به گزارش خبرگزاری ایرنا، به نقل از وزارت امور خارجه تركمنستان ،اجلاس منطقهای دو روزه بررسی پیشنویس توافقنامه اقتصادی تجاری بین كشورهای ساحلی خزر كه به همت و سازماندهی وزارت امور خارجه، وزارت مالی و اقتصاد و نیز اداره دولتی در امور دریای خزر وابسته به نهاد ریاست جمهوری تركمنستان با حضور مقامات و كارشناسان مربوطه كشورهای جمهوری اسلامی ایران، روسیه، تركمنستان، جمهوری آذربایجان و قزاقستان در محل ساختمان اجلاس وزارت خارجه تركمنستان در عشقآباد پشت درهای بسته بدون حضور خبرنگاران آغاز شدهاست.
براساس این گزارش نمایندگان كشورهای حاشیه دریای خزر پیشنویس توافقنامهای را در خصوص همكاریهای اقتصادی- تجاری میان كشورهای حوزه خزر كه توسط تركمنستان ارائه شدهاست،گفت و گو میكنند.
براساس این گزارش، در دور جدید مذاكرات ابعاد مختلف سند همكاری اقتصادی و تجاری پنج كشور ساحلی در دریای خزر مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
هدف از تهیه و تدوین این موافقتنامه توسعه همكاریهای گسترده در زمینه صنعت، معدن، انرژی، زیرساخت، حمل و نقل، كشاورزی، گردشگری، انتقال و دانش فنی، بهداشت، درمان و آموزش پزشكی، محیط زیست و سایر زمینههای مورد علاقه طرفین است .
طبق برنامه قرار است این سند در نشست آتی سران كشورهای ساحلی دریای خزر به امضا رسد.
«قربانقلی بردیمحمدوف» رئیس جمهور تركمنستان، سپتامبر سال 2014 در چهارمین نشست سران كشورهای حوزه خزر در شهر آستاراخان روسیه برای اولین بار پیشنهاد چنین توافقنامهای را مطرح كرد و طرف تركمنستانی بر این باور است كه این پیشنویس و سند نهایی آن فرصت خوبی را برای گسترش روابط اقتصادی و تجاری میان كشورهای حوزه دریای خزر ایجاد خواهد كرد، همچنین زمینه استفاده از امكانات منطقهای دریای خزر در خصوص طرح های مرتبط با انرژی، سوخت و حمل و نقل را فراهم خواهد كرد.
بر اساس این گزارش، همچنین احتمال دارد شركت كنندگان در این نشست طرح دیگری درخصوص ایجاد انجمن دائمی كشورهای حوزه دریای خزر را بررسی كنند؛ این انجمن میتواند عرصه فعالی برای اجرای مذاكرات میان نمایندگان دولتی و محافل اقتصادی در این كشورها باشد و جذابیت این منطقه برای سرمایه گذاری را زیاد كند.
روسیه، قزاقستان، تركمنستان، ایران و آذربایجان كشورهای ساحلی دریای خزر هستندكه بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی درسال 1991 بارها درباره رژیم حقوقی دریای خزر مذاكره كردهاند، اما تاكنون تنها روسیه، قزاقستان و آذربایجان، میان خود به توافقات دو جانبه و سه جانبه رسیده و كف دریا را میان خود تقسیم كردهاند.
تابه حال چهار اجلاس سران كشورهای حاشیه خزر و 48 نشست گروه كاری تدوین رژیم حقوقی جدید دریای خزر برگزارشده است.
قراراست كنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر تكالیف مهمترین موضوعات این دریا ازجمله محدوده آبهای ساحلی وسرزمینی، تقسیم منابع زیربستر، وضعیت بستر و سطح آب خزر را روشن كند، پیش بینی میشود، این كنوانسیون در سالجاری میلادی در جریان اجلاس سران خزر در آستانه قزاقستان امضاء شود.
آساق **1579
ایران و 4 كشور ساحل خزر برای تدوین توافقنامه تجاری در عشق آباد گرد هم آمدند
۲۱ اسفند ۱۳۹۶، ۱۸:۴۵
کد خبر:
82860281
باكو - ایرنا - اجلاس كارشناسی بررسی پیشنویس توافقنامه اقتصادی تجاری بین كشورهای ساحلی خزر عصر روز دوشنبه در عشق اباد پایتخت كشور تركمنستان با حضور نمایندگان پنج ساحلی دریای خزر از جمله جمهوری اسلامی ایران آغاز به كار كرد.