به گزارش ایرنا، این قلعه مربوط به دوران پیش از تاریخ ایران باستان است كه مانند حصاری شهر لیلان را در برگرفته است.
از این قلعه در دوران ساسانی به عنوان پایتخت زمستانی استفاده می شد و آتشكده آذرگشسب در آن قرار دارد.
وسعت محوطه قلعه بختك لیلان حدود ۱۶۰ هكتار و دارای تپه های تاریخی است كه قدمت آنها به هزاره دوم پیش از میلاد میرسد.
رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ملكان در گفت و گو با ایرنا از شناسایی 46 تپه در اطراف قلعه بختك خبرداد و افزود: آثار بررسی سطحی قلعه حاكی از قدمت پیش از تاریخ تا دوره اسلامی این قلعه بوده و آثار دوره ساسانی و اشكانی در آن به چشم می خورد.
وحید خادمی شناسایی و بررسی باستان شناسی تپه های اقماری و محدوده قلعه بختك لیلان را به عنوان یكی از مهم ترین كارهای انجام شده طی سال گذشته در محدوده این قلعه دانست و اظهاركرد: هیات بررسی در سال 96 تعداد 46 تپه از حوزه فرهنگی قلعه را شناسایی كرده و پرونده های ثبتی آنها تهیه و در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
وی افزود: همچنین حریم و محدوده قلعه در سال های اخیر بصورت شبكه بندی و نمونه برداری سفالی شده تا در مورد فعالیت های پژوهشی به باستان شناسان كمك كند.
خادمی با بیان اینكه این قلعه در سال های قبل توسط بسیاری از باستان شناسان ایرانی و خارجی مورد بررسی و بازدید قرار گرفته است، گفت: در سال 1386 در نخستین اقدام عملی، نقشه محدوده قلعه و نیز عكس ماهواره ای آن تهیه شد.
رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ملكان اعلام كرد: كاوش و مرمت قلعه بختك لیلان در دستور كار سازمان میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری قرار دارد.
علی پیرزاد كارشناس میراث فرهنگی ملكان با بیان اینكه اشیای بدست آمده از این قلعه نشانگر عظمت و قدمت قلعه است، اعلام كرد: كشف 23سكه مربوط به زمامداری 2 تن از امپراتوران روم شرقی در این قلعه و نمایش آنها برای نخستین بار در موزه آذربایجان، معمای تاریخی اعجاب انگیزی است كه حل آن كاوش های باستان شناسی و مطالعه های پژوهشی را طلب می كند.
قلعه بختك لیلان در سال 1379به شماره 2780در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
شهر باستانی لیلان كه پس از اسلام بهعنوان یكی از بزرگترین و مهمترین شهرهای آذربایجان مطرح میشد، بر اثر زلزلهها، سیلها و سایر بلایای طبیعی از بین رفته است و امروزه تنها شهری متروكه در معرض دید قرار دارد. در سالهای اخیر هم با توجه به باستانی بودن منطقه، كاوشگران و مورخان بسیاری در محل شهر باستانی لیلان مشغول به تحقیق و جستجو شدهاند.
لِیلان جنوبیترین شهر استان آذربایجان شرقی و مركز اداری بخش لیلان، شهرستان ملكان است.
این شهر در ۲۰ كیلومتری جنوبشرق ملكان، ۱۶۳ كیلومتری جنوبغرب تبریز و ۶۷۸ كیلومتری شمالغرب تهران واقع است.
7228/3071/6183
تبریز- ایرنا - باستان شناسان معتقدند آثار یافت شده از قلعه بختك لیلان(جنوبیترین شهر آذربایجان شرقی ) با 3 هزار سال قدمت در شهرستان ملكان، به احتمال وجود شهر تاریخی شیز در این منطقه اعتبار بیشتری میبخشد.