به گزارش ايرنا، مكرون ضمن تاكيد بر سازماندهي فعاليت هاي اسلامي در فرانسه اعلام كرد طرح خود را در اين زمينه در سه ماهه نخست سال جاري ميلادي ارائه خواهد كرد.
رئيس جمهوري فرانسه در گفت وگو با آخرين شماره نشريه «ژورنال دو ديمانش» چاپ پاريس اعلام كرد برنامه و روشي براي پيشبرد طرح خود به عنوان سازماندهي اسلام در فرانسه تهيه كرده است كه آن را گام به گام و مرحله به مرحله پيش خواهد برد.
وي اظهار داشت كه بر اجراي اين طرح مصمم است و بدين منظور با افراد زيادي مشورت كرده است. مكرون در ادامه اين گفت وگو خاطر نشان كرد تا هنگامي كه طرح وي به پايان نرسد از اعلام جزئيات آن خودداري مي كند با اين حال نظر وي بر ايجاد ارتباطي منظم و منطقي بين جمهوري فرانسه و اسلام است به گونه اي كه ارزش هاي جمهوري در هر گونه فعاليت نهادهاي اسلامي در فرانسه محترم شمرده شود.
به گفته مكرون در بررسي اين طرح دو مسئله مد نظر قرار دارد؛ نخست رابطه مسلمانان و جمهوري فرانسه، ديگري سازماندهي فعاليت هاي مذهبي آنان در كشور.
رئيس جمهوري فرانسه ماه گذشته ميلادي نيز در جمع رهبران مذاهب بزرگ فرانسه خاطرنشان كرده بود ايجاد اصلاحات در ساختار فعاليت هاي اسلامي در اين كشور اجتناب ناپذير است.
وي افزوده بود: لائيسيته در مركز و قلب ارزش هاي جمهوري فرانسه قرار دارد كه همه مذاهب كشور از جمله اسلام بايد با احترام به اين اصل و روامداري، فعاليت هاي ديني خود را انجام دهند و همچنين رهبران مسلمانان فرانسه با احترام به لائيسيته و احترام به ارزشهاي جمهوري درايجاد فضايي مبتني بر آرامش و پرهيز از تفرقه و ايجاد بحران در كشور بكوشند.
به گفته امانوئل مكرون به دليل تفرقه و تشتتي كه از برداشت هاي مختلف از اسلام در جهان صورت گرفته و بحران هايي بين المللي پديد آمده است، رهبران مسلمانان فرانسه بايد براي پرهيز از بروز چنين وضعيتي در كشور بكوشند. وي خاطر نشان كرد كه ضرورت اصلاح ساختار فعاليت هاي اسلامي در فرانسه اجتناب ناپذير است و چشم پوشي از آن خطايي فاجعه بار خواهد بود.
جامعه مسلمانان فرانسه با جمعيت شش ميليون نفري خود حدود يك دهم جمعيت فرانسه را شامل مي شود و اسلام پس از مسيحيت دومين مذهب بزرگ اين كشور است.
جمعيت بزرگ مسلمانان فرانسه به عنوان بزرگترين جامعه مسلمانان در اروپا نيز محسوب مي شود و تقريبا در تمامي سطوح اجتماعي اين كشور حضوري انكار ناپذير دارند، دولت هاي حاكم بر فرانسه از سال 2007 ميلادي و زمان به قدرت رسيدن نيكلا ساركوزي به سمت رياست جمهوري، به دليل چنين جايگاه مهمي ناگزير به پذيرفتن برخي چهره هاي مسلمان در هيات وزيران و كابينه دولت شده اند. وزارتخانه هاي دادگستري و آموزش عالي و همچنين دفتر رياست جمهوري فرانسه از جمله منصب هايي بوده كه در يك دهه گذشته از سوي مسلمانان اداره شده است.
در سالهاي رياست جمهوري ژاك شيراك رئيس جمهوري سابق فرانسه نيز (1995-2007 ميلادي) تلاش هايي از سوي شارل پاسكوا و ژان پي ير شونمان دو وزير كشور مقتدر فرانسه با هماهنگي و نظر مستقيم شيراك در اين زمينه به عمل آمده بود. آن زمان نظارت بيشتر دولت فرانسه بر نهادها و مراكز مذهبي مسلمانان و همچنين ايجاد مراكزي براي تربيت دانشجويان مذهبي و روحانيون مسلمان در اين كشور پيش بيني شده بود. رسانه هاي فرانسوي از طرح هاي زمان ژاك شيراك در سازماندهي فعاليت مسلمانان در آن كشور به عنوان تلاش براي ايجاد اسلام فرانسوي ياد كره بودند.
بااين همه با تغيير وتحولات عمده اي كه در خلال دهه گذشته ميلادي در فرانسه در صحنه روابط بين الملل ايجاد شده بود و به ويژه ظهور گروه هاي تروريستي چون داعش و گسترش فعاليت هاي خشونت بار و مرگ آفرين تروريستي در اروپا، منجر به بروز برخي تغييرات در چگونگي تعامل دولت فرانسه با جامعه مسلمانان اين كشور شد. از همين رو دولت هاي وقت فرانسه اولويت خود را مقابله با خشونت گروه هاي ترويستي اعلام كرده بودند و طرح هاي مربوط به سازماندهي آنچه فعاليت گروه ها و نهاد هاي اسلامي در فرانسه مي خوانند، عملا مجال تحقق نيافتند.
در همين زمينه رشته حملات تروريستي مرگباري كه در سال 2015 ميلادي از سوي گروه هاي تكفيري و سلفي در فرانسه به وقوع پيوست و دهها تن از شهروندان اين كشور را در پاريس و شهر نيس در جنوب فرانسه به كام مرگ كشاند، نشان از سرايت تروريسم تكفيري از منطقه غرب آسيا به قلب اروپا داشته است. اين واقعيت كه برخي از كشورهاي حوزه خليج فارس به عنوان خاستگاه تفكر وهابي و تكفيري درپوشش كمك به برخي مراكز مذهبي و همچنين اعزام مبلغان خود به فرانسه و ديگر كشورهاي اروپايي نقشي انكار ناپذير در ترويج تروريسم وخشونت در اين كشورها بوده اند از نظر سياستمداران فرانسوي به دور نبوده است.
مارين لوپن رهبر حزب راستگراي افراطي جبهه ملي و نامزد دور دوم انتخابات رياست جمهوري سال گذشته فرانسه هفته گذشته در پاريس كمك هاي خارجي به برخي مساجد فرانسه (از سوي كشورهاي عرب منطقه خليج فارس) را غيرقابل تحمل و غيرقابل قبول خواند و اعلام كرد اين امر بايد متوقف شود.
در حال حاضر نزديك به 2500 مسجد و مكان مذهبي مسلمانان در سرتاسر خاك فرانسه وجود دارد كه به دليل برخي مشكلات مالي موجود در فرانسه، برخي از آنان از حمايت مستقيم مالي كشورهاي منطقه خليج فارس برخوردارند.علاوه بر كمك هاي مالي براي اداره مساجد، اين كشورها همواره در صدد اعزام افرادي وابسته به تفكرات افراطي وهابي به عنوان مبلغ و يا امامان جماعت مساجد در فرانسه بوده اند.
در حال حاضر به دليل قوانين حالت اضطراري كه به دنبال عمليات تروريستي سال هاي اخير در فرانسه برقرار است نيروهاي امنيتي اين كشور مي توانند نظارت مستقيم و مستمري بر مراكز فعاليت گروه هاي اسلامي داشته باشند.
باتوجه به خطرات جدي گسترش تفكرات وهابي وتكفيري درفرانسه همچون ديگر كشورهاي اروپايي، يكي ازمسائل مورد توجه دولتمردان فرانسوي مي تواند گسستن رشته هاي نفوذ جريان هاي تكفيري به اين كشور و حفاظت جامعه مسلمانان فرانسوي از خطرات ناشي از گسترش افراط گرايي وهابي و تكفيري در اين كشور باشد.
مسلمانان فرانسوي امروزه فارغ ازمنشا وخاستگاه قومي شان به عنوان جمعيتي پرشمار، جزيي جدانشدني ازجامعه فرانسه محسوب مي شوند. آنچه رئيس جمهوري فرانسه در طرح سازماندهي فعاليت مسلمانان در كشور خوانده است مي تواند فرصتي براي فرانسه و همچنين مسلمانان اين كشور تلقي شود. فرصتي كه با زدودن زنگار خشونت و تفكرات وهابي و تكفيري كه از برخي كشورهاي به ظاهر دوست فرانسه ريشه و الهام مي گيرد فصل نويني از تعامل و روامداري مسلمانان را در قلب اروپا به نمايش گذارد و از سوي ديگر احترام به خواسته هاي اين جمعيت پرشمار در برخورداري از فرصت هاي برابر با ساير شهروندان فرانسوي و مقابله با جريان هاي اسلام ستيز و محترم شمردن انجام فرايض ديني و مذهبي شان همراه باشد.
اروپام**3234**1590
گزارش از : عليرضا كاوياني
تهران – ايرنا - مواضع اخير امانوئل مكرون رئيس جمهوري فرانسه مبني بر ضرورت سازماندهي حضور اسلام در اين كشور و اصلاح در ساختار فعاليت مسلمانان فرانسه بار ديگر نگاه ها را به مسائل جامعه بزرگ مسلمانان در فرانسه معطوف كرده است.