۱۹ اسفند ۱۳۹۶، ۸:۳۹
کد خبر: 82857161
T T
۰ نفر
هند مسير ويژه فرانسه براي حضور در جنوب آسيا- وحيده دينداري*

امانوئل ماكرون رئيس جمهور فرانسه در سفري چهار روزه، شب گذشته وارد دهلي نو شد و نارندرا مودي نخست وزير هند با يكي از همان در آغوش كشيدن هاي معروف خود در فرودگاه از وي استقبال كرد.

در طول اين ديدار، هند و فرانسه سعي خواهند كرد روابط خود را به خصوص در زمينه هاي امنيت دريايي و مبارزه با تروريسم تقويت كنند.
افزايش همكاري ها در منطقه اقيانوس هند يكي ديگر از موضوعاتي خواهد بود كه در ديدار مودي و ماكرون در مورد آن گفت و گو خواهد شد.
علاوه بر دفاع، همكاري ها در زمينه انرژي هسته اي و فضا از ديگر موضوعات همكاري راهبردي ميان هند و فرانسه است.
هند و فرانسه از حدود پنج دهه گذشته با يكديگر در زمينه فضا همكاري داشته اند.
درحالي كه اتحاد چهار كشور از جمله هند، استراليا، ژاپن و آمريكا، يك محور جديد براي مقابله با نفوذ چين در منطقه هند و اقيانوسيه است، هند و فرانسه نيز داراي منافع مشترك زيادي در منطقه اقيانوس هند هستند.
هند و فرانسه همچنين اميدوار به امضاي يك توافق هسته اي ميان سازمان انرژي هسته اي هند (NPCIL) و اي دي اف(EDF) فرانسه در خصوص ساخت شش راكتور هسته اي هستند.
هند و فرانسه داراي نگراني هاي مشترك در اقيانوس هند بوده و دو كشور مصمم تر از هميشه در پيشبرد روابط خود هستند. همكاري هسته اي يك زمينه جديد در روابط دو كشور خواهد بود كه نيازمند ارتباط بسيار نزديك ميان دو كشور است.
در طول سفر ماكرون، انتظار مي رود هند و فرانسه توافقي را امضا كنند كه به هند امكان استفاده از پايگاه هاي نظامي فرانسه در اقيانوس هند را خواهد داد.
اين توافقنامه يك مزيت بزرگ براي هند در تامين منافع خود در منطقه اقيانوس هند خواهد بود.
فرانسه همچنان بزرگترين قدرت ساكن در اقيانوس هند با بيشترين املاك و مستغلات، از جمله حدود 11 ميليون كيلومتر مربع منطقه انحصاري اقتصادي به ويژه در كانال موزامبيك با بيش از 10 جزيره به عنوان بخشي از سرزمين هاي فرامرزي فرانسه است.
همچنين دهلي نو، فرانسه را به دليل پايگاه هاي نظامي اين كشور در جيبوتي، ابوظبي و جزاير ريونيون، يك همكار راهبردي در اقيانوس هند محسوب مي كند.
الكساندر زيگلر سفير فرانسه در هند تاكيد مي كند كه فرانسه به دنبال همكاري ساختاري و عملياتي در زمينه دفاع و امنيت در منطقه اقيانوس هند بوده و هويت دوجانبه روابط هند و فرانسه ناشي از اعتماد بالا به يكديگر است.
دو كشور در آينده ممكن است در همكاري هاي دو جانبه خود كشور را استراليا كه داراي منافع مشتركي با فرانسه است، به همكاري دعوت كنند. با گسترش روابط دفاعي و امنيتي هند و امارات، ابوظبي نيز مي تواند همكار مشترك هند و فرانسه در اقيانوس هند باشد.
مركز تحقيقاتي 'كارنگي هند' در گزارش اخير خود با موضوع همكاري هند و فرانسه در اقيانوس هند اعلام كرد كه هند بايد از عضويت فرانسه در انجمن اقيانوس هند(IORA) حمايت كند در حالي كه فرانسه نيز مي تواند به عضويت هند در كميته اقيانوس هند كمك كند.
به اعتقاد بسياري از مقامات هندي ، پشتيباني طولاني مدت سياسي فرانسه از دهلي نو اين كشور را يك شريك ايده آل براي هند در مشتركات منطقه اي مي كند. نه تنها فرانسه در مواقع ضروري به هند تجهيزات دفاعي فروخته است بلكه اين كشور نقش مهمي در خارج كردن هند از انزواي جهاني پس از آزمايش هاي هسته اي دهلي نو در سال 1998 ايفا كرده است.
فرانسه نشان داده است كه مي تواند در بازار آشفته دفاعي هند بخوبي فعاليت كند. اين كشور توانسته است براي فروش جنگنده هاي رافائل و زيردريايي هاي اسكورپين با هند به توافق برسد.
يك توافق دريايي با فرانسه پيام مهمي را به رقيبان اين كشور در منطقه اقيانوس هند خواهد فرستاد. هند اميدوار به يك همكاري نزديك تر با فرانسه در منطقه غرب اقيانوس هند است. نيروي دريايي هند به دنبال گسترش رزمايش هاي دو جانبه دريايي هند و فرانسه به نام وارونا است. مقامات هندي همچنين به دنبال ورود نيروي دريايي فرانسه به رزمايش هاي دريايي مشترك با آمريكا، ژاپن و استراليا هستند.
موضع قوي پاريس در اقيانوس آرام يك فرصت استراتژيك مشابه براي دهلي نو را ايجاد مي كند . فرانسه در سال 2016 پيشنهاد هماهنگي ميان نيروهاي دريايي كشورهاي عضو اتحاديه اروپا براي انجام عمليات مشترك حركت آزاد ناوگان دريايي در جنوب درياي چين را ارائه داد. فرانسه از سال 2015 به طور منظم در اين منطقه حضور داشته است.
در عين حال دهلي نو در روابط خود با فرانسه محتاط به نظر مي رسد چون گويا اكثر طرح هاي فرانسه در اقيانوس هند، براي بدست آوردن قراردادهاي جديد براي شركت هاي فرانسوي در نظر گرفته شده است.
*رييس نمايندگي ايرنا در شبه قاره هند