تنوع غذايي در ميان اقوام و فرهنگ هاي مردمان ايران زمين ناشي از تمدن كهن اين سرزمين است، غذاهايي كه برگرفته از موقعيت جغرافيايي هر منطقه خاص و منحصر به فرد است.
آنجايي كه كوه فراوان است، غذاها بر پايه گياهان خوراكي درست مي شود و مردمان نزديك دريا نيز به تبع از آبزيان و ماهي غذاي خود را تهيه مي كنند.
در بهار كه فصل رويش طبيعت و سر برآوردن گياهان خوراكي است در مناطق غرب ايران و در دامنه هاي زاگرس انواع گياهان خوراكي به بازار مي آيد و اغلب غذاهاي اين فصل در سه ماه فصل بهار بر پايه اين گياهان تهيه مي شود.
در روزهاي نوروز كه مردم به رسم ديرينه به گردش و تفريح مي روند، سياه چادرهايي در گوشه گوشه كشور برپا شده كه محلي براي عرضه انواع نان، غذا، سوغات و صنايع دستي است.
غرفه هايي كه غذا عرضه مي كنند بازديد كننده بيشتري دارند و تنوع غذايي و بوي گياهان خوراكي بازديدكنندگان را به سمت خود جلب مي كنند.
در مناطق كُردنشين ايران نيز مانند ساير مناطق كشورمان مردم به تبع موقعيت جغرافيايي كه ساكن دامنه هاي زاگرس هستند از گياهان خوراكي در پخت غذاهاي محلي استفاده مي كنند كه تنوع در پخت و عطر، طعم و بوي اين غذاها لذتش را چند برابر مي كند.
در كنار غذا، از گياهان خوراكي براي تهيه دم نوش نيز استفاده مي شود كه در آرام كردن اعصاب و روان تاثيرگذار است.
كُردها در فصل بهار از گياهان خوراكي و فرآورده هاي لبني؛ 'كلانه'، آش دوغ و انواع كلوچه هاي محلي تهيه مي كنند.
كلانه اگرچه بيشتر به عنوان يك نوع نان شناخته شده است اما در واقع يك وعده غذايي كامل است و مي توان از آن به عنوان قديمي ترين غذاي آماده (فست فوت) در جهان نام برد كه برخلاف فست فودهاي رايج علاوه بر خوشمزگي از سلامت غذايي و غني بودن از انواع ويتامين ها و فوايد بهداشتي برخوردار است.
كلانه در زمره سالم ترين غذاها قرار دارد كه در بسياري از مناطق كُردستان پخته مي شود و همراه با دوغ محلي از طعم و مزه خوبي برخوردار است.
براي پخت كلانه در خمير آن از آرد گندم و با نوعي گياه كوهي به نام پيچك در فصل بهار و در ساير فصول با پيازچه پر مي كنند و سپس بر روي ساج پخته و با كره يا روغن حيواني چرب مي كنند و همراه با دوغ و ماست محلي ميل مي كنند.
كلوچه محلي كه با آرد و روغن حيواني درست مي شود از ديگر پيش غذاهاي مناطق كُردنشين است كه خوشمزه و سالم و پرطرفدار است.
خورشت خلال نيز غذاي مخصوص كرمانشاه است كه با خلال بادام و زرشك پخته مي شود و طعم لذيذي هم دارد.
اين تنوع در غذا ظرفيت بسيار خوبي براي تقويت گردشگري غذايي است كه مي توان از آن به عنوان يكي از جاذبه هاي صنعت توريسم از آن استفاده كرد.
برندهاي غذايي امروز در دنيا با استقبال بسيار خوبي روبرو شده اند و جزو صنايع سودآور با چرخه اقتصادي بالا است كه مي شود از غذاهاي اصيل ايراني برندسازي كرد و آن را معرفي كرد.
به دليل ورود غذاهاي فست فودي و تغيير ذائقه مردم، كمتر كسي سراغ غذاهاي محلي مي رود كه شايد يكي از دلايل آن عرضه نشدن آن در طول سال باشد.
اگرچه در روزهاي نوروز و در مناسبت هاي خاص مانند برپايي نمايشگاه ها شاهد عرضه اين غذاها هستيم اما اگر در طول سال مكان هايي در سطح شهرها و روستاها به عرضه اين غذاها بپردازند، مردم نيز به مصرف آن روي مي آورند.
از آنجايي كه در پخت غذاهاي محلي از مواد ارگانيگ مانند گياهان خوراكي كوهي و محصولات دامي بومي استفاده مي شود، اين غذاها از درجه سلامت بالايي برخوردار است و سلامتي جسم و روح و روان را تامين مي كند.
با همت دستگاه هاي ذيربط از جمله ميراث فرهنگي در سال هاي اخير در قالب برپايي نمايشگاه ها و غرفه هاي عرضه غذا، مردم به سمت مصرف بسياري از غذاها و دسرهاي بومي و محلي روي آورده و نسل جديد نيز با اين غذاها آشنا شده اند.
گردشگري يكي از محورهاي توسعه مناطق كُردنشين ايران است كه مي توان با تقويت زيرساخت هاي آن به ايجاد اشتغال و رفع بيكاري، رونق اقتصادي و افزايش سطح درآمد مردم كمك كرد.
3033/8066
*خبرنگار ايرنا در كرمانشاه
تنوع خوراكي غرب كشور ظرفيتي براي گردشگري غذايي- فرزاد نويدي**
۷ فروردین ۱۳۹۷، ۱۴:۲۴
کد خبر:
82872468
كرمانشاه- ايرنا- آداب و رسوم متنوع را در هر گوشه اي از ايران چهار فصل مي شود ديد كه در كمتر جاي دنيا نمونه آن وجود دارد، آدابي بكر و منحصر به فرد كه هر يك از آنها پر از جذابيت است و در اين ميان غذا متنوع ترين و پرجاذبه ترين است.