دفاع مقدس، شهدا و راهيان نور به هيچ گروه و صنفي وابستگي ندارند و متعلق به همه مردم از همه سليقه ها هستند.
اين سفر معنوي با مشاركت بسيج، سپاه،ارتش؛ آموزش و پرورش، وزارت علوم، دانشگاه ها و ساير نهادهاي مردمي و صنفي برگزار مي شود تا فرزندان ايران اسلامي با فرهنگ ايثار و شهادت آشنايي بيشتري پيدا كنند.
راهيان نور يكي از بزرگترين عمليات هاي فرهنگي كشور است كه مي تواند فرهنگ دفاع مقدس را در ميان نسل هاي امروزي نهادينه سازي كند.
امروز قشر فرهيخته كشور از جمله اساتيد دانشگاه، فرهنگيان، دانشجويان،دانش آموزان و از پير و جوان از قشرها و شهرهاي مختلف، به مناطق عملياتي مشرف مي شوند. ميزبان اصلي اين مناطق كه شهدا هستند، از آنها استقبال خواهند كرد.
راهيان نور باعث شده كه نوجوانان و جوانان بتوانند با سيره و راه شهدا بيشتر آشنا شوند و اتفاقات دوران 8 سال دفاع مقدس را از نزديك مشاهده كنند.
راهيان نور يكي از حوادث مبارك و مقدسي است كه امروز در سرزمينهاي نور در حال جريان است.
زايران مناطق عملياتي در شمال غرب كشور از شهرها و مناطقي همچون سنندج، دالاني، دزلي، مريوان، بانه، سردشت، پيرانشهر ديدن مي كنند.
دلدادگان شهدا در مناطق عملياتي غرب كشور به مناطقي همچون پاوه، ارتفاعات بازي دراز، سومار، تنگه مرصاد، قصرشيرين، پادگان ابوذر، قوچ سلطان و بانه قدم مي گذارند.
مناطق عملياتي جنوب كشور از جمله شلمچه، طلائيه، فكه، پادگان دوكوهه، فتح المبين، اروندكنار، هويزه، مسجد جامع خرمشهر، چذابه، دهلاويه پذيراي كاروان راهيان نور و مردم عزيز كشورمان هستند.
در سال 96 قريب به 7 ميليون نفر از مناطق عملياتي ديدن كردند كه اين رقم در ايام نوروز و سال 97 بر اساس پيش بيني مسئولان راهيان نور به رقم 8 ميليون زائر خواهد رسيد.
*رهبر انقلاب :كاروان هاي راهيان نور جلوه پاسداشت دوران دفاع مقدس
حضرت آيتالله خامنهاي رهبر معظم انقلاب اسلامي شنبه 19 اسفند در ديدار جمعي از دانش آموزان و دانشجويان شركت كننده در كاروان هاي راهيان نور، دوران دفاع مقدس را قطعه اي نوراني و برگ زرين از تاريخ كشور و انقلاب خواندند و با تأكيد بر اينكه كاروان هاي راهيان نور يكي از جلوه هاي پاسداشت آن دوران است، فرمودند: قدرت هاي بين المللي، جنگ 8 ساله را با هدف از بين بردن انقلاب اسلامي، به ملت ايران تحميل كردند اما عظمت، فداكاري، ايمان، تدبير، شجاعت و بصيرت جوانان موجب شد كه جنگ به نفع ملت تمام و انقلاب اسلامي ريشه دارتر و قوي تر از گذشته شود.
رهبر انقلاب اسلامي، عزت، اقتدار، امنيت، استقلال، آزادي و سلامت امروزِ كشور و ملت را مرهون 8سال دفاع مقدس دانستند و تأكيد كردند:دوران دفاع مقدس يك ذخيره است كه بايد برخلاف خواست دشمنان كه درصدد بفراموشي سپردن آن هستند، براي پيشرفت كشور و رشد ملي و آمادگي مردم و جوانان در ميدان هاي مختلف، همواره زنده بماند و مورد تجليل قرار گيرد.
ايشان، كاروان هاي راهيان نور را يك مبارزه عظيم مردمي براي زنده نگه داشتن آن دوران پرعظمت خواندند و با اشاره به ابعاد گوناگون و ناگفته دفاع مقدس، افزودند: يكي از اين ابعاد، تحليل چرايي آغاز جنگ تحميلي است كه علت آن را بايد در عظمت و ابهت انقلاب اسلامي و مرعوب شدن و وحشت قدرت هاي مسلط آن زمان در دنيا، جستجو كرد.
* سردار فضلي: 8 ميليون نفر به اردوهاي راهيان نور اعزام مي شوند
فرمانده قرارگاه مركزي راهيان نور سپاه و بسيج گفت: هشت ميليون نفر در قالب كاروان هاي راهيان نور در ايام نوروز 97 به مناطق عملياتي دفاع مقدس اعزام مي شوند.
پيش از اين، سردار پاسدار علي فضلي، جانشين رئيس سازمان بسيج مستضعفين در اين باره در گفت وگو با ايرنا گفته بود: راهيان نور نظير يك فناوري براي انتقال ارزشهاي دفاع مقدس به نسل حاضر و آينده به ويژه گروه سني دانش آموزي و دانشجويي است.
جانشين رئيس سازمان بسيج مستضعفين با اشاره به اينكه يك ميليون نفر از افرادي را كه به اردوي راهيان نور اعزام مي شوند دانش آموزان و دبيران تشكيل مي دهند، خاطرنشان كرد: امروز دفاع مقدس به الگويي براي همه نسلها و عرصهاي براي تربيت جوانان تبديل شده است.
وي از راهيان نور به عنوان حلقه وصل امت و ارزشها ياد كرد و افزود: سال گذشته بيش از هفت ميليون نفر در قالب كاروان هاي راهيان نور به اين اردوي معنوي تربيتي اعزام شدند كه 80 درصد آنها براي اولين بار در اين سفر حضور پيدا كردند.
جانشين رئيس سازمان بسيج مستضعفين گفت: همه كاروان هاي راهيان نور بايد به مدير، راوي، مبلغ يا مبلغه، پليس يار و حتي خادم در كنار ايمني و ساير استانداردها مجهز باشند.
سردار فضلي تاكيد كرد: براي ايجاد زيرساخت هاي لازم در اعزام كاروان هاي راهيان نور به حمايت مالي و همكاري خيرين، شهرداري ها، شوراهاي شهر، فرمانداران و استانداري ها در مناطق مختلف كشور داريم.
*سرنوشت راهياننور به بسيج و آموزشوپرورش گره خورده است
سردار فضلي با بيان اينكه سرنوشت راهياننور به بسيج و آموزشوپرورش گره خورده است، گفت: هر روز به اهميت اردوهاي راهيان نور افزوده شده و اين موضوع بيش از قبل كانون توجه قرار ميگيرد.
وي از رئيس سازمان بسيج مستضعفين و وزير آموزش و پرورش كه در شرايط سخت اقتصادي به اجراي اين امر مهم همت گماشتند و از آن حمايت كردند تشكر كرد و گفت: راهيان نور يكي از مهمترين برنامههاي فرهنگي كشور است كه ميتواند موجب ترويج فرهنگ ايثار و شهادت در ميان نسلهاي امروزي شود.
*شيعه و سني در كنار هم به راهيان نور ميروند
جانشين سازمان بسيج مستضعفين گفت: در سال 95 بيش از 5 ميليون و 300 هزار نفر از مناطق عملياتي در قالب راهيان نور بازديد كرده اند .
سردار علي فضلي با اشاره اينكه خدمت به شهدا، توفيقي است كه نصيب مسئولان، دست اندركاران و خادمان شهدا شده است و با اشاره به شور و اشتياق خادمان و مسئولان راهيان نور براي ديدار با رهبرانقلاب گفت: من در هيچ زيارتگاهي و در هيچ اردوگاهي در ديدار با خادمين شهيدان در راهيان نور، هيچ درخواستي از اين عزيزان جز ديدار با امام خامنه اي دريافت نكردم.
سردار فضلي خاطرنشان كرد: 200هزار نفر در جريان راهيان نور از تمام استانها و بخش هاي كشوري و لشكري به زائران مناطق عملياتي دفاع مقدس خدمت ميكنند.
راهيان نور در دو بخش سخت افزاري و نرم افزاري، اقدامات و خدمات خود را به زائران ارائه مي دهد؛ در اولين مرحله ثبت نام و مديريت كاروان ها و در دومين مرحله، حمل و نقل كاروانيان به صورتي كه به طور ميانگين، هر يك از زوار عزيز بين 5 تا 6 روز در مسير قرار مي گيرند و در سومين مرحله، اسكان اين زوار در اقامتگاه ها فراهم مي شود و در مرحله آخر، بحث تغذيه اين عزيزان مطرح مي شود كه تمام اين خدمات را خادمان شهدا انجام مي دهند.
سردار فضلي افزود: روايتگران دفاع مقدس در كاروان هاي راهيان نور و مناطق عملياتي دفاع مقدس، مسئوليت سنگين روايتگري را بر عهده دارند و بايد گفت كه امروز راهيان نور به يك بلوغ رسيده است كه اين روايان به در اين بلوغ، تاثير به سزايي داشتند.
*افزايش چشمگير زائران غير ايراني در سفرهاي راهيان نور
جانشين رئيس سازمان بسيج مستضعفين با بيان اينكه راهيان نور به مثابه يك فناوري براي انتقال ارزشهاي دفاع مقدس به نسل حاضر و آينده است، گفت: امروز شاهد افزايش چشمگير حضور زائران غير ايراني در راهيان نور هستيم.
وي با بيان اينكه راهيان نور حلقه ارتباط امت و ارزشهاست،گفت: دفاع مقدس الگويي براي همه نسلها و عرصهاي براي تربيت جوانان است و علاوه بر اينها امروز شاهد افزايش چشمگير حضور زائران غير ايراني در راهيان نور هستيم.
* لزوم توجه زائران راهيان نور به توصيههاي پليس
سردار حسين اشتري،فرمانده نيروي انتظامي با بيان اينكه هماهنگي مناسبي ميان ناجا و ستاد مركزي راهيان نور صورت گرفته است، گفت: زائران مناطق عملياتي براي اينكه از سفري ايمن بهرهمند باشند، به توصيههاي ماموران ناجا توجه كنند.
وي با بيان اينكه امنيت كاروانهاي راهيان نور در سطح بسيار مطلوبي قرار دارد افزود: پرسنل نيروي انتظامي در طول مسير كاروانهاي راهيان نور حضور دارند.
سردار اشتري با تاكيد بر اينكه ماموران نيروي انتظامي با مديران كاروانها و خانوادههايي كه براي زيارت از مناطق عملياتي حضور پيدا كردهاند، هماهنگيهاي لازم صورت ميگيرد، گفت: به كاروانها و خانوادههايي كه قصد زيارت از مناطق عملياتي دارند توصيه ميكنيم حتما به مواردي كه ماموران نيروي انتظامي مطرح ميكنند، توجه داشته باشند، تا سفري ايمن داشته باشند.
*قدرداني رئيس ستاد مركزي راهيان نور از نيروي انتظامي
سردار بهمن كارگر، رئيس ستاد مركزي راهيان نور كشور گفت: رهبر معظم انقلاب تاكيد ويژه اي بر امنيت و ايمني كاروان هاي راهيان نور داشتند و در طول ساليان گذشته، با همكاري نهادهايي همچون نيروي انتظامي شاهد امنيت و آرامش در برگزاري راهيان نور بوديم
رئيس ستاد مركزي راهيان نور كشور افزود: از خانواده معظم نيروي انتظامي كه امنيت كشور و ايمني سفرهاي راهيان نور را تضمين كرده اند، تقدير و تشكر مي نمايم و بايد بگويم كه در ستاد مركزي راهيان نوركشور ، كميته اي به نام كميته ايمني و امنيت كاروان هاي راهيان نور وجود دارد كه مديريت آن به عهده نيروي انتظامي است.
سردار كارگر خاطر نشان كرد: نيروي انتظامي در دوران دفاع مقدس هم تلاش هاي متعددي انجام داد و شهداي بزرگواري را تقديم اسلام و كشور نموده و در شهادت در نيروي انتظامي همچنان باز است.
*موسسات مردم نهاد در گسترش فرهنگ دفاع مقدس تاثير گذار هستند
دبير قرارگاه مركزي راهيان نور سپاه و بسيج گفت: دفاع مقدس امتداد عاشوراست و راهيان نور هم بستري براي ترويج فرهنگ ايثار و شهادت است و در طول ساليان گذشته شاهد رشد كمي و كيفي اردوهاي راهيان نور بوديم.
سردار يعقوب سليماني، رئيس كميته اعزام و اسكان ستادمركزي راهيان نور كشوربا بيان اينكه مردم خوزستان نقش عمده اي در دفاع از مرزهاي كشورمان در برابر رژيم بعث عراق داشتند، اظهاركرد: مردم خوزستان در دوران دفاع مقدس در برابر دشمن مقاومت كردند و امروز كه جنگ سخت تمام شده و جنگ نرم آغاز شده، همچنان پيشتاز در جنگ با تهاجم فرهنگي دشمن هستند.
وي با اشاره به ديدار مسئولان و دست اندركاران راهيان نور و همچنين ديدار جوانان و نوجوانان با رهبرانقلاب، تاكيد كرد: امام خامنهاي 9 بار به مناطق عملياتي دفاع مقدس سفر كردند و در اسفند سال گذشته و امسال هم توفيقي عنايت شد تا دست اندركاران راهيان نور و همچنين جوانان و نوجوانان كاروان هاي راهيان نور با ايشان ديدار كنند كه مهمترين رخداد در اين ديدارها اهتمام و توجه ايشان به موضوع راهيان نور بوده است.
سردار سليماني افزود: در ديدارهايي كه مسئولان راهيان نور و جوانان با رهبرانقلاب داشتند شاهد رضايتمندي و لبخند رضايت ايشان بوديم و همين موضوع خستگي را از تن ما خارج و توجه ايشان به بحث راهيان نور برايمان دلگرم كننده است.
وي ن گفت: همه بسترها براي حضور مردم مهياست و با رشد موسسات مردم نهاد روز به روز شاهد گسترش فرهنگ دفاع مقدس در ميان مردم هستيم.
* راهيان نور پيوند دهنده نسل جوان با سيره شهداست
زهرا مقدس، همسر استاد خلبان شهيد احمد قنبري بر اين نكته تاكيد مي كند كه راهيان نور پيوند دهنده بين نسل جوان با فرهنگ دفاع مقدس و سيره شهداست.
وي كه خود در مناطق عملياتي حاضر شده درباره راهيان نور اظهار كرد: با توجه به اينكه هشت سال دفاع مقدس در رشد انقلاب اسلامي نقش تعيين كنندهاي داشته است، هماكنون اردوهاي راهيان نور در همين مسير قدم بر ميدارد.
وي ادامه داد: نسل جديد ما ميتواند با حضور در اين اردوها، دفاع مقدس و مسائل مربوط به آن را بهتر درك كند. راهيان نور پيوند دهنده بين نسل جوان با فرهنگ دفاع مقدس و سيره شهداست.
همسر شهيد قنبري با بيان اينكه امروز دشمنان انقلاب و نظام از راهيان نور واهمه دارند، عنوان كرد: راهيان نور حماسه عظيمي است كه اجازه فراموشي فرهنگ ناب انقلاب را نميدهد و به همين دليل دشمنيِ دشمنان در اين زمينه روز به روز بيشتر ميشود.
وي اضافه كرد: ياد و خاطره شهدا بايد به عنوان چراغ راه همگان قرار گيرد و مسئولان در راستاي اين مهم بايستي از افراد دغدغهمند و انقلابي حمايت ويژه داشته تا در روشن نگهداشتن اين چراغ موفقتر باشند.
* رمز ماندگاري پيروزيهاي دفاع مقدس شهادتطلبي است
امير سرتيپ تكاور حسين ياسيني، رئيس دفتر ارتباط مردمي فرماندهي نزاجا با بيان اينكه وظيفه داريم تا فرهنگ شهادت را به جوانان منتقل كنيم، معتقد است: رمز ماندگاري پيروزيهاي دفاع مقدس شهادتطلبي و ايثار است.
فرمانده اسبق تيپ 45 تكاور ارتش در منطقه عملياتي دهلاويه افزود: محصول نبردهاي رزمندگان در دفاع مقدس هم پيروزي در نبرد بود و هم ماندگاري پيروزي در نبرد.
امير ياسيني ادامه داد: رزمندگان ما در دفاع مقدس پيش از آنكه سلاح به دست داشته باشند، جان به كف داشتند و اين بود كه سالها پس از دفع تجاوز دشمن، هرگز هيچ بدخواهي با وجود چشم طمع، جرأت جسارت به ميهن اسلامي ما نكرد.
فرمانده اسبق تيپ 45 تكاور گفت: مهم اين است كه امروز اين معارف به جوانان منتقل شود تا اين فرهنگ جاودان بماند.
رئيس دفتر ارتباط مردمي فرمانده نزاجا گفت: جمله زيبا و تاريخي امام خميني (ره) را از ياد نخواهيم برد كه فرمود: (ملتي كه شهادت دارد، اسارت ندارد) و امروز تحت رهبري و فرماندهي حضرت امام خامنه اي (مدظله العالي) بر ماست كه فرهنگ شهادت را به جوانان منتقل كنيم تا اسارت بر ما چيره نشود.
تيپ 392 زرهي ارتش جمهوري اسلامي ايران در دشت آزادگان در مناطق مختلفي مثل دهلاويه و پادگان ميشداغ به زائران خدمات فرهنگي و تبليغي و رفاهي ارائه ميدهد.
*راهيان نور پل ارتباطي دفاع مقدس با نسلهاي آينده است
حجتالاسلام محمدرضا تويسركاني، فرمانده قرارگاه فرهنگي راهيان نور كشور بر اين باور است كه راهيان نور باعث شده كه نوجوانان و جوانان ما بتوانند با سيره و راه شهدا بيشتر آشنا شوند و از نزديك اتفاقات دوران جنگ تحميلي را مشاهده كنند.
وي درباره راهيان نور و حضور مردم در مناطق عملياتي كشور اظهار كرد: راهيان نور يكي از حوادث مبارك و مقدسي است كه امروز در سرزمينهاي نور در حال جريان است.
وي با بيان اينكه راهيان نور حاوي دو پيام مهم براي نسلها است، عنوان كرد: يكي اين است كه چرا آمريكاييها و غربيها با كشور ما دشمن هستند و ديگر اينكه چرا در مقابل رژيم بعثي و 36 كشور ابر قدرت دنيا پيروز شديم.
تويسركاني اضافه كرد: زائراني كه در راهيان نور حضور پيدا كرده، با قدم گذاشتن در سرزمينهاي نور، سختيهاي دوران دفاع مقدس را به چشمان خود ميبينند و آن را درك ميكنند. جريان راهيان نور پل ارتباطي بين فرهنگ دفاع مقدس و مقاومت با نسلهاي آتي است.
* يادمان هاي ارتش پذيراي راهيان نور
امير سرتيبپ دوم ابراهيم گلفام، رئيس سازمان حفظ آثار و نشر ارزش هاي دفاع مقدس ارتش گفت: يادمان هاي ارتش، پذيراي تعداد زيادي از زائرين راهيان نور خواهند بود.
وي با بيان اينكه راهيان نور نسل سوم و چهارم انقلاب كه دوران دفاع مقدس را درك نكردند با بزرگترين حماسه آفريني قرن آشنا مي كند افزود: راهيان نور قدمي در جهت اجرايي كردن تدبير رهبري معظم انقلاب است. ما سعي مي كنيم از طريق اين حركت فرهنگي، دفاع مقدس و تجارب هشت ساله آن را به نسل هاي بعد از خودمان منتقل كنيم.
سرتيپ دوم گلفام به معرفي يادمان هاي ارتش در مناطق دفاع مقدس پرداخت و گفت: در منطقه شمال غرب كشور ما «يادمان تمرچين» را برپا كرده ايم. در منطقه غرب كشور نيز «يادمان شهيد شيرودي» را در منطقه سرپل ذهاب داريم كه از يادمان هاي خوب و پر بازديد ارتش مي باشد كه امسال مورد بهره برداري قرار گرفته است.
يكي ديگر از يادمان هاي ما در منطقه غرب كشور، «پادگان ابوذر» است كه گوياي بخشي از تاريخ پرافتخار دفاع مقدس براي ارتش است به نحوي كه در روزهاي ابتدايي جنگ تحميلي اين پادگان نقش بسيار مهمي در مقاومت و ايستادگي در برابر دشمن بعثي داشت.
گلفام افزود: در منطقه غرب كشور و در ايلام، در منطقه شهادت شهيد كشوري، «يادمان شهيد كشوري» را ساخته ايم و آن را براي پذيرايي از زائران راهيان نور آماده كرده ايم.
وي به «يادمان دهلاويه» اشاره كرد و گفت: يادمان دهلاويه در جنوب غرب استان خوزستان واقع شده و بزرگترين يادمان دفاع مقدس است. درباره يادمان دهلاويه آنچه كه شايد مردم ايران اسلامي نسبت به آن اطلاع نداشته باشند، علاوه بر شهادت شهيد بزرگوار دكتر چمران، شهادت شهيد سرگرد تكاور ايرج رستمي است كه جانشين شهيد چمران در جنگ هاي نامظم بود كه اين شهيد گرانقدر نيز در همين منطقه به شهادت رسيده است.
رئيس سازمان حفظ آثار و نشر ارزش هاي دفاع مقدس ارتش به «يادمان چذابه» ارتش اشاره كرد و گفت: در اين يادمان علاوه بر اينكه ميزبان شهداي گمنام هستيم، نمايشگاه گويا سازي دفاع مقدس را با استفاده از سنگرهاي دفاع مقدس رزمندگان اسلام كه دست نخورده باقي مانده اند و ميادين ميني كه پاكسازي كرده ايم اما به همان شكل هستند؛ برپا كرده ايم.
گلفام همچنين به «يادمان رمضان» در منطقه جنوب خوزستان كه به «يادمان زيد» معروف است، «يادمان و نمايشگاه آب تيمور»، «استگاه هاي فرهنگي در مدخل شهر انديمشك» پايگاه چهارم شكاري دزفول، پادگان دژ خرمشهر و 'پايگاه دريايي خرمشهر، اشاره كرد و گفت: در هر يك از اين يادمان ها و نمايشگاه ها، ارتش جمهوري اسلامي ايران برنامه هاي فرهنگي براي زائرين فراهم كرده است.
وي به «دمان قرارگاه عملياتي شهيد سپهبد صياد شيرازي»نيز اشاره كرد و بيان كرد: اين يادمان كه در منطقه ميشداغ قرار دارد قرارگاه عملياتي نيروي زميني بوده كه شهيد صياد شيرازي از اين مكان جنگ را اداره مي كرده است. در اين يادمان امكانات خاصي را فراهم كرده ايم به نحوي كه زائران يك شب را در اين يادمان و در سنگرهاي دوران دفاع مقدس كه البته بازسازي شده اند مي گذرانند تا بيشتر با حال و هواي دفاع مقدس آشنا شوند.
* اردوهاي راهيان نور دريايي در هرمزگان برگزار مي شود
جانشنين فرمانده منطقه يكم نيروي دريايي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي گفت: اردوهاي راهيان نور دريايي شهداي خليج فارس از 25 اسفند سال 96 تا 12 فروردين سال آينده در هرمزگان برگزار مي شود.
ناوسالار يكم پاسدارعباس غلامشاهي هدف از برگزاري اردوهاي راهيان نور دريايي شهداي خليج فارس در3 استان هرمزگان، بوشهر و خوزستان را آشنايي هموطنان با اهميت خليج فارس و تنگه هرمز، بيان رشادت هاي مردمان جنوب كشور در مقابله با دشمنان و نمايش اقتدار جمهوري اسلامي در خليج فارس و درياي عمان عنوان كرد.
وي افزود: نشان دادن اشرافيت كامل نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي بر تحرك هاي بيگانگان از ديگر اهداف برگزاري اين اردوها است.
غلامشاهي اضافه كرد: برنامه هاي فرهنگي مختلفي شامل روايتگري و حضور در يادمان شهداي گمنام جزيره هرمز براي شركت كنندگان پيش بيني شده است.
جانشنين فرمانده منطقه يكم نيروي دريايي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي يادآور شد: 56 هزار و 352 نفر در 8 سال برگزاري راهيان نور دريايي شركت در هرمزگان كرده اند.
گزارش : رضا رضايي مجد
اجتمام * 1095*3063/ 6037
تهران - ايرنا - كاروان هاي راهيان نور متشكل از ميليون ها زائر در ايام نوروز سال 97 با حضور در مناطق عملياتي جنوب، غرب، شمال غرب و خليج فارس برسجده گاه شهيدان بوسه عشق مي زنند و با شهدا بيعت مجدد مي كنند.