به گزارش ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، در این بیانیه كه عصر سه شنبه پس از دیدار دو جانبه «حسن روحانی» و «قربانقلی بردی محمد اف» رئیسان جمهوری ایران و تركمنستان، دیدار و گفت و گوی هیات عالریتبه دو كشور و امضاء 13 سند و یادداشت همكاری مشترك بین تهران وعشق آباد منتشر شد، آمده است: «روسای جمهور دو كشور با در نظر گرفتن سطح راهبردی همكاریهای فیمابین، نسبت به ضرورت توسعه همه جانبه همكاریها در حوزههای مورد علاقه طرفین تأكید داشتند.»
متن این بیانیه مشترك مطبوعاتی كه روز سه شنبه و در پایان مذاكرات روسای جمهوری دو كشور منتشر شد، به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
در راستای توسعه و تحكیم روابط دوستانه و برادرانه میان جمهوری اسلامی ایران و تركمنستان، جناب آقای دكتر حسن روحانی، رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران، به دعوت رسمی جناب آقای قربانقلی بردی محمداف، رئیس محترم تركمنستان، در رأس یك هیأت بلندپایه سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در تاریخ 7 الی 8 فروردین ماه 1397 هجری شمسی، برابر با 27 الی 28 مارس 2018، سفر رسمی به تركمنستان انجام دادند.
روسای جمهور دو كشور در فضایی آكنده از صمیمیت و اعتماد، وضعیت كنونی و چشمانداز توسعه مناسبات بین جمهوری اسلامی ایران و تركمنستان را بررسی و در خصوص موضوعات مهم دو جانبه، منطقهای و بینالمللی مورد علاقه، تبادل نظر نمودند.
روسای جمهور نتایج و دستاوردهای كسب شده در عرصههای مختلف همكاری فیمابین طی 26 سال گذشته از زمان برقراری روابط دیپلماتیك بین جمهوری اسلامی ایران و تركمنستان را مثبت ارزیابی نمودند. طی این سالها، مبانی حقوقی - قراردادی مناسبات فیمابین با امضای بیش از 200 سند فراهم شده است. این امر توسعه همه جانبه همكاری بین جمهوری اسلامی ایران و تركمنستان را تأمین مینماید.
روسای جمهور دو كشور با در نظر گرفتن سطح راهبردی همكاریهای فیمابین، نسبت به ضرورت توسعه همه جانبه همكاریها در حوزههای مورد علاقه طرفین تأكید داشتند.
سران دو كشور بر اهمیت تقویت رایزنیهای سیاسی بین وزارت خانههای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و تركمنستان به منظور تحكیم همكاری در حوزه دو جانبه و همچنین، در چارچوب سازمانهای منطقهای و بینالمللی از جمله سازمان ملل متحد، سازمان همكاری اقتصادی، سازمان همكاری اسلامی با استفاده از ظرفیتها و امكانات سازمانهای مذكور تأكید نمودند.
روسای جمهور، نتایج اقدامات 5 جانبه به منظور تحكیم پایههای حقوقی در دریای خزر و توافقات حاصله در پیش نویس كنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر را مثبت ارزیابی نموده و بر اهمیت تداوم رایزنیهای دو جانبه در خصوص مسایل مرتبط با دریای خزر تأكید نمودند.
روسای جمهور ضمن ارزیابی روابط بین پارلمانی به عنوان عنصر مهم همكاری دو جانبه، بر نقش و جایگاه مهم گروه دوستی پارلمانی جمهوری اسلامی ایران و تركمنستان در توسعه روابط فیمابین تأكید نموده و خواستار فعالتر كردن روابط پارلمانی بین دو كشور شدند.
روسای جمهور ضمن مورد توجه قرار دادن توسعه بیش از پیش روابط تجاری و اقتصادی به جایگاه مهم كمیسیون مشترك همكاری اقتصادی میان جمهوری اسلامی ایران و تركمنستان اشاره نمودند. در این راستا، طرفین بر ارتقاء تلاشها در راستای افزایش حجم مبادلات تجاری بین دو كشور، متنوعسازی ساختار تجارت بر اساس مقررات و موازین شناخته شده تجارت بینالمللی، انجام فعالیتهای سرمایهگذاری و بهرهبرداری از انواع بلندمدت همكاری اقتصادی بین جمهوری اسلامی ایران و تركمنستان تأكید نمودند.
روسای جمهور دو كشور با اشاره به اهمیت اتخاذ اقدامات مؤثر در راستای توسعه روابط بخشهای خصوصی دو كشور، خواستار ایجاد شرایط و امكانات لازم جهت مشاركت حداكثری بخشهای خصوصی در نمایشگاهها و همایشهای تجاری كه در جمهوری اسلامی ایران و تركمنستان برگزار میشوند، گردیدند. همچنین، بر ضرورت تعمیق همكاری در عرصههای حمل و نقل و ارتباطات، كشاورزی و دامداری، برق، نفت و گاز و اجرای پروژههای مشترك در این زمینهها تأكید نمودند.
سران دو كشور، نسبت به اهمیت راهبردی همكاریهای دو جانبه بین جمهوری اسلامی ایران و تركمنستان در زمینه توسعه حمل و نقل و كریدورهای ترانزیتی كه دسترسی مؤثر به بازارهای جهانی را از طریق كوتاهترین مسیرها فراهم مینماید، تأكید كردند.
روسای جمهور ضمن اشاره به اینكه راهاندازی خط آهن سه جانبه جمهوری اسلامی ایران - تركمنستان - جمهوری قزاقستان رویداد مهمی بوده است، خاطر نشان نمودند این مسیر در حمل و نقل ریلی و اجرای سایر پروژههای مشترك كه ترانزیت بار از خاك جمهوری اسلامی ایران و تركمنستان را تأمین مینماید، حائز اولویت ویژه میباشد.
روسای جمهور نسبت به اهمیت اجرای توافقات مربوط به كریدور حمل و نقل بینالمللی جمهوری اسلامی ایران - تركمنستان - ازبكستان - عمان كه تأمین كننده منافع اقتصادی همه كشورهای عضو میباشد، اشاره و از الحاق جمهوری هند و جمهوری قزاقستان به این موافقتنامه استقبال نمودند.
طرفین نسبت به اهمیت تصویب قطعنامه «تقویت پیوندها در همه حوزههای حملی و نقلی به منظور دستیابی به اهداف توسعه پایدار» در جریان هفتاد و دومین نشست مجمع عمومی سازمان ملل در تاریخ، 29 آذر ماه 1396، برابر با 20 دسامبر 2017 تأكید ویژه داشتند.
سران دو كشور، با اشاره به پیوندهای دیرینه فرهنگی بین جمهوری اسلامی ایران و تركمنستان، تأكید داشتند كه همكاری فرهنگی موجب تحكیم دوستی و حسن تفاهم میان ملتهای برادر جمهوری اسلامی ایران و تركمنستان میشود و در این راستا بر برگزاری هفتههای فرهنگی، توسعه همكاریهای علمی، آموزشی، دانشگاهی، رسانهای و ورزشی تأكید كردند.
جناب آقای دكتر حسن روحانی، رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران، برگزاری موفقیت آمیز پنجمین دوره بازیهای آسیایی داخل سالن و هنرهای رزمی از تاریخ 26 شهریور لغایت 5 مهرماه 1396، برابر با 17 لغایت 27 سپتامبر 2017، در شهر عشقآباد را به جناب آقای قربانقلی بردی محمداف، رئیس جمهور محترم تركمنستان، تبریك گفتند. طرفین همچنین آمادگی خود را برای تبادل تجربیات دو كشور در زمینه برگزاری مسابقات مشابه و سایر برنامههای بینالمللی ورزشی ابراز نمودند.
روسای جمهور آمادگی خود را مبنی بر تداوم حمایت از برقراری صلح و ثبات در افغانستان و تبدیل آن به كشوری امن و پیشرفته ابراز و تأكید كردند كه نسبت به مسیر انتخاب شده توسط ملت افغانستان برای توسعه سیاسی، اجتماعی و اقتصادی كشور خود احترام قائل هستند.
روسای جمهور دو كشور ضمن بررسی اوضاع منطقهای و بینالمللی از رشد افراط گرایی و تروریسم ابراز نگرانی كرده و آن را تهدیدی جدی علیه صلح و امنیت بینالمللی عنوان نمودند و بر اهمیت همكاریهای همگانی در مبارزه با این پدیده شوم در چارچوب قطعنامههای سازمان ملل متحد از جمله ابتكار جناب آقای دكتر حسن روحانی، رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران، تحت عنوان «جهان علیه خشونت و افراط گرایی (WAVE)» كه طی قطعنامه شماره A/RES/68/127 مورخ 18 دسامبر 2013 در مجمع عمومی سازمان ملل به تصویب رسید، تأكید داشتند.
سران دو كشور بر اهمیت همكاری دو جانبه، منطقهای و بینالمللی در راستای جلوگیری از گردش غیرقانونی سلاح و مواد مخدر، قاچاق انسان، مهاجرت غیرمجاز و جرائم سازمان یافته تأكید نمودند.
جناب آقای دكتر حسن روحانی، رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران، از جناب آقای قربانقلی بردی محمداف، رئیس جمهور محترم تركمنستان بابت استقبال گرم و مهماننوازی از هیأت ایرانی ابراز تشكر نموده و از ایشان برای انجام سفر رسمی به جمهوری اسلامی ایران دعوت بعمل آوردند. این دعوت از جانب رئیس محترم تركمنستان با قدردانی پذیرفته شد. تاریخ دقیق سفر از طریق مجاری دیپلماتیك هماهنگ خواهد شد.
به گزارش ایرنا، حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران به دعوت رسمی روسای جمهوری تركمنستان و آذربایجان صبح امروز (سه شنبه) در صدر یك هیات بلند پایه، تهران را به مقصد عشق آباد ترك كرد و پس از آن عازم باكو پایتخت جمهوری آذربایجان می شود.
«محمود واعظی» رئیس دفتر رئیس جمهوری و «محمد نهاوندیان» معاون اقتصادی رئیس جمهوری، «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه، «مسعود كرباسیان» وزیر امور اقتصادی و دارایی، «بیژن نامدار زنگنه» وزیر نفت، «عباس آخوندی» وزیر راه و شهرسازی، «محمد شریعتمداری» وزیر صنعت، معدن و تجارت و «رضا اردكانیان» وزیر نیرو رئیس جمهوری را در این سفر همراهی می كنند.
جمهوری اسلامی ایران و تركمنستان همچنین روز سهشنبه در جریان سفر حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی به عشقآباد و در راستای توسعه مناسبات و همكاریهای فیما بین، 13 سند و یادداشت همكاری مشترك امضا كردند.
سیام ** 3070 ** 1071
با صدور بیانیه مشترك
ایران و تركمنستان بر گسترش همكاری های دوجانبه تاكید كردند
۷ فروردین ۱۳۹۷، ۱۸:۱۸
کد خبر:
82872632
تهران - ایرنا - ایران و تركمنستان با صدور بیانیه مشترك، بر گسترش روابط و همكاری های دوجانبه در همه زمینه ها تاكید كردند.