۸ فروردین ۱۳۹۷، ۸:۱۳
کد خبر: 82872838
T T
۰ نفر

خوشاب مقصدي جذاب براي گردشگران نوروزي است

۸ فروردین ۱۳۹۷، ۸:۱۳
کد خبر: 82872838
خوشاب مقصدي جذاب براي گردشگران نوروزي است

سبزوار- ايرنا- شهرستان خوشاب با اماكن مذهبي و بناهاي تاريخي همچون مقبره امامزاده ابراهيم، مجموعه بابالنگر و مناطق ييلاقي مقصدي جذاب براي مسافران و گردشگران نوروزي است.

مجموعه تاريخي بابا لنگر، پناهگاه زيرزميني و يخدانهاي سلطان آباد و بقاع متبركه و مقبره امامزادگان روستاهاي درفك، نوده انقلاب و طالبي از آثار شاخص تاريخي، مذهبي و مناطق ييلاقي و گردشگري روستاي يام است. آبشار و آسيابهاي روستاي نورآباد بخش ديگري از مناطق طبيعي و جاذبه هاي خوشاب به شمار مي روند.
اين خطه با بهره مندي از مجتمع بين راهي خدمات رفاهي بونصرمشكان در 25 كيلومتري جاده خوشاب - قوچان شامل سالن غذاخوري، نمازخانه، پمپ بنزين و گاز، واحد تعويض روغن و فروشگاه و همچنين پارك گردشگري خوشاب مكاني مناسب براي اسكان و استراحت گردشگران نيز دارد.
شهرستان خوشاب به مركزيت شهر سلطان آباد با حدود 40 هزار نفر جمعيت در شمال غربي خراسان رضوي از جنوب به سبزوار، از شمال به اسفراين، ازغرب به جوين و از شرق به شهرستانهاي نيشابور و فيروزه محدود است.
عبور جاده ترانزيتي سبزوار - قوچان و راه آهن سراسري از اين منطقه خوشاب را از نظر ارتباطات، ترانزيت و بازرگاني در وضعيت مطلوبي قرار داده است. اين شهرستان داراي 60 اثر تاريخي است كه از اين تعداد 12 مورد در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده اند.

* مجموعه تاريخي بابالنگر
مجموعه تاريخي روستاي بابالنگر شامل دو آرامگاه به نامهاي آرامگاه ميرمطهر و آرامگاه باباتوكل است كه در ورودي آنها سردابه هايي بزرگ قرار دارد. اين مجموعه بر فراز ارتفاعات روستاي يام واقع است.
آرامگاههاي روستاي بابالنگر متعلق به دوران سلجوقي و قرن هفتم هجري است البته در ادوار بعدي حتي تا عهد قاجار مورد مرمت و تعميرات فراوان قرار گرفته اند. بناي قديمي تر اين مجموعه سازه اي از سنگ با ملات گچدارد از بيرون و يك پلان مربع شكل است كه ايواني بلند و رفيع روي ضلع شرقي آن تنها راه دسترسي به فضاي دروني را ميسر مي سازد.
اين ايوان با عمقي حدود 2 متر كم عرض و بلند با قوس جناقي كه البته بخش اعظمي از آن فرو ريخته با دري كوچك و كوتاه امكان دسترسي به فضاي داخل آرامگاه را كه پلاني چهار گوش به عنوان گنبدخانه و چهار طاقنماي كم عمق در چهار ضلع اصلي دارد ممكن مي سازد.

* بقعه متبركه امامزاده حيدر
اين بقعه در ارتفاعات شمال روستاي طالبي بخش مركزي خوشاب قرار دارد كه در سالهاي اخير اقداماتي براي مرمت و احياي آن صورت گرفته است. اين آرامگاه در ارتفاعات و در منطقه اي خوش آب و هوا هر ساله پذيراي ميهمانان و زائران بسيار است.

* تپه قصر مشكان
تپه تاريخي قصر مشكان مربوط به سده هاي هفتم تا نهم هجري قمري در محدوده روستاي مشكان واقع است. اين اثر در تاريخ 16 شهريور 1383 با شماره ثبت 11065 به عنوان يكي از آثار ملي ايران ثبت شده است.

* امامزاده ابراهيم بن عباس
بقعه شاهزاده ابراهيم بن عباس در 45 كيلومتري غرب شهر سلطان آباد و در روستاي نوده انقلاب قرار دارد و در سالهاي اخير به سبب استحكام بخشي و مرمت بنا تغييراتي در آن صورت گرفته است.

* امامزاده جعفر روستاي چاهك
اين بنا از ابنيه ارزشمند متعلق به دوران صفوي و بنايي هشت ضلعي است كه جبهه شمالي و جنوبي آن را الحاقات خشتي در برگرفته است. بناي اصلي و اطاق مقبره بر روي يك سكوي آجري بنا شده كه ايوان اصلي بنا به آن سمت باز مي شود. اين سكو 16.60 متر مربع طول و 2.5 مترمربع عرض دارد. در دوره قاجار داخل بنا را سفيدكاري و حاشيه ابتداي شروع گنبد را با آيات قرآن كه داراي زمينه لاجوردي رنگ است مزين كرده اند. داخل بنا قطعه سنگي موجود است كه جاي پاي كودكي را با ظرافت خاصي در آن حكاكي كرده اند.

* امامزاده جعفربن موسي
آرامگاه امامزاده جعفربن موسي در روستاي درفك قرار دارد. بناي اين بقعه در سالهاي اخير ساخته شده و هنوز كار آن به اتمام نرسيده است.

* آرامگاه گل گنبد
اسلوب معماري اين بنا و نحوه تبديل پلان از مربع به دايره با گوشه سازيهاي انجام گرفته و كشيدگي اندام بنا دهانه كم ارتفاع زياد مربوط به دوره مغول است. ورودي بنا به صورت ايوان از ضلع جنوبي است كه در طرفين ورودي بقاياي ايواني است. گنبدخانه آن در چهار جهت اصلي به صورت در گاهي قابل دسترسي بوده كه در حال حاضر مسدود شده است.

* آسيابهاي روستاي درفك
در پايين دست روستاي درفك بقاياي سه آسياب آبي قرار دارد. دو تا از اين آسيابها با فاصله كم و آسياب سومي در فاصله تقريبي يك كيلومتري از روستا قرار دارند. هم اينك تنها آثار تنوره اين آسيابها به چشم مي خورد كه البته تنوره آسياب سومي سالمتر و سنگ آسياب نيز همانجا موجود است.

* سنگ سوراخ درفك
در حاشيه شمال شرقي روستا و در كنار مسير آن به روستاي رودسراب صخره اي بزرگ و سفيد رنگ قرار دارد. در ارتفاع يك متري اين صخره از سطح زمين سوراخي به قطر تقريبي 40 سانتيمتر و طول يك و نيم متر وجود دارد.

* يخدان سلطان آباد
اين يخدان دايره شكل با قطر هشت متر داراي دو ورودي است. مصالح آن خشت و گل است كه از گل در ايجاد عايق استفاده كرده اند. قدمت بنا به دوره قاجار مي رسد و در فهرست آثار ملي ثبت شده است.
سلطان آباد مركز شهرستان 40 هزار نفري خوشاب در فاصله 197 كيلومتري غرب مشهد قرار دارد.
8145/7495/1858