۲۸ بهمن ۱۳۹۶، ۱۳:۰۱
کد خبر: 82834662
T T
۰ نفر
فراخوان دريافت طرح‌هاي پژوهشي حفظ اكوسيستم خليج فارس منتشر شد

تهران-ايرنا- فراخوان دريافت طرح‌هاي پژوهشي در راستاي حفاظت از تنوع زيستي خليج فارس و آگاه سازي افكار عمومي در خصوص حفظ اين اكوسيستم برداشته منتشر شد.

به گزارش روز شنبه علمي ايرنا از معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، صندوق حمايت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمي در راستاي اهداف بلند مدت خود فراخوان دريافت طرح‌هاي پزوهشي حفظ اكوسيستم خليج فارس را منتشر كرد.
از اهداف بلند مدت صندوق حمايت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمي(INSF)، حفاظت از تنوع زيستي خليج فارس و آگاه سازي افكار عمومي در خصوص حفظ و مراقبت از آن ها است و صندوق به عنوان نخستين گام جهت رسيدن به اين مسئله از طرح هاي پژوهشي با اولويت هاي وضعيت كنوني اين اكوسيستم ها، جمع آوري داده هاي موجود يا جديد و انجام پژوهش هاي اكولوژيكي مرتبط حمايت مي كند.
در اين روند پروپوزال هاي اوليه نخست توسط داوران صندوق بررسي و غربالگري شده و از آن دسته پژوهشگراني كه محتواي علمي پروپوزال و سابقه پژوهشي مرتبط با موضوع آنهامورد تاييد داوران قرار گيرد، خواسته خواهد شد تا پروپوزال كامل خود را جهت داوري نهايي در سامانه صندوق ثبت كنند. براي دريافت اطلاعات بيشتر به سايت صندوق حمايت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمي مراجعه كنيد.
بر اساس اين گزارش، خليج فارس علاوه بر قرارداشتن در عرض هاي بالاتر، طبيعت وعمق كم آن و واقع بودن در كمربند صحراهاي بزرگ، در معرض گرماي شديد بوده و سطح شوري بالايي نيز دارد كه همين موارد اين خليج را به آزمايشگاهي طبيعي جهت مطالعه واكنش هاي مختلف اكوسيستمي به مساله گرمايش زمين تبديل كرده است.
آب سنگ هاي مرجاني، جنگل هاي حرا و علف هاي دريايي سه اكوسيستم مهم و در معرض خطر خليج فارس هستند و اين سه اكوسيستم، از جمله گنجينه هاي خليج فارس بوده كه نابودي آنها فقداني بزرگ براي اكوسيستم، جامعه و علم خواهد بود.
در دهه هاي گذشته خليج فارس و اكوسيستم ساحلي آن تحت تاثير اقسام آلودگي شديد قرار گرفته است كه مي توان به سيستم هاي رودخانه اي، ماهيگيري صنعتي، تخريب آب سنگ هاي مرجاني و جنگلهاي حرا، حفاري هاي دريايي، شهرسازي، رشد روزافزون توسعه سواحل، تخليه پسماندهاي خانگي و صنعتي و آلودگي هاي كشاورزي اشاره كرد.
آب سنگ هاي مرجاني، جنگل هاي حرا و علف هاي دريايي سه اكوسيستم مهم خليج فارس هستند كه تاكنون بيش از 35 گونه مرجاني در نزديكي جزاير ايراني خليج فارس شناسايي شده است.
مرجان ها معادل جنگل هاي باراني حاره ايي اقيانوس ها تلقي شده و از ظرفيت بالايي جهت شناسايي و كشف تركيبات فعال دارويي برخوردارند و اين منابع به دليل آلودگي هاي فزاينده، مورد خطر قرارگرفته و بدين ترتيب امكان مرگ مرجانها را افزايش يافته است.
در امتداد سواحل ايران، جنگل هاي حرا حدود 93 كيلومتر مربع را در برگرفته است و اين گياهان به دليل استفاده بي رويه (در صنعت چوب، ذغال سنگ، و علوفه دامي) و آلودگي هاي نفتي در معرض تخريب جدي قرار گرفته اند.
باور علمي بر اين است كه اين علف هاي دريايي حاوي تركيبات فعال زيستي فراوان با قابليت توليد عوامل درماني و عامل مهم جذب كربن و تصفيه نيتروژن در سيستم هاي ساحلي هستند.
در اين راستا و در جهت برقراري يك نظام هماهنگ در مديريت طرح هاي پژوهشي سه حوزه مذكور، پژوهشگران تا 29 اسفند ماه سال جاري فرصت دارند فرم خام پروپوزال مقدماتي را تكميل كرده و بهايميلpersiangulf@insf.org ارسال كنند.
علمي**9031**1440
خبرنگار: عادل پازيار** انتشاردهنده: گلشن
براي اطلاع از اخبار متنوع علمي و فناوري، با كانال علمي ايرنا در تلگرام همراه شويد:
irnaelm@
https://telegram.me
۰ نفر