۱۱ اسفند ۱۳۹۶، ۱۷:۵۸
کد خبر: 82849055
T T
۰ نفر
عملیات تكمیلی كربلای5، دست یابی رزمندگان به مواضع مناسب درشلمچه

تهران - ایرنا - مرحله اول عملیات «تكمیلی كربلای 5»، از دهه اول اسفند 1365 بمنظور دست‌یابی به مواضع مناسب‌تر در شلمچه و رسیدن به كانال زوجی، با فرماندهی قرارگاه كربلا و با رمز «یا فاطمه‌ الزهرا» آغاز و تا نیمه اسفندماه 65 ادامه داشت .

در شرایطی كه هنوز عملیات كربلای پنج كاملا پایان نیافته بود، به علت تلاش های فراوان رزمندگان اسلام و خستگی ناشی از عملیات بزرگ كربلای پنج و اینكه خط جبهه در غرب نهر جاسم كامل نشده بود با سازماندهی مجدد گردان هایی كه هنوز توانایی عملیاتی داشتند، برای حمله علیه نیروههای بعثی اقدام شد و خطوط و اهداف مورد نظر با عقب راندن قوای عراقی، تثبیت شد.
در عملیات غرور آفرین تكمیلی كربلای 5 ، اكثر یگانهای لشكر 27 محمد رسول الله (ص ) و لشكر سیدالشهدا علی السلام ، لشكر 14 امام‌ حسین (ع) با استعداد سه گردان، لشكر 8 نجف اشرف به استعداد سه گردان، لشكر 31 عاشورا با استعداد دو گردان، لشكر 7 ولی‌عصر با استعداد یك گردان و بسیاری ازتیپ و گردانهای مستقل رزمندگان اسلام در زیر نام یگان‌های سپاه و بسیج در این عملیات شركت داشتند.
بر اساس طرح مانور قبل از آغاز عملیات تكمیلی كربلای 5 ، نیروهای عمل‌كننده در حد فاصل نهر جاسم و كانال زوجی از شرق به غرب در امتداد جاده شلمچه - بصره تك می‌كنند. در این عملیات، لشكر 14 امام‌حسین (ع) پس از پاكسازی موضع نونی شكل در جنوب جاده شلمچه و نیز پاكسازی جاده غرب این موضع، با لشكر 8 نجف روی چهار راه دوم الحاق می‌كند.
*** منطقه عملیات كربلای 5
منطقه عملیاتی شلمچه كه در جنوب شرقی شهر مهم بصره قرار گرفته و تقریبا نزدیك ترین محور وصولی به این شهر به شمار می آید، به مناطق و محورهای زیر محدود می باشد:
از شمال، به آب گرفتگی جنوب زید.از شرق، به دژ مرزی ایران و عراق.از جنوب، به رودخانه اروند و اروند صغیر.از غرب، به كانال زوجی و شهرهای تنومه و الحارثه.
این منطقه از تعداد زیادی نهر، كانال، خاكریز، جاده وموانع طبیعی و غیر طبیعی تشكیل شده است كه همه آن ها در بخش شمالی اروند قرار دارند.همچنین، آب گرفتگی های متعددی در این منطقه وجود دارند كه از سوی ارتش عراق به عنوان موانعی در مقابل هر گونه نفوذ قوای جمهوری اسلامی ایجاد شده اند.
*** مراحل مقاومت یگانهای سپاه در عملیات
لشكر 8 نجف اشرف بعد از عبور از نهر جاسم به پاكسازی دو موضع نونی شكل دشمن در این منطقه می‌پردازد، سپس با لشكر 14 امام‌حسین (ع) در جناح چپ و لشكر 31 عاشورا در جناح راست الحاق خواهد كرد.
لشكر 31 عاشورا نیز بعد از تصرف دو موضع نونی شكل دشمن، باید خود را به جاده آسفالت برساند. لشكر 7 ولی عصر در شمالی‌ترین نقطه عملیات باید بعد از احداث خاكریز، موضع نونی شكل ششم سمت چپ سیل‌بند را تصرف كند.
قبل از آغاز عملیات همه یگان‌های مستقر در منطقه به مدت یك ساعت با توپخانه، ادوات، زرهی و نیز با كلیه سلاح‌های مستقر در خط به اجرای آتش ایذایی بر مواضع دشمن پرداختند.
*** عملیات از زبان راوی و رزمنده سپاه
به گزارش لطف‌الله‌زادگان راوی قرارگاه نیروی زمینی سپاه، با آغاز عملیات، نیروهای لشكر 8 نجف اشرف موفق شدند در ساعت اولیه بعد از شكستن خط و انهدام دشمن، خود را به جاده آسفالت بصره برسانند و با تصرف مواضع نونی شكل دوم و سوم دشمن، به اهداف از پیش تعیین‌شده دست یابند و به احداث خاكریزی از جناح چپ تا چهار راه جاده آسفالت (انتهای نونی شكل سوم) و از جناح راست تا نهر جاسم بپردازند.
نیروهای این لشكر باید بر اساس طرح مانور، از جناح چپ با نیروهای لشكر 14 امام حسین (ع) و از جناح راست با نیروهای لشكر 31 عاشورا الحاق كنند، اما لشكر 14 امام‌حسین (ع) با وجود موفقیت در مراحل اولیه، براثر مقاومت شدید دشمن در چهار راه آسفالت، تا آخرین ساعات شب اول عملیات نتوانست از آن محور به چهار راه برسد و با لشكر 8 الحاق كند.
لشكر 31 عاشورا نیز تا آخرین ساعات فقط یك موضع نونی شكل دشمن را تصرف كرده‌ است و نتوانسته از جناح چپ با نیروهای لشكر 8 الحاق كند. اما كوشش نیروهای آن تا آخرین ساعات شب نخست عملیات برای الحاق ادامه داشت.
از سوی دیگر، نیروهای لشكر 7 ولی‌عصر نیز موفق شدند براساس طرح مانور، ضمن احداث خاكریز، پشت آن استقرار یابند. این خاكریز از سمت چپ به نهر جاسم و از سمت راست به انتهای نونی شكل ششم می‌رسد.
این عملیات تا استقرار نیروهای رزمندگان اسلام بر جاده شلمچه - بصره و پاك‌سازی چهار راه این جاده و تصرف مواضع نونی شكل دوم تا ششم انجامید و نیروهای عملیاتی با احداث خاكریز به مقابله با پاتك‌های دشمن پرداختند.
به این ترتیب، مرحله اول عملیات تكمیلی عملیات كربلای5 با موفقیت به پایان رسید و واحدهای ضدزره با استقرار در خطوط پدافندی جدید، آماده مقابله با پاتك‌های دشمن و شكار تانك‌ها و نفربرهای او گردیدند.
در این عملیات رزمندگان سپاه اسلام با 30 گردان پیاده در برابر نیروهای بعثی به استعداد 80 گردان پیاده ، زرهی ، مكانیزه و كماندویی و 10 گردان توپخانه یورش برده و مقاومت بزرگی را به نمایش گذاشتند.
*** اهداف عملیات
یكی از اهداف این عملیات ، ترمیم خطوط خودی در غرب نهر جاسم جهت تكمیل عملیات كربلای 5 از سوی سپاه و بسیج بود.
در راس‌ اهداف‌ عملیات‌ تكمیلی، پنج‌ هدف‌ عمده‌ از جمله «تكمیل‌ و ترمیم‌ خط‌ پدافندی‌ خودی‌ در نهر جاسم؛ توسعه‌ و تثبیت‌ نهایی‌ سر پل‌ منطقه‌ غرب‌ نهر جاسم‌ و پیشروی‌ عمده‌ به‌ سوی‌ كانال‌ زوجی، تصرف‌ مجدد سرپل‌ غرب‌ كانال‌ ماهی‌ و گرفتن‌ جناح‌ اساسی‌ از دشمن، حضور موثر و تهدید منطقه‌ استراتژیك‌ شرق‌ كانال‌ زوجی و انهدام‌ بخشی‌ وسیع‌ از امكانات‌ و نفرات‌ دشمن» قرار داشت .
عراق بیش از 10 هزار نفر از نیروهای خود را در این عملیات تلفات داد .
و این در حالی است كه در كل درعملیات‌ كربلای‌5 بیش‌ از80 فروند هواپیما ،700 دستگاه‌ تانك‌ و نفربر،250 قبضه‌ توپ‌ صحرایی‌ و ضدهوایی، صدها قبضه‌ انواع‌ ادوات‌ نیمه‌ سنگین،1500 دستگاه‌ خودرو، دستگاه‌ انواع‌ ادوات‌ مهندسی‌- رزمی، مقدار زیادی‌ سلاح‌ سبك‌ و مهمات‌ دشمن‌ منهدم‌ شد.
همچنین‌ در این‌ عملیات‌81 تیپ‌ و گردان‌ مستقل‌ دشمن‌ منهدم‌ و34 تیپ‌ و گردان‌ نیز آسیب‌ كلی‌ دید، تعداد كشته‌ و زخمی‌ها و اسرای‌ عراق‌ بالغ‌ بر42 هزار و 700 تن‌ بود. علاوه‌ بر آن‌220 دستگاه‌ تانك‌ و نفربر،500 دستگاه‌ خودرو،85 قبضه‌ انواع‌ توپ، هزاران‌ قبضه‌ سلاحهای‌ سبك‌ و سنگین‌ و مقدار زیادی‌ مهمات‌ نیز به‌ غنیمت‌ نیروهای‌ خودی‌ درآمد.
*** شهدای عملیات كربلای پنج
در این‌ عملیات‌ بزرگ‌ و طولانی‌ كه‌ با سنگین‌ترین‌ و بیشترین‌ پاتك‌های‌ دشمن‌ توام‌ بود، هزاران نفر از رزمندگان اسلام شهید و مجروح شدند و همچنین چندین‌ تن‌ از فرماندهان‌ و سرداران شهید سپاه و بسیج‌ از جمله شهیدان ، «حسین‌ خرازی» فرمانده‌ لشكر14 امام‌ حسین از اصفهان، «یدالله‌ كلهر» قائم‌مقام‌ لشكر27 محمد رسول‌ الله از تهران، «حجت‌الاسلام‌ والمسلمین‌ عبدالله‌ میثمی» مسؤ‌ول‌ حوزه‌ نمایندگی‌ حضرت‌ امام در قرارگاه‌ خاتم‌ الانبیأ، اسماعیل‌ دقایقی‌ فرمانده‌ لشكر9 بدر، هاشم‌ اعتمادی‌ فرمانده‌ تیپ‌ امام‌ حسن، محمدعلی‌ شاهمرادی‌ فرمانده‌ تیپ‌44 قمر بنی‌هاشم، حاج‌ قاسم‌ میرحسینی‌ قائم‌مقام‌ لشكر41 ثارالله، محمد فرومندی‌ قائم‌مقام‌ لشكر5 نصر و مهدی رضایی مجد كاپیتان تیم ملی فوتبال جوانان ایران به‌ شهادت‌ رسیدند.
*** شهیدی كه روز ولادت و شهادتش در یك روز است
شهید رضایی مجد در تاریخ دهم اسفند سال 1342 متولد شد و درروز دهم اسفند 1365 در عملیات تكمیلی كربلای 5 به شهادت رسید. او كاپیتان تیم ملی جوانان ایران و عضو تیم پرسپولیس تهران بود كه ‏حضور در جبهه های جنگ و دفاع از ایران اسلامی رابه ادامه فوتبال ترجیح داد.‏
مهدی رضایی مجد كاپیتان پیشین تیم ملی جوانان ایران شهیدی كه از مستطیل سبز، از بوی چمن ، از پرسپولیس، از پیراهن سبز، شورت سفید و جوراب قرمز تیمِ ملی و تمامی دلخوشی های زمان جوانی دست كشید و مدال سرخ شهادت را به گردن آویخت.
آری ، زندگی كدام مان می تواند با یك تاریخ پیوند خورده باشد؛ برگه های زندگی كدام مان می تواند اینطور دقیق خط كشی شده باشد كه پایش درشت نوشته باشند زاده شده در یك روز و شهید شده در یك روز.
اصلا زندگی كدام مان می تواند با یك تاریخ پیوند خورده باشد. مثلا نوشته باشند 10 اسفند، 10 اسفند دیده به جهان بگشا و 10اسفند دیده فرو بند.
تصور می كنید زندگی كدام مان می تواند اینچنین زیبا نوشته شده باشد. بدون غلط، بدون هیچ كم و كاستی، در یك روز، شاید هم در یك ساعت.
فكر می كنید زندگی كدام مان می تواند مثل مهدی و مهدی ها باشد، پر از فراز و فرودهایِ جذاب، پر از زیبایی، شاید هم چند وجهی.
چند نفر را در این دنیا می توانید پیدا كنید كه جوری زندگی كرده باشند كه روزهای شان هم ورزش داشته باشد هم قهرمانی. هم فوتبال داشته باشد هم جنگ. هم تیم ملی داشته باشد هم شهادت.
به جرات می شود گفت كمتر آدمی را می شود یافت. كمتر آدمی كه این همه ظرافت و زیبایی را یك جا در دل زندگی جا داده باشد.
این روزها زندگی كردن سخت و عذاب آور شده. پس در روزهای نا امیدی، در روزهایی كه انسان هایی مثل مهدی كمتر پیدا می شوند باید هوایِ آدم های نزدیك به او را داشت. هوای شهدا. هوای آدم هایی كه انسان بودن و خدایی بودن شان را به فوتبال و تیم ملی و بازی های ملی شان ارجح بدانند.
مهدیِ داستان ما دهم اسفند شصت و پنج دنیا فانی را رها كرد و از همه چیز دست كشید. از همه ی دل خوشی ها. از برادر و خواهر و پدر و مادر. از فوتبال.
شهید مهدی رضایی مجد از همان هایی است كه در برگه زندگی اش نوشتند زاده شده در یك روز و شهید شده در یك روز. بیاییم برای مهدی های سرزمین مان دعا كنیم. برای آن هایی كه اینگونه وصیت نامه نوشتند؛ «با اجازه از حضور حضرت بقیه الله اعظم روحی و ارواح العالمین له الفدا و با سلام خدمت امام خمینی كه جان بی ارزش این بنده بیچاره فدای او باد، چند كلامی با این دستان لرزان می نویسم: ای خدای من تو را به حسینت، تو را به زینب، تو را به زهرایت، تو را به علی ات، مرا از درب خانه ات ناامید مگردان، مرا جلوی پدران و مادران شهدا رو سیاه نكن. خانواده های شهدا بدانند كه ما رهرو راه فرزندان شهیدشان هستیم. هر چند ما گناهكار هستیم اما به درگاهت آمده ایم و عجز و ناله سر می دهیم. پدر و مادرم حلالم كنید. بعد از شهادتم پیام رسان خون تمامی شهدا باشید و برای من گریه نكنید بلكه برای حضرت زهرا (س) كه مادر تمامی شهداست و همچنین برای فرزند شهیدش حسن بن علی (ع) ناله كنید.»
روحش شاد و یادش گرامی
اجتمام / 1095