به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا ؛ جلسه روز گذشته شورای امنیت سازمان ملل متحد را می توان جلوه ای از شكست دیپلماسی آهن قراضه عنوان كرد؛ دیپلماسی كه طی ماههای اخیر نیكی هیلی نماینده آمریكا در سازمان ملل متحد با نشان دادن قطعاتی از موشكی كه ادعا می كرد ایران در اختیار حوثی ها قرارداده است كلید زده شد.
به نظر می رسد آمریكای ترامپ در راستای حمایت از متحدان خود در منطقه تلاشهای گسترده ای را ساماندهی كرده و از همه ظرفیتهای ملی و بین المللی بهره برداری می كند. دولت ترامپ به موازات تلاش برای ممانعت از بهره مندی ایران دز مزایایا برجام در قالب تهدیدهای مستقیم و غیر مستقیم بنگاههای اقتصادی به ویژه در ماه های اخیر دو مسئله سیاست منطقه ای و برنامه موشكی را دستاویز فشار بر ایران قرار داده است.در این راستا نیكی هیلی روز پنجشنبه 14 دسامبر (23 آذرماه)در نشست رسانهای در پایگاه نظامی «آناكوستیا ــ بولینگ»، در آمریكا بقایای موشكی را كه حوثیها به سوی ریاض پرتاب كردند نمایش داد و ادعا كرد این موشك ساخت ایران است. بعدها طبق برنامه اعلام شده از سوی دفتر نمایندگی آمریكا در سازمان ملل نیكی هیلی و 14 همكارش در شورای امنیت، در یك ضیافت نهار با حضور «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریكا نیز شركت كردند و نمایندگان اعضای شورای امنیت از جایی كه «هیلی» با نمایش آهنپارههای موشكی، ایران را به كمك به انصارالله در حمله موشكی به ریاض متهم كرده بود، دیدن كرند.
با این حال مسیری كه نیكی هیلی به همراه متحدان خود در شورای امنیت در پیش گرفته بود روز گذشته با وتوی روسیه عملا به بن بست خورد.
دیروز پیش نویس پیشنهادی انگلیس درباره تمدید تحریمهای یمن و ادامه فعالیت كارگروه كارشناسان سازمان ملل با رای منفی روسیه از اعتبار ساقط شد هر چند آمریكا و انگلیس در روزهای اخیر برای مجاب كردن روسیه برای رای دادن به پیش نویس پیشنهادی خود كه ایران را به خاطر ارسال موشك برای حوثی ها محكوم می كرد تلاش زیادی كردند
با رد قطعنامه پیشنهادی انگلیس كه البته خود آن ها هم به آن واقف بودند و برای اهداف سیاسی خود خواستار حفظ آن شدند، قطعنامه فنی روسیه مطرح شد كه 15 عضو شورا به آن رای مثبت دادند.
این در حالی است كه اگر این قطعنامه هم رای نمی آورد، رژیم تحریم های یمن و ادامه فعالیت كارشناسان با مشكل مواجه می شد.
نگاهی به ادعاهای نمایندگان انگلیس فرانسه و آمریكا در شورای امنیت به خوبی نشان می دهد كه این كشورها بیش از اینكه دغدغه كشتار مردم بی گناه یمن را داشته باشند به فكر حمایت از عربستان سعودی هستند كما اینكه معاون نمایندگی آمریكا در سازمان ملل هم پس از رای گیری قطعنامه های پیشنهادی با بیان اینكه روسیه از رفتار بد ایران حمایت می كند و تلاش های همگی ما را به باد می دهد؛ اظهار كرد:« بارها گفته شده است كه شلیك موشك به عربستان سعودی می تواند یك جنگ محلی را به جنگ منطقه ای تبدیل كند. ما بارها از دیپلماسی بازدارنده صحبت كرده ایم و امروز دیدیم كه این دیپلماسی شكست خورده است و دنیا امروز در معرض جنگی بسیار بزرگتر قرار دارد.»
این دیپلمات آمریكایی با استناد به گزارش كارگروه كارشناسی و گزارش سرویس اطلاعات امریكا مدعی شد ایران به حوثی های یمن اسلحه می دهد و به خشونت و مرگ و میر در این كشور دامن می زند.
معاون نمایندگی آمریكا در سازمان ملل كه به شدت از اتفاقات روز گذششته شورای امنیت سازمان ملل عصبانی بود این را هم گفت كه«این رفتار روسیه و ایران فراموش نخواهد شد و به آن پاسخ داده خواهد شد ».
نیكی هیلی نماینده آمریكا در سازمان ملل هم با تشكر از 11 عضو شورای امنیت كه با قطعنامه پیشنهادی انگلیس علیه ایران موافقت كرده بودند، تهدید كرد كه «اگر روسیه به استفاده از حق وتوی خود به نفع ایران ادامه دهد، آمریكا و شركایش اقداماتی علیه تهران انجام خواهند داد كه مسكو توان جلوگیری از آن را نداشته باشد».
به گزارش ایرنا ، فرانسوا دلاتره نماینده دائم فرانسه در سازمان ملل هم با ابراز تاسف از بی نتیجه ماندن قطعنامه پیشنهادی انگلیس اظهار كرد:«گزارش سازمان ملل مشخص است كه می گوید ایران تخلف كرده است. ما بارها حمله های بالستیك به عربستان سعودی را محكوم كرده ایم».
جاناتان آلن نماینده انگلیس در سازمان ملل متحد ایران را متهم به نقض قطعنامه 2216 شورای امنیت كرد و گفت: با وجود اینكه موضوع بحران سوریه نیز وجود دارد، یمن نباید فراموش شود. تحریم های سازمان ملل ابزاری ویژه هستند كه برای بحران های بین المللی استفاده می شوند.
نماینده انگلیس اضافه كرد: ما نباید تهدید بزرگ موشك های بالستیك در یمن را نادیده بگیریم. دو حمله به غیرنظامیان توسط موشك های بالستیك از یمن به عربستان سعودی قابل پذیرش نیست.
این در حالی است كه واسیلی نبنزیا نماینده فدراسیون روسیه در سازمان ملل متحد قطعنامه پیشنهادی انگلیس را گمراه كننده و نابالغ عنوان كرد و گفت: ما اعمال تحریم به روش سیاست زده را رد می كنیم.روسیه نمی تواند این پیش نویس قطعنامه را تایید كند و علیه یمن تحریم صادر كند.
وی با تاكید بر اینكه ما تنها چیزی را می پذیریم كه متخصصین بگویند،ادامه داد: موضوع یمن بسیار پیچیده تر از چیزی است كه اینجا گفته شده است و ما درخواست داده ایم كه تحقیقات بیشتری روی این موضوع انجام شود.
نبنزیا ضمن هشدار به كشورهار غربی در خصوص دخالت در منطقه اظهار داشت:بازی با نقشه های ژئوپولتیك خطرناك است. بازی با موضوعات جهان اسلام خطرناك است.باید به جای دخالت در كشورهای اسلامی به آنها كمك كنیم كه راه حل مسائل خود را پیدا كنند.
اظهارات نمایندگان آمریكا، فرانسه و انگلیس در شورای امنیت سازمان ملل حاكی از این است كه این كشورها چنانكه گفته شد بیش از اینكه نگران بحران انسانی در یمن باشند به دنبال جلب رضایت سعودی ها هستند.بدیهی است كه تلفات دو موشك شلیك شده به عربستان در مقایسه به تلفات چند سال بمباران یمن و نابودی زیرساخت های اقتصادی این كشور قابل قیاس نیست و خود آنها هم به خوبی به این امر واقف هستند. با این حال ظاهرا سعودی ها بخشی از كاركردهای دیپلماسی خود را هم « برون سپاری» كرده اند و نمایندگان آمریكا و انگلیس این وظایف را به نیابت از سعودی ها در مجامع نهادهای بین المللی انجام می دهند.
گزارش از: داود مرادپور
سیام**2021**
تهران-ایرنا- ناكامی آمریكا و انگلیس در جلسه روز گذشته شورای امنیت شكست دیپلماسی آهن قراضه بود كه طی ماههای اخیر در دستوركار نیكی هیلی نماینده آمریكا در سازمان ملل قرار گرفته بود.