جشن بهاري و عيد نوروز سنت مشترك كشورهاي جمهوري اسلامي ايران، پاكستان، افغانستان، تاجيكستان، تركيه و برخي ديگر از كشورهاي آسياي ميانه است.
مجمع عمومي سازمان ملل روز اول فروردين (21 ماه مارس) را به عنوان روز جهاني عيد نوروز، با ريشه ايراني به رسميت شناخته و آن را در تقويم خود جاي داده است.
نمايش آداب و فرهنگ ايراني به صورت برگزاري نمايشگاه ها و جشن هاي مختلف در مراكز فرهنگي به ويژه دانشگاه هاي پاكستان و كشورهايي كه با با زبان فارسي آشنايي دارند با استقبال پر شوري از سوي دانشجويان و مردم مسلمان اين كشورها همراه مي شود.
جشن هاي نوروز و مراسم آغاز فصل بهار در پاكستان در مناطق ايالات بلوچستان (شهرهاي كويته، جعفرآباد، مكران، گوادر)، ايالت گلگيت – بلتستان (شهرهاي گلگيت، اسكردو، هنزه، استور، چيترال)، ايالت خيبرپختونخوا (شهرهاي پيشاور، سوات، بنو و برخي از مناطق قبايلي) و شهرهاي مختلف ايالت پنجاب در شرق اين كشور برگزار مي شود.
از رسوم سنتي عيد نوروز در پاكستان به ويژه در ايالت گلگيت - بلتستان در شمال اين كشور مي توان به هديه دادن تخم مرغ هاي رنگي به يكديگر، ديدار اقوام و برگزاري بازي و تماشاي بازي چوگان اشاره كرد.
عيد نوروز در ايالت هاي بلوچستان و پنجاب نيز با حضور مردم در دامن سبز طبيعت، اجراي برنامه هاي سنتي از جمله پريدن از روي آتش به معني اينكه موجب پاك شدن گناهان مي شود، جشن گرفته مي شود.
جامعه زرتشتيان و جمعيت زيادي از پناهندگان افغانستان كه در مناطق مختلف پاكستان سكونت دارند نيز عيد نوروز را با ديد و بازديدهاي خانوادگي و حضور در پارك ها جشن مي گيرند.
با توجه به تاثير فرهنگ ايران بر فرهنگ، زبان، آداب و سنن پاكستان، مشتركات فراواني ميان دو كشور وجود دارد كه مراسم نوروز از جمله آنهاست.
هر ساله، با نزديك شدن فصل بهار، در كشورهاي آسياي جنوبي به ويژه هند و پاكستان، آييني با عنوان'سنت بهار' برگزار مي شود كه مردم اين روز را با به پرواز درآوردن بادبادك هاي گوناگون جشن مي گيرند.
از آداب و رسوم عيد نوروز در ميان مردم پاكستان، مي توان به خانه تكاني، پوشيدن لباس نو، تهيه و پخت انواع شيريني ها از قبيل لدو، گلاب جامن، رس گهوله، كيك، برفي، شكرپاره، كرم رول، سوهان حلوا همچنين پختن غذاهاي معروف اين ايام اشاره كرد.
در نواحي گلگيت و بلتستان در شمال پاكستان نيز برگزاري جشن نوروز همراه با اجراي برنامه هاي آتش بازي و تيراندازي و چوگان همراه است.
شيعيان پاكستان نيز كه عمدتا در ايالت پنجاب به ويژه شهر ˈلاهورˈ مركز اين ايالت جشن هاي نوروز را مانند ايران برگزار مي كنند، معتقدند كه اين ايام منتسب به حضرت اميرالمومنين امام علي عليه السلام است و در حقيقت همان جشن غدير خم است و معمولا در 21 مارس ( اول فروردين ) برگزار مي شود.
آنها معتقدند، روزي كه پيامبر گرامي اسلام حضرت محمد(ص) در غدير خم و در جمع بزرگ اصحاب به حكم پروردگار حضرت علي (ع) را به جانشيني خود معرفي كرد، مصادف با روز 21 مارس (همزمان با 18 ذي حجه و اول بهار) بوده است، لذا در اين ايام جشن و سرور برگزار مي كنند.
ايرانيان مقيم پاكستان نيز در اولين روز بهار در مراكز ديپلماتيك ايران در شهرهاي ˈاسلام آباد، راولپندي، پيشاور، لاهور، كويته، كراچي و حيدرآبادˈ مراسم عيد نوروز و تحويل سال نو را با برپايي جشن هايي برگزار مي كنند.
آساق*274*6125**
اسلام آباد - ايرنا - مردم پاكستان با شور و شوق خاصي جشن نوروز را همزمان با ساير ملل به ويژه مردم ايران با عنوان 'جشن عالم افروز نوروز' برگزار مي كنند.