۸ فروردین ۱۳۹۷، ۱۵:۲۱
کد خبر: 82873262
T T
۰ نفر
صنعت حفاری های نفتی كشور در مسیر بین المللی شدن

تهران- ایرنا- جمهوری اسلامی ایران پیشتاز صنعت حفاری میدان های نفت و گاز در منطقه به شمار می رود و با هدف صادرات خدمات فنی و مهندسی این بخش به كشورهای دیگر، با شركت های مختلف بین المللی از عراق، روسیه، عمان و قطر رایزنی هایی داشته است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، حفر چاه های جدید با هدف اكتشاف یا توسعه و برداشت نفت و گاز، از مهم ترین فعالیت های صنعت نفت به شمار می رود كه در سال های اخیر با اتكا به ظرفیت های داخلی و توسط كارشناسان كشور انجام شده است.
بررسی ها نشان می دهد شركت ملی حفاری ایران در چهار سال فعالیت دولت یازدهم، 709 حلقه چاه نفت و گاز، معادل یك میلیون و 329 هزار متر را حفر كرد.
البته این ارقام بدون محاسبه آمار شركت های بخش خصوصی در نظر گرفته شده است كه در زمینه حفاری فعالیت دارند.

**صنعت حفاری، آماده جهانی شدن
صنعت حفاری با برخورداری از تجربه بیش از یكصد ساله، همواره مورد توجه كشورهای همسایه بوده است.
ایران در مركز منطقه ای قرار دارد كه به طور تقریبی همه همسایگانش دارای میدان های نفت و گاز بوده و در پی توسعه آنهایند.
بر این اساس، ایران تلاش می كند با صدور خدمات فنی و مهندسی صنعت حفاری علاوه بر فعالیت در كشورهای همسایه به فناوری های جدید این صنعت دسترسی پیدا كند.
مدیرعامل و رییس هیات مدیره شركت ملی حفاری ایران در این باره می گوید این شركت حضور موثر در بازارهای بین المللی و منطقه را هدفگذاری كرده است.
به نوشته سه شنبه تارنمای شركت ملی حفاری ایران، «سپهر سپهری» ادامه می دهد: در چند ماه گذشته با شركت حفاری عراق، شركت روسی تات نفت و چند شركت خارجی دیگر رایزنی ها و مذاكرات مستمری شده است. همچنین در نظر داریم با مقام های نفتی عمان و قطر نیز مذاكره كنیم.
به گفته وی، با توجه به برنامه های وزارت نفت برای توسعه امسال میدان ها و حضور شركت های خارجی، این شركت نیز روز آمد سازی دستگاه ها و تجهیزات ناوگان حفاری و خدمات فنی تخصصی را دنبال و خود را برای همكاری و مشاركت با این شركت ها آماده می كند.
«همكاری با شركت های بزرگ بین المللی كه در پروژه های حفاری كشورهای همسایه مشاركت دارند، ضمن درآمد زایی برای شركت، از نظر ارتقای سطح دانش فنی و بكارگیری فناوری های نوین اهمیت دارد».
به گفته مدیرعامل شركت ملی حفاری، در سال 1396 برنامه ریزی مدونی برای توسعه فعالیت های شركت با نگاه بنگاهداری اقتصادی و افزایش بهره وری صورت گرفت كه اجرای آنها موجب تحول و سرآمدی بیش از پیش این صنعت می شود.

**حفاری و تكمیل یك میلیون و 329 هزار متر چاه نفت و گاز در دولت یازدهم
بر اساس گزارش ها، در دولت یازدهم 709 حلقه چاه نفت و گاز، معادل یك میلیون و 329 هزار متر حفاری و همچنین 20 هزار قطعه كاربردی صنعت حفاری در این مدت، بومی سازی شد.
شمار چاه های حفاری شده نفت وگاز در 40 سال گذشته و در سال های پس از پیروزی انقلاب اسلامی بیش از چهار هزار و 300 حلقه چاه بوده است.
حفاری صدها حلقه چاه‎ نفت و گاز در میدان‎های مشترك یاران جنوبی، آذر و فازهای مختلف میدان مشترك پارس جنوبی از مهم ترین طرح های در دست اجرا به شمار می رود.
به گفته كارشناسان، در صنعت حفاری 33 هزار قطعه كاربردی و پرمصرف وجود دارد كه در سال‎های اخیر به كوشش سازندگان و صنعتگران داخلی، شركت‎های دانش بنیان، دانشگاه‎ها و مراكز تحقیقاتی و پژوهشی، افزون بر 20 هزار قطعه در داخل كشور ساخته و در عملیات حفاری استفاده شده است.

**نیاز ایران به فناوری های جدید حفاری
به گفته رییس شورای عالی مخازن شركت ملی نفت، هنوز در نحوه تكمیل مخزن، شبیه سازی، موازنه مخازن شكافدار و ایجاد شكاف با اسید یا آب، همه فناوری های روزآمد را در اختیار نداریم.
«كریم زبیدی» می گوید: حداكثر ٢ كیلومتر توان حفاری افقی داریم اما باید بپذیریم حفاری افقی تا ١٣ كیلومتر كه شركت دانماركی «مرسك» در منطقه «الشاهین» قطر (میدان مشترك با لایه نفتی پارس جنوبی) انجام داده است، در توان كنونی ما نیست.
زبیدی تاكید می كند صنعت نفت ایران اكنون در حفاری به صورت چند شاخه ای (كلاستری) یا حفاری زیر تعادلی حرفی برای گفتن ندارد.
وی ادامه می دهد: یكی از دلایل بالا بودن آمار اسیدكاری چاه ها در ایران این است كه ضمن عملیات حفاری، ساختار مخزن آسیب می بیند؛ در حالی كه استفاده از فناوری های روز حفاری مانع چنین آسیب هایی می شود.
بنابراین به نظر می رسد ایران از تجربه گسترده در صنعت حفاری برخوردار است كه باعث می شود بسیاری از كشورها به دنبال استفاده از این تجربیات باشند اما در بخش فناوری ها جدید، هنوز دچار مشكل است و باید با همكاری شركت های بین المللی و بهره گیری از دانش های فنی روز، جای پای خود را برای صادرات خدمات فنی و مهندسی این صنعت محكم تر سازد.

اخبار اقتصادی ایرنا در تلگرام: IRNAeco@
اقتصام*2022*1961*
۰ نفر