۲۱ اسفند ۱۳۹۶، ۱۶:۱۴
کد خبر: 82860107
T T
۰ نفر

شناسايي نشانگر مولكولي آرتروز با نانو

۲۱ اسفند ۱۳۹۶، ۱۶:۱۴
کد خبر: 82860107
شناسايي نشانگر مولكولي آرتروز با نانو

تهران – ايرنا – محققان مركز پزشكي ويك فارست باپتيست آمريكا ( Wake Forest Baptist ) براي اولين بار موفق به اندازه‌گيري يك مولكول خاص نشان دهنده آرتروز و تعداد ديگري از بيماري هاي التهابي شدند.

به گزارش روز دوشنبه گروه اخبار علمي ايرنا از پايگاه خبري مديكال ساينس، در اين مطالعه از يك حسگر حالت جامد (solid-state) با منفذي در مقياس نانو براي بررسي اسيد هيالورونيك (HA) استفاده شده است.
اسيد هيالورونيك يك مولكول طبيعي است كه در آب‌رساني بافت، التهاب و روغن‌كاري مفاصل نقش دارد. توزيع حجم و سايز HA در مايعات بيولوژيكي يك شاخص التهاب است كه مي‌تواند به آرتروز و بيماري هاي التهابي ديگر منجر شود.همچنين با استفاده از اين مولكول مي‌توان پيشرفت بيماري را ارزيابي كرد.
روش‌هاي ديگري كه تاكنون براي اندازه‌گيري اين مولكول استفاده مي‌شد، مانند روش الكتروفورز، اسپكترومتري جرمي و كروماتوگرافي بسيار سخت، پرهزينه و محدود بودند و گاهي نياز به تجهيزات پيشرفته داشتند.
اين روش جديد شامل يك ميكروتراشه است كه روي آن يك فرورفتگي يا برجستگي به اندازه چندنانومتر قرار دارد. منفذ روي حسگر به اندازه‌اي كوچك است كه فقط قابليت عبور يك مولكول از آن وجود دارد. با استفاده از اين روش مي‌توان مولكول‌ها را يك به يك بررسي و سايزشان را اندازه‌گيري كرد.
در اين روش غير تهاجمي مقداري از مايع التهابي زانو كشيده مي‌شود و از حسگر عبور داده مي‌شود تا ميزان بيماري و پيشرفت درمان بررسي شود.دكتر الهه رهبر يكي از محققان ارشد اين پروژه است.
آرتريت ( التهاب مفاصل ) به التهاب دردناك در ناحيه مفاصل گفته مي شود و يكي از بزرگترين معضلاتي است كه افراد به مرور زمان و با گذشت سن با آن مواجه مي شوند. شايع ترين دردهاي ناشي از آرتروز در نواحي زانو، لگن، ستون فقرات و دست ديده مي شود.
استئوآرتريت (آرتروز)، آرتريت روماتوييد، آرتريت عفوني، ورم مفاصل پسورياتيك و نقرس، پنج گروه عمده آرتريت محسوب مي شوند. آرتروز شايع ترين نوع آرتريت است. اين التهاب دردناك سبب تورم و اختلال حركت مفاصل مي شود و معمولا در ناحيه دست، زانو، لگن و ستون مهره ها بيشتر است. سه عامل اضافه وزن، سن و آسيب ديدگي مفاصل، مهمترين دلايل بروز آرتروز هستند.
نتايج اين مطالعه در نشريه Nature منتشر شده است.
علمي (6) ** 9259**1440
۰ نفر