به گزارش خبرنگار ايرنا، استاد مصطفي 75 سال سن دارد و بيش از 50 سال از عمر خود را صرف هنر نازك كاري كرده است و اكنون با وجود كهولت سن از سر علاقه، همچنان در مغازه كوچك و قديمي اش در محله مسجد سيد كارهاي ساده و زيبايي درست مي كند و هديه مي دهد تا اثر ماندگار و به يادماندني از خود نزرد دوستان به يادگار داشته باشد.
استاد مصطفي زماني يكي از معروف ترين نازك كاران و بناهاي منطقه بانه بود و بيشتر بناهاي قديمي شهر و شهرهاي اطراف آثار دست اين هنرمند قديمي و چيره دست است.
وي شغل بنايي و نجاري را در 10 سالگي از پدرش ياد گرفت اما بعدها بدليل علاقه فراوان به هنر نازك كاري، اين حرفه را آموخت و سال ها در كنار بنايي و نجاري، نازك كاري را ادامه داد و به يكي از استادان حرفه اي و چيره دست هنر نازك كاري شهر بانه تبديل شد.
اين هنرمند 75 ساله روز در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: پدرم از بناها و نجارهاي معروف بانه بود من نيز اين حرفه را از پدر آموختم و از 10 سالگي مشغول كار شدم.
وي افزود: پدرم بيشتر در و پنجره چوبي مي ساخت و من با علاقه زيادي كه به نازك كاري داشتم به صورت خود آموز و با الهام از هنر استادان بزرگ اين حرفه را فرا گرفتم و بيش از 50 سال به آن اشتغال دارم.
استاد فتحي مي گويد: براي يادگيري حرفه نازك كاري، آموزش نديدم اما علاقه ام به اين كار باعث شد به آساني آن را فرا بگيريم.
وي افزود: حدود 6 سال است بدليل ضعف بينايي و ناتواني جسمي ديگر نمي توانم كار سنگين انجام دهم لذا در مغازه براي سرگرم شدن كارهاي ساده درست كرده و به دوستان و آشناين هديه مي دهم.
فتحي اظهار كرد: تحت حمايت هيچ نهادي نيستم و بدليل ناآگاهي نيز از خدمات بيمه محروم هستم اما يكي از پسرانم كه معلم است كمك خرجم است.
اين استاد نازك كار بانه اي مي گويد: بنا بر خواست و نياز مشتريان در كنار كار نازك كاري مبل، كمد، در، پنجره، ميز و صندلي نيز درست مي كردم اما از نازك كاري لذت بيشتري مي بردم و بيشتر وقتم را صرف اين حرفه كردم.
وي به تجربه هاي خود در حرفه نازك كاري اشاره كرد و ياد آور شد: علاقه به هنر باعث مي شود انسان در انجام كار هنري روز به روز مهارتش بيشتر شود و تجربه تازه اي كسب كند.
فتحي به عدم علاقه جوانان به اين حرفه ها اشاره كرد و گفت: تاكنون به پنج نفر نجاري و نازك كاري آموزش داده ام اما هيچكدام از آنها كارشان را ادامه ندادند.
به گفته اين استاد نازك كاري، بسياري از كارهايم در نمايشگاه هاي استاني و كشوري به نمايش گذاشته شد و تعدادي از آنها را هم نگهداشته ام اما برخي كارهاي كوچك را به دوستان هديه دادم.
رئيس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري بانه در خصوص وضعيت اين هنرمندان گفت: بيش از سه هزار نفر در بانه در زمينه صنايع دستي مشغول به فعاليت هستند كه از اين تعداد، 156 نفر از خدمات بيمه صنايع دستي برخوردار هستند.
سعدالله رحيمي خواه افزود: افرادي كه در زمينه صنايع دستي فعاليت مي كنند و سن آنها كمتر از 50 سال باشد مي توانند از خدمات بيمه تامين اجتماعي بهره مند شوند اما صنعتگران بالاي 50 سال با تواجه به قوانين بيمه نمي توانند از خدمات بيمه استفاده كنند.
به گفته وي، 30 نفر در رشته نازك كاري در سطح عالي آموزش ديده اند و 10 نفر هم مستقيم به حرفه نازك كاري اشتغال دارند كه نمونه كارهاي اين نازك كاران حرفه اي در نمايشگاه هاي كشوري و استاني به نمايش گذاشته شده است.
رحيمي خواه اظهار كرد: امسال دوره اموزش رشته هاي صنايع دستي در بانه با استقبال خوبي مواجه شد و 400 نفر كارآموز در 6 رشته صنايع دستي آموزش ديدند.
وي يادآور شد: امسال سه ميليارد و 900 ميليون ريال تسهيلات اشتغال فراگير و مشاغل خانگي در قالب صنايع دستي براي پرداخت به متقاضيان اين رشته ها در بانه تصويب شده ست.
رحيمي خواه اضافه كرد: در رشته هاي سنتي و بومي بانه مانند پستك بافي و شالبافي نيز بيش از 200 نفر فعاليت مي كنند.
به گزارش ايرنا، نازك كاري يكي از مهمترين صنايع دستي استان كردستان است و سنندج از مراكز مهم نازك كاري ايران و حتي دنيا محسوب مي شود، بسياري از هنرمندان حرفه نازك كاري از طريق اين هنر سنتي امرار معاش مي كنند.
تخته بازي، رحل قرآن، قاب عكس و آينه، قلمدان، عصا، جعبه جواهرات و وسايل تزيني از جمله اشيايي هستند كه نازك كاران كردستاني با ظرافت و زيبايي خاصي آنها را مي سازند.
شهرستان بانه با 158 هزار نفر جمعيت در 270 كيلومتري غرب سنندج واقع شده است.
خبرنگار: زينب طلايي**انتشار: سليماني
7469/9102
سنندج - ايرنا - مصطفي فتحي از استادان مشهور و قديمي نازك كاري در بانه است كه 50 سال از عمر خود را صرف هنر نازك كاري كرده و بدليل علاقه اي كه به اين هنر سنتي دارد هنوز در مغازه كوچك خود، وسايلي ساده كوچك تزئيني مي سازد و به دوستان هديه مي كند.