۲۸ اسفند ۱۳۹۶، ۹:۳۸
کد خبر: 82866632
T T
۰ نفر

40 برنامه موسيقي عاشيقي در آذربايجان غربي اجرا شد

۲۸ اسفند ۱۳۹۶، ۹:۳۸
کد خبر: 82866632
40 برنامه موسيقي عاشيقي در آذربايجان غربي اجرا شد

اروميه- ايرنا- مسئول كانون عاشيق هاي حوزه هنري آذربايجان غربي گفت: واحد موسيقي حوزه هنري اين استان طي سال جاري 40 برنامه موسيقي را با عنوان 'عصر موسيقي عاشيقي' به صورت هفتگي در اروميه برگزار كرد.

داريوش عليزاده روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: در اين 40 برنامه هنرمندان آذربايجان غربي با بيش از 400 اجرا فرهنگ غني منطقه را با ساز و سخن به علاقه مندان فرهنگ فولكلور معرفي كردند.
وي اضافه كرد: واحد موسيقي حوزه هنري اين استان با وجود كمبود اعتبار، 80 نفر از هنرمندان عاشيق را تحت پوشش مالي قرار داده و با پرداخت حق الزحمه از اين موسيقي ارزشي حمايت كرده است.
وي بيان كرد: برگزاري 2 عنوان مراسم بزرگداشت اساتيد و پيشكسوتان موسيقي عاشيقي اروميه براي پاسداشت 'عاشيق درويش وهاب زاده' و 'عاشيق محمد حسين دهقان' از ديگر برنامه هاي اجرايي كانون عاشيق هاي حوزه هنري آذربايجان غربي در سال 1396 بود.
وي با اشاره به اينكه كانون عاشيق هاي حوزه هنري آذربايجان غربي براي نخستين بار در سطح كشور از مهرماه سال 1389 فعاليت خود را در اروميه آغاز كرد، گفت: اين كانون با اجراي هفتگي بيش از 280 ويژه برنامه عصر موسيقي عاشيقي طي هفت سال گذشته، نقش بسيار مهمي در ساماندهي و شناسايي هنرمندان عاشيق و رشد و ترويج موسيقي عاشيقي به ويژه مكتب عاشيقي اروميه داشته است .
عليزاده اظهار كرد: شناسايي و پرورش استعدادهاي جوان در عرصه موسيقي عاشيقي، زمينه سازي در راستاي آشنايي نسل كنوني جامعه به ويژه كودكان و نوجوانان و جوانان با موسيقي عاشيقي به عنوان يك هنر ملي از نتايج برگزاري عصر موسيقي عاشيقي طي سال هاي اخير بوده است.
وي افزود: ساماندهي وضعيت معيشتي هنرمندان عاشيق، ترويج موسيقي عاشيقي به شكل صحيح در سطح جامعه و معرفي موسيقي عاشيقي «مكتب اروميه» به عنوان يك برند و شاخصه مهم فرهنگي براي اروميه در سطح جهان از ديگر نتايج مهم برگزاري كانون عاشيق هاي حوزه هنري آذربايجان غربي طي چند سال گذشته بوده است.
به گزارش ايرنا موسيقي عاشيق نوازي در آذربايجان غربي و به ويژه مكتب عاشيقي اروميه /اورمو عاشيق مكتبي/ در آداب و رسوم و فرهنگ غني اين منطقه ريشه دوانده و با قدمتي بيش از يكهزار سال، مرزهاي ايران را در نورديده و در ساير كشورها نيز مورد توجه قرار گرفته است.
مكتب عاشيق نوازي اروميه كه در فهرست ميراث فرهنگي ناملموس كشور با /شماره 165/ به ثبت رسيده، ترنم ماندگاري هنر اصيلي است كه فرهنگ ديرينه آذربايجان را با ساز و سخن از نسلي به نسل ديگر منتقل مي كند.
ساز عاشيق ها، قوپوز نام دارد و داراي هفت سيم، 14 پرده و 72 مقام به شمار مي رود و مصري، دوبيتي، حلبي، سياستاپل، تجنيس، ديوان، تاجري، غربتي و امراهي از جمله مقام هاي عرفاني و اجتماعي اين نوع موسيقي است.
بالوولو مسكين، قول هارطون، دوللو مصطفي، عباس طوفارقانلي، خسته قاسيم از جمله شاعراني هستند كه عاشيق ها اغلب از شعرهاي آنان استفاده مي كنند.
فرهاد سليمي، دوللو اباذر، درويش وهاب زاده، محمد حسين دهقان، اصلان طالبي، عزيز مراد خان، يوسف اوهانس، اسمعلي لطفي، نباتعلي عليزاده و علي كريمي قره آغاجي از جمله عاشيق هاي بنام آذربايجان غربي هستند. استاد عاشيق نواز به منظور رسيدن به حقيقت خداوندي، مرحله هاي طريقت، شريعت و معرفت را پشت سر مي گذارد؛ طريقت يعني شناسايي راه انسانيت، شريعت يعني آشنايي با آموزه هاي اسلامي و سرانجام معرفت به معناي تبليع انسانيت و آموزه هاي ديني به واسطه شناخت خدا و رسيدن به اوست.
در اين نوع موسيقي پيام انسانيت و انسان بودن كه در قالب هنر موسيقي به مخاطب منتقل مي شود، حائز اهميت بوده و هدف اصلي رسيدن به خداست؛ تبليغ دين و به شور آوردن جنگجويان با ساز، شعر و داستان در ميدان هاي جنگ از وظايف اصلي اين نوع موسيقي در طول تاريخ بوده است.
7129/2093