دراين مطلب آمده است:آلوده بودن محيط رستوران ها همواره موجب نگراني بسياري از افراد بوده اما آيا ميدانيد نقاطي در آشپزخانه منازل وجود دارد كه زيستگاه خطرناكترين ميكروبها است؟ اكثر افراد هنگام رفتن به رستوران نگران تميز و بهداشتي بودن مكان طبخ غذاي آنها هستند، غافل از اينكه آشپزخانه منازل بستر بسيار مناسبي براي رشد ميكروب ها است.
«جنيفر كوينلان» دانشيار پرستاري و سلامت كالج «دركسل» در اين خصوص ميگويد: «زماني كه دچار مسموميت غذايي مي شويم به آخرين باري كه غذاي بيرون خورديم فكر مي كنيم. اين در حالي است كه آلودگي محيط خانه و آشپزخانه عامل بسياري از اين بيماري ها محسوب ميشود.
گروهي از دانشمندان آمريكايي با بررسي 100 خانه با پيشينه اجتماعي و اقتصادي مختلف در فيلادلفيا، به شواهدي مبني بر حضور حجم زيادي از آلودگي در قفسه هاي مخصوص ذخيره مواد غذايي و حضور مقادير زيادي باكتري هاي بيماري زا در بسياري از آشپزخانه هاي اين منازل دست يافتند.
بر اساس اين كاوش پنج مكان آلوده در آشپزخانه منازل به شرح زير است:
يخچال
گوشت و مرغ خام بايد هميشه در پايين ترين قسمت يخچال زير طبقه غذاهاي پخته شده، ميوه و سبزيجات قرار گيرد، زيرا آب خارج شده از مرغ و گوشت خام مي تواند به طبقات زيرين راه يافته و غذاهاي ديگر را آلوده كند.
بر اساس اعلام سازمان غذا و داروي آمريكا (FDA)، دماي يخچال بايد زير چهار درجه سانتيگراد تنظيم شود، اين در حالي است كه دماي يخچال در 43 درصد از منازل مورد بررسي بالاي چهار درجه بود.
دماي بالاي يخچال با افزايش تعداد باكتري ليستريا در ارتباط است. حضور اين باكتري به خصوص براي زنان باردار، افراد مسن و داراي سيستم ايمني ضعيف خطرناك است.
سيم و اسكاچ ظرفشويي
اسكاچ و سيم هاي ظرفشويي يكي از آلوده ترين بخش هاي آشپزخانه است. حدود 64 درصد نمونههاي آزمايش شده نشان داد كه اين وسايل زيستگاه مناسبي براي باكتري ها است.
اسفنج هاي ظرفشويي مخزن حضور باكتري ها بوده و نكته قابل توجه اين است كه وقتي از اين اسفنجها براي شستن ساير قسمت ها و سطوح آشپزخانه مانند اوپن استفاده مي كنيد، آلودگي به نقاط ديگر نيز پخش ميشود.
مايكرو ويو كردن اسفنج ظرفشويي به مدت يك دقيقه در روز يا گذاشتن آن در ماشين ظرفشويي مي تواند راه حل مناسبي براي از بين بردن پاتوژن ها باشد.
داخل و محيط اطراف سينك ظرفشويي
در اين مطالعه 82 درصد سينك هاي مورد بررسي آلوده بودند. حدود 44 درصد باكتري هاي مدفوع، 15 درصد باكتري اشرشيا كولاي از نمونه هاي برداشته شده از اطراف سينك ظرفشويي يافت شدند.
رطوبت سينك يك از عوامل مهم آلودگي است. آشپزخانه اي كه مواد ضدعفوني كننده، تميز كننده يا صابون اطراف سينك ظرفشويي نداشته باشد، حاوي مقادير زيادي باكتري و عوامل بيماري زا است.
تخته برش
از آنجايي كه مواد غذايي گوناگوني، از گوشت خام گرفته تا مواد شسته نشده، روي اين تخته خرد مي شوند، ضروري است كه بعد از هر بار استفاده تميز شود. از طرفي سطح تخته هاي برش داراي شكاف و شيارهايي است كه محل مناسبي براي پنهان شدن و رشد باكتري ها است.
همچنين مطالعات نشان داد در 49 درصد خانه ها، از تخته هاي برش استفاده نميشود، به نحوي كه افراد تمام مواد غذايي مانند گوشت و مرغ را روي اوپن آشپزخانه يا سينك ظرفشويي خرد مي كنند كه اين مسئله به آلودگي بيشتر اين قسمت ها دامن ميزند.
هر مكاني از آشپزخانه كه حيوان خانگي آنجا حضور دارد
حضور حيوانات خانگي در فضاي اطراف مكان طبخ غذا باعث افزايش احتمال آلودگي غذا و انتقال عوامل بيماري زا از محيط بيرون به فضاي درون آشپزخانه مي شود.
8006**3042
پايگاه خبري تحليلي زاهدان پيگير روز پنجشنبه مطلبي با عنوان «خطرناكترين ميكروبها در اين نقاط آشپزخانه جا خوش كردهاند» منتشر كرده است.