه به اينكه زمين كشاورزي در روستاهاي مرزي بسيار كم و محدود است امكان تامين هزينه هاي زندگي روستاييان از راه كشاورزي و زراعت كمتر وجود دارد لذا بسياري از اهالي روستا كولبري مي كنند.
رحمان رمضاني مي گويد: از سال 86 با دريافت دفترچه كولبري در معبر مرزي هنگه ژاله بانه مشغول فعاليت شدم و از اين طريق معيشت زندگي خانواده ام را تامين مي كردم.
وي اضافه كرد: ارديبهشت امسال هنگامي كه منتظر حمل كوله (كوله گازي) بودم و قبل از حمل در سايه آن نشسته بودم يك دفعه قسمتي از كوله بر پشتم افتاد و از كمر به پايين روي پاهايم خم شدم، بر اثر اين ضربه مهره هاي 11 و 12 پشتم شكست و براي مداوا به مراكز بيمارستاني در سنندج و تهران منتقل شدم.
اين كولبر كه اكنون سرپرست 6 نفر است بخاطر ضربه اي كه به مهره هاي كمرش وارد شدف قطع نخاع گرديد و ديگر نمي تواند راه برود و كولبري كند و از آن هنگام پسر نوجوانش درس و مدرسه را رها كرد و با دفترچه كولبري پدر رفتن به مرز و كولبري را پيشه كرد تا مرد خانه شود و هزينه هاي خانواده را تامين كند.
وي با گلايه از اينكه در اين مدت هيچ مسئولي از او احوالي نگرفت، افزود: كساني كه در طول اين 10 سال براي شان بار مي آوردم و از رنج ما به گنج رسيدند حتي براي يك احوال پرسي ساده هم سري به من نزدند.
رمضاني با اشاره به اينكه زير پوشش بيمه سلامت روستايي است، تاكيد كرد: اين بيمه تنها براي جبران هزينه هاي درماني است و در خصوص ازكارافتادگي تعهدي ندارد.
وي با اشاره به رنج هاي كولبران در معابر مرزي گفت: كولبران با سختي زياد كوله هاي سنگين چند برابر وزن خود را حمل مي كنند و در قبال آن حق الزحمه اي ناچيز مي گيرند ولي سود اصلي را سرمايه داران و وارد كنندگان كالاها مي برند.
او مي گويد: لازم است مرزنشينان نيز از درآمدهاي خريد و فروش كالا در مرزها سهيم باشند و شغل مشقت بار كولبري تغيير پيدا كند كه راهكار دولت براي تبديل كولبري به پيله وري در صورت اجرايي شدن، مي تواند موثر باشد.
**بيمه سلامت 90 درصد هزينه هاي درماني را پرداخت مي كند
مديركل بيمه سلامت كردستان گفت: تعهد بيمه سلامت جبران هزينه هاي درماني و بيمارستاني به شهروندان است و اين بيمه 90 درصد هزينه هاي بستري و 70 درصد هزينه بيماران سرپايي را پرداخت مي كند البته در بحث تامين اجتماعي وارد نشده است.
سيد انور اسماعيلي با اشاره به اينكه 99 درصد مراكز درماني استان با بيمه سلامت قرارداد دارند افزود: اگر بيمه شده براي مداوا خود به مراكز طرف قرارداد اين بيمه در خارج از استان هم مراجعه كرده باشد و ضمن تخفيف 90 درصدي باز هم توانايي پرداخت نداشته باشد مي توانيم از منابع غير شمول به بيمه شده كمك كنيم.
وي اضافه كرد: بيمه شده اگر براي مداوا به مراكز غيرطرف قرارداد در خارج از استان هم مراجعه كرده باشد، اين صندوق مي تواند با دريافت صورت حساب از بند خسارات متفرقه به وي كمك كند.
**سه هزار كولبر مرزي بيمه اجتماعي دارند
مدير صندوق بيمه اجتماعي كشاورزان، روستاييان و عشاير كردستان هم گفت: اين صندوق، موضوع بيمه روستاييان و عشايران را در دستور كار قرار دارد و بيش از سه هزار نفر از سرپرستان خانوارهاي مرزي را نيز تحت پوشش قرار داده است.
جبار احمدپور افزود: طبق تفاهم نامه وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي و استانداري كردستان تمامي كولبران مرزي اين استان كه داراي مجوز فعاليت در مرزها هستند، بايد بيمه اجتماعي شوند.
وي اضافه كرد: قرار بود طبق اين تفاهم نامه 40 درصد از ميزان پرداختي بيمه كولبران مرزي توسط اين صندوق و استانداري كردستان پرداخت شود و 60 درصد باقي مانده حق بيمه نيز توسط خود كولبر پرداخت شود.
احمدپور يادآور شد: موضوع بيمه كولبران تحت شعاع مصوبات ديگري (تبديل كولبران به پيله ور )قرار گرفت و هنوز عملياتي نشده است.
به گفته وي، خارج از اين تفاهم نامه نيز هر كدام از روستاييان مرزنشين مي توانند خود را بيمه كنند تا اين بيمه در صورت بروز حوادث بتواند خدمات مستمري و از كارافتادگي را به سرپرستان خانوارها پرداخت كند.
به گزارش ايرنا، نمونه هايي مانند اين كولبر در كردستان كم نيستند كه بخاطر حوادثي از اين دست، سلامتي خود را از دست داده و يا در آينده از دست مي دهند بنابراين لازم است بيمه اجتماعي اين افراد خواه به نام كولبر و يا پيله ور هر چه زودتر در دستور كار مسئولان قرار گيرد.
استان كردستان 227 كيلومتر مرز با كشور عراق دارد كه در امتداد اين مرز پنج معبر پيله وري ايجاد شده بود كه در طرح آيين نامه ساماندهي مبادلات در بازارچه هاي غيررسمي و موقت مرزي چهار مورد از اين معابر شامل معابر گله سور و هنگ ژال بانه، معابر خانم شيخان و پيران مريوان و مله خورد سروآباد مورد توجه قرار گرفته است.
در اين طرح، معابر پيله وري كردستان براي ارائه خدمت به 23 هزار و 392 خانواده مرزنشين در سه شهرستان بانه، مريوان و سرآوباد پيش بيني شده است.
صندوق بيمه كشاورزان، روستاييان و عشاير در سال 84 تاسيس شد، اين صندوق هم اكنون داراي 12 هزار باجه روستايي در كشور است و 38 هزار پرونده بيمه نيز در اين مدت براي متقاضيان تشكيل داده است.
خبرنگار: عبدالله رحماني**انتشار: مجيد سليماني
3020/9102
سنندج - ايرنا - رحمان رمضاني كولبر اهل روستاي مرزي عباس آباد در 2 كيلومتري مرز ايران و عراق در شهرستان بانه، بخاطر افتادن كوله (بار) بر روي پشتش قطع نخاع شد.