۲ اسفند ۱۳۹۶، ۹:۱۶
کد خبر: 82838782
T T
۰ نفر

نپال بر سر دو راهی هند و چین

۲ اسفند ۱۳۹۶، ۹:۱۶
کد خبر: 82838782
نپال بر سر دو راهی هند و چین

دهلی نو - ایرنا - نپال كه به طور سنتی دهه هاست ، حیاط خلوت هند به شمار می آید اخیرا اعلام كرده است برای به دست آوردن گزینه های بیشتر در مقابل دهلی نو و مقابله با دخالت های آن ، روابط با چین را گسترش دهد.

به گزارش ایرنا، شرما اولی نخست وزیر نپال كه به تازگی به این سمت انتخاب شده و طرفدار چین شناخته می شود همچنین اعلام كرد قصد دارد روابط كشورش با هند را با توجه به تغییر زمانه به روز رسانی كرده و همه جنبه های روابط دو كشور از جمله خدمت سربازان نپالی در ارتش هند را بازبینی كند.
وی گفت: ما دارای ارتباطات عالی با هند و یك مرز باز میان دو كشور هستیم. ما این ارتباطات را گسترش خواهیم داد. اما نپال دارای دو كشور همسایه است. ما خواهان وابستگی به یك كشور و یا محدود كردن خود به یك گزینه نیستیم.
اولی افزود: نپال همیشه دارای روابط عالی با هند بوده است. عواملی در هند مشكلاتی را برای روابط دو كشور ایجاد كردند اما دهلی نو اطمینان داده است كه دیگر هیچ دخالتی از سوی این كشور در نپال انجام نخواهد شد و دو كشور به حقوق حاكمیتی خود احترام خواهند گذاشت.
اولی همچنین اعلام كرده است كه پروژه 2.5 میلیارد دلاری ساخت سد توسط چین در این كشور كه توسط دولت پیشین نپال لغو شده بود را بار دیگر بازبینی خواهد كرد.
دولت پیشین نپال به نخست وزیری 'شر بهادر دوبا' پروژه ساخت سد را به دلیل اقدامات غیر قانونی شركت چنین سازنده لغو كرده بود.
كی پی شرما اولی كه پیش از این در سال 2015 و 2016 نخست وزیر این كشور بود به دلیل بحران سیاسی ناشی از مساله مدهسی ها مجبور به استعفا شد.
شرما هند را متهم كرده بود كه با ترغیب احزاب 'ماویست' آنها را مجبور به پایان حمایت از دولت نپال كرده و در تغییر دولت این كشور تاثیر گذار بوده است.
وی سال گذشته با هدف كاهش وابستگی به هند یك توافق حمل و نقل با چین امضا كرد. وی همچنین در یك سخنرانی انتخاباتی اعلام كرد كه این قرارداد به دوره محاصره اقتصادی نپال پایان می دهد.
اشاره 'اولی' به محاصره اقتصادی نپال مربوط به مسدود شدن مرزها از سوی هند در سال 2015 پس از آغاز اعتراضات گروه های مدهسی به قانون اساسی اصلاح شده این كشور می باشد.
مدهسی ها معتقدند مرزبندی های داخلی در داخل نپال باعث شده كه آنها نتواند به اندازه كافی و متناسب با جمعیت نماینده در پارلمان داشته باشند.
این محاصره اقتصادی سبب كمبود شدید سوخت و سایر كالای ضروری وهمچنین كشته شدن بیش از 60 نفر در نپال شد. اولی پس از این اقدام هند اعلام كرد كه محاصره اقتصادی كشوری كه منابع آبی به دسترسی ندارد، نقض قوانین بین المللی است.
اما نارندرا مودی نخست وزیر هند در ماه گذشته دو بار به صورت تلفنی با شرما اولی گفت وگو كرده و به وی اطمینان داده است كه هند از دولت نپال به صورت كامل حمایت خواهد كرد. در مقابل نیز شرما اولی نخست وزیر هند را به دیدار از نپال دعوت كرده است.
پیش از آغاز كار شرما اولی به عنوان نخست وزیر جدید نپال، سوشما سواراج وزیر امور خارجه هند نیز با سفر به نپال با وی و سایر احزاب سیسی نپالی دیدار و گفت و گو كرد.
در دهه های گذشته هند در نپال نفوذ گسترده ای داشت. دو كشور دارای مرزهای باز تجاری و ادیان و آداب و رسوم مشترك می باشند. اما در چند سال گذشته، چین سرمایه گذاری های خود را در نپال دو برابر كرده است و قصد دارد تا از زیرساخت های گسترده و دست نخورده نپال برای ساخت نیروگاه های برق آبی استفاده كند كه این امر می تواند تجارت بین دو كشور را افزایش دهد.
سرمایه گذاران چینی تاكنون جاده، بیمارستان ها، كالج ها و سایر مراكز را در نپال احداث كرده اند و برنامه هایی برای راه اندازی خطوط راه آهن و خطوط انتقال برق در این كشور مطرح كرده اند. در شهر پخارا نیز چین در حال ساخت یك فرودگاه بین المللی است. دیدارهای وزرای دولتی نپال و چین در دو سال گذشته افزایش یافته است و بورس های تحصیلی و مبادلات با چین فرصت های جدیدی برای جوانان نپالی ایجاد كرده است.
نپال كه كشوری فقیر در حاشیه رشته كوه هیمالیا است در سال 2006 شاهد پایان جنگ داخلی خشونت آمیز یك دهه‌ای بود كه به 240 سال حكومت سلطنتی هندوها در این كشور پایان داد و آن را تبدیل به جمهوری كرد.
آساق**267**وحیده دینداری**1663