به گزارش ايرنا، بازارهاي مالي پس از پايان تعطيلات نوروز با نوسانات شديد روبرو شدند؛ رشد شديد نرخ ارز و عبور قيمت دلار از مرز چهار هزار و 800 تومان بر ساير بازارهاي موازي، تاثير منفي گذاشت به طوري كه قيمت سكه افزايش قابل توجهي يافت و شاخص بورس افت كرد.
شاخص بورس ديروز (يكشنبه) همزمان با رشد قيمت دلار، با افت 438 واحدي به رقم 96 هزار و 341 واحد عقب نشيني كرد.
تحولات روزهاي اخير بازار ارز و بورس سبب بروز دغدغه هايي ميان فعالان بازار سرمايه شده است به طوري كه برخي معتقدند افزايش بهاي دلار و سكه، باعث خروج سرمايه ها از بورس و افت بازار سهام مي شود؛ اما گروهي ديگر مي گويند اين نوسانات، مقطعي و كوتاه مدت بوده و در هفته هاي آتي روندي معقول و طبيعي خواهد يافت.
«بهروز عباس زاده» كارشناس بازار سرمايه در گفت وگو با خبرنگار اقتصادي ايرنا درباره نوسانات نرخ ارز و تاثير آن بر بازار سرمايه، اظهار داشت: دليل اصلي رشد نرخ دلار و سكه، سياسي و مربوط به تحولات مرتبط با برجام در هفته هاي آينده است.
اين مدير بازار سرمايه درباره تاثير اين نوسانات بر بازار سهام نيز گفت: طلا و ارز به عنوان بازار جانشين بورس به شمار مي روند؛ بنابراين رشد معاملات آنها تاثير منفي بر بورس خواهد داشت.
اين كارشناس بازار سرمايه با اشاره به تاثير چندگانه رشد نرخ دلار بر بورس، ادامه داد: از يك سو، رشد نرخ دلار باعث كاهش تمايل به بازار سهام شده است، اما از سوي ديگر، افزايش بهاي ارز، به رشد سودآوري شركت هاي صادرات محور بورسي منجر مي شود. شركت هايي كه محصولات آنها بر اساس نرخ جهاني، قيمت گذاري مي شوند نيز از رشد ارزش دلار، منتفع مي شوند.
وي گفت: رشد بهاي دلار، براي شركت هايي كه مواد اوليه آنها بر اساس نرخ دلار محاسبه مي شود، منفي بوده و سبب بالا رفتن هزينه هاي آنها مي شود؛ تجربه سال هاي گذشته نشان مي دهد افزايش نرخ دلار در ابتدا سبب ايجاد فضاي منفي مي شود، اما در نهايت و پس از گذشت چند ماه برگشت روند مثبت را به دنبال دارد.
اين كارشناس بازار سرمايه با بيان اينكه تا زمان رفع نشدن مسايل سياسي، ريسك سيستماتيك در بورس وجود دارد، افزود: پس از آرام شدن شرايط سياسي در ماه هاي آينده، شاهد تاثير مثبت افزايش بهاي دلار در بورس خواهيم بود كه البته تاثير مثبت بر شركت هاي صادرات محور بيشتر است.
عباس زاده با توصيه به سهامداران، گفت: در شرايطي كه بازار ارز و بورس دچار نوسان شده، بهترين راهكار، مديريت سرمايه و مديريت ريسك توسط سهامداران است.
وي اضافه كرد: بازار منفي كنوني، فرصت خوبي براي جايگزيني سهام و رفتن به سراغ بازارها و شركت هايي است كه از نوسان نرخ ارز، منتفع مي شوند.
وي همچنين به در پيش بودن مجامع شركت ها اشاره كرد و گفت: شركت هايي كه تقسيم سود خوب دارند از گزينه هاي مناسب براي جايگزيني در پرتفوي هستند.
** نوسان شديد نرخ دلار، هيجاني است
اين تحليلگر بازار سرمايه به افزايش قابل توجه نرخ دلار در روز گذشته اشاره كرد و گفت: معاملات ارز در روز يكشنبه، به شدت هيجاني بود و رشد چند صد توماني دلار در يك روز، توجيهي نداشت.
عباس زاده با انتقاد از جلوگيري از رشد بهاي ارز در سال هاي گذشته، اظهارداشت: در 2 و سه سال گذشته، بهاي ارز، رشد مناسبي نداشت و بنابراين قيمت ارز به فنر فشرده اي تبديل شده بود كه اكنون يكباره آزاد شده است.
وي خاطرنشان ساخت: با توجه به عوامل سياسي بين المللي و اقتصادي مانند رشد شديد نقدينگي و اختلاف تورم ميان ايران و كشورهاي طرف معامله، رشد قيمت ارز، طبيعي است اما نوسان شديد آن منطقي نيست.
اين تحليلگر بازار سرمايه، به نگراني هاي اقتصادي مربوط به تصميم آمريكا درباره برجام و خروج احتمالي اين كشور از توافق برجام اشاره كرد و گفت: خروج احتمالي آمريكا از برجام، تاثير واقعي و عملياتي منفي نخواهد داشت.
وي ادامه داد: به دليل اقدامات آمريكا، ريسك سيستماتيك فعاليت اقتصادي در كشور افزايش يافته و منافع مورد انتظار از برجام به نحو مناسبي برآورد نشده است؛ اكنون با تهديد برجام، فضاي اقتصادي كشور متحمل هزينه هاي سنگيني نمي شود؛ البته اثرات رواني خروج از برجام تاثيرات خاص خودش را بر بازارها خواهد داشت.
اخبار اقتصادي ايرنا در تلگرام: IRNAeco@
اقتصام*2022 ** 2023
در گفت وگو با ايرنا اعلام شد:
تاثير دوگانه افزايش نرخ دلار بر بورس
۲۰ فروردین ۱۳۹۷، ۱۲:۵۲
کد خبر:
82881339
تهران- ايرنا- كارشناس بازار سرمايه با تشريح تاثير دوگانه رشد نرخ ارز بر بورس، گفت: تجربه سال هاي گذشته نشان مي دهد افزايش نرخ دلار در ابتدا فضاي منفي به دنبال دارد اما در نهايت پس از چند ماه، فضا براي بورس مثبت مي شود.