به گزارش ایرنا، این مرجع تقلید روز دوشنبه در پیامی به همایش ملّی اخلاق كاربردی در سیره ائّمه اطهار (ع) با تأكید بر آموزههای رضوی (ع) تاكید كرد: در جهان معاصر اگرچه بیتردید علم و فنّاوری در همۀ ابعاد و جوانب به پیشرفتهای حیرتانگیزی دست یافته اما به همین میزان در این دنیای جدید، حتی زندگی ظاهری آدمی هم در اثر پشت كردن به اخلاق، دستخوش خطرات بزرگی نظیر آسیب های آب و هوا و محیط زیست و انواع بیماری های مختلف قرار گرفته است.
وی افزود: اینك و در این شرایط ویژه كه حاجت انسان در جهان معاصر به اخلاق، افزون تر از گذشته است و البته التزام و تعهد به اخلاق نیز، دشوارتر از قبل شده است، بیشك، تنها راه نجات ما، بازگشت آگاهانه و صادقانه به اخلاق است.
رئیس حوزه علمیه اصفهان ادامه داد: برای این رجوع و بازگشت باید بحثهای نظری و پژوهشهای علمی در ساحت بزرگ اخلاق در قالبهای مختلف نظیر همین همایش و سایر برنامههای فكری و علمی، گسترش یابد.
وی با تاكید بر اجرای برنامههای آموزشی در زمینۀ اخلاق در همه سطوح تعلیم و تربیت، گفت: مجموعه مسئولان و دستگاههای حكومتی چه در مقام سیاستگذاری های عمومی و اختصاصی و برنامه ریزیهای گوناگون و چه در مقام اجرا و عمل و رفتار، اخلاق را پاس بدارند و حریم آن را با تمام وجود با شایستگی صیانت و حفاظت كنند.
آیت الله مظاهری اخلاق كاربردی را شاخه ای با اهمیت از علم اخلاق با نظریه پردازی و به كار بستن آموزه ها و نظریه های اخلاقی در حوزه های خاص همانند خانواده، تعلیم و تربیت، سیاست، تجارت و اقتصاد، پزشكی و بهداشت و درمان، محیط زیست، ارتباطات و رسانه دانست و افزود: اخلاق كاربردی درصدد حل و فصل اشكالات نظری و مشكلات عملی این حوزه هاست و بدین سبب از اهمیت فوق العادهای برخوردار است.
وی خاطرنشان كرد: اخلاق كاربردی بخصوص در برخی از حوزهها نظیر خانواده بعنوان اولین و كوچك ترین نهاد اجتماعی كه در جهان معاصر، با بحران های اخلاقی متعددی روبروست و حتی در كشورهای اسلامی و در كشور ما كه مدعی حكومت بر پایه دین و ارزشهای اسلامی هستیم، شرایط مناسب و مقبولی را پشت سر نمیگذارد.
وی اظهار كرد: افزایش سن ازدواج و نیز افزایش چشمگیر طلاق و آسیبهای خانمان سوزِ پس از آن و همچنین عدم آگاهی از مهارتهای اولیۀ زندگی زناشوئی و تربیت فرزند و نظایر آنها، معضلات بزرگی هستند كه بنیان و اساس نظام خانواده را به شدت تهدید میكند و آن را در معرض آسیبها و آفتهای جبران ناشدنی قرار میدهد.
وی با بیان اینكه حوزه سیاست كه آن نیز در دنیای جدید، تبدیل به حوزه ای پرتلاطم و كارزاری آكنده از فریب و سالوس، نیرنگ، حق كشی، تهمت، غیبت، شایعه و افترا گشته است، افزود: معضلات متنوع و متكثر حوزه های دیگر، نظیر اقتصاد و تجارت یا ارتباطات و رسانه نیز دست كمی از این دو حوزه اخیر ندارد.
آیت الله مظاهری تاكید كرد: اخلاق كاربردی، میكوشد و البته میتواند این تنگناها و مشكلات را بخوبی در مقام نظر، شناسایی و بررسی نماید و در مقام عمل، راه اصلاح و عبور از آنها را به ما بیاموزد مشروط بر آنكه اراده ای واقعی برای صلاح و سداد از سوی ما وجود داشته باشد كه این آموزهها را با صداقتِ هرچه تمام تر بپذیریم و با جدیّت هرچه تمام تر به كار بندیم.
وی خاطرنشان كرد: قرآن و عترت به عنوان دو منبع جوشان و سرآمدِ دینی، بیش از هرچیز دیگر بر اخلاق تأكید ورزیده اند.
به گزارش ایرنا، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این همایش با اشاره به موضوع 'تطبیق مبانی اخلاقی كاربردی در غرب و اسلام' گفت: اخلاق كاربردی و اخلاق حرفه ای نباید با هم یكی گرفته شود.
محسن جوادی افزود: چالش هایی كه امروز در دنیا وجود دارد از جمله محیط زیست نشات گرفته از بی توجهی به اخلاق كاربردی است.
وی با بیان اینكه اخلاق كاربردی در غرب محدود به عقلانیت و وجدان شده است، اظهاركرد: در جامعه ما اخلاق كاربردی نباید فقط محدود به عقل و وجدان باشد بلكه مذهب نیز مهم است.
معاون پژوهشی دانشگاه اصفهان نیز در این همایش، بی توجهی به مسائل انسانی را معضل بزرگ جوامع بشری دانست و گفت: راه های برون رفت از چالش های صنعتی نباید در درون دپارتمان های مهندسی بررسی شود بلكه باید در دپارتمان های علوم انسانی انجام شود.
رسول ركنی زاده با تاكید بر اهمیت پژوهش در زمینه اخلاق پژوهشی افزود: این مساله یك چالش ملی و حتی امنیتی است و باید تفاوت بین اخلاق و قانون در این زمینه مشخص شود.
وی خاطرنشان كرد: 180 مقاله به دبیرخانه این همایش ارسال شده كه از میان آنها 15 مقاله در مجله های معتبر علمی و پژوهشی منتشر خواهد شد.
به گزارش ایرنا، همایش ملی اخلاق كاربردی در سیره ائمه اطهار با تاكید بر آموزه های رضوی(ع) (چالش ها، فرصت ها و راهكارها) توسط معاونت فرهنگی اجتماعی و گروه معارف دانشگاه اصفهان و با همكاری وزارت علوم و بنیاد بین المللی فرهنگی هنری امام رضا(ع) روز دوشنبه در دانشگاه اصفهان آغاز شد و تا فردا ادامه می یابد.
اخلاق، علم و دین، چالش ها و راهكارها، اخلاق حرفه ای، آسیبها و راهكارها و اخلاق كلاسیك، اخلاق جنسی، جوان و خانواده، اخلاق نقد، نظر و مناظره، اخلاق خانواده، تربیت و معاشرت، اخلاق جنگ و صلح، اخلاق در هنر، اخلاق معاصر، چالشها و راهكارها، اخلاق و چالش های علمی، قرآن، سنت و اخلاق معاصر، فقه، تكنولوژی و اخلاق زیستی از محورهای این همایش است.
ت/3011 / 2093/1772
آیت الله مظاهری:
برنامه های آموزشی اخلاق در همه سطوح تعلیم و تربیت اجرا شود
۷ اسفند ۱۳۹۶، ۱۶:۱۴
کد خبر:
82844673
اصفهان- ایرنا- آیت الله حسین مظاهری از مراجع تقلید و رئیس حوزه علمیه اصفهان گفت: لازم است برنامههای آموزشی در زمینۀ اخلاق بویژه اخلاق و هنر زندگی در تمام سطوح تعلیم و تربیت از آموزش و پرورش گرفته تا دانشگاهها، حوزههای علمیّه و سطوح مختلف اجتماع، اجرا شود.