خداوند، پیامبران را برای تبیین راه و ارشاد و هدایت مردم به طرف راستی و حقیقت مبعوث كرده است تا حق برای همگان روشن شود. از این رو در طول تاریخ، پیامبرانی برای راهنمایی و ارشاد مردم آمدند و مردم را انذار و هشدار دادند تا مبادا در نتیجه تبعیت از هوای نفسانی از راه مستقیم منحرف شوند. از این رو حضرت محمد(ص) به عنوان آخرین فرستاده و كامل كننده ادیان دیگر برای هدایت انسان ها به پیامبری مبعوث شدند.
ایشان در 27 رجب سال چهلم عام الفیل بر فراز كوه حرا و در میان غار مشغول مناجات با خداوند بودند كه ناگاه پیك وحی، جبرییل امین بر آن حضرت(ص) نازل شدند و آیه های سوره علق را همراه مژده رسالت، بر ایشان خواندند. به این ترتیب آغاز وحی و بعثت با نام خدا و با خواندن، قلم، علم و آموزش آمیخته با توحید، شروع شد.
مسلمانان سراسر جهان سالروز مبعث حضرت رسول اكرم(ص)، این رویداد مهم تاریخ جهان اسلام را به عنوان یكی از عیدهای بزرگ جشن می گیرند و همواره آن را پاس می دارند.
پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به این مناسبت با حجتالاسلام «سعید بهمنی» عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و عضو شورای توسعه فرهنگ قرآنی كشور به گفت وگو پرداخته است.
- در ادامه متن گفت وگوی ایرنا را می خوانیم:
**ضرورت وجود مبارك پیامبر(ص) برای سعادت بشریت
حجتالاسلام بهمنی در ارتباط با بعثت حضرت محمد(ص) گفت: به پیامبری برگزیده شدن حضرت محمد(ص) تنها مختص جامعه عرب آن روز نبود بلكه خداوند ایشان را برای هدایت و راهنمایی تمامی بشریت و در همه زمان ها فرستادند. بنابراین از 2 جنبه جهانی و محلی می توان به مبعث پیامبر(ص) توجه داشت. به لحاظ جهانی، ادیان الهی كه تا آن زمان برای بشر فرستاده شده بود، به طور كامل به دست بشر نمی رسید زیرا كتمان یا تحریف شده بودند.
به همین سبب خداوند كتابی با عنوان قرآن برای بشریت فرستادند كه مصون از تحریف و كتمان بود. چنان كه از زمان نازل شدن آن تا به امروز به همان شكل باقی مانده است. این كتاب آسمانی به عنوان منبع مكتب اسلام تحریف ناپذیر بوده است و نسخه پایانی هدایت بشر به وسیله حضرت محمد(ص) به شمار می رود و با قابلیت بالای خود برای همه زمان ها و همه مكان ها به عنوان هدایت گر محسوب می شود.
عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی اظهار داشت: به لحاظ محلی نیز جامعه عرب كه حضرت محمد(ص) در آنجا به پیامبری مبعوث شدند، دارای ویژگی های خاصی بود. برای نمونه بنابر گفته دانشمندان و با توجه به برخی روایات، زمین از مكه گسترش پیدا كرده و محل هبوط حضرت آدم بوده است و مردم عرب در آن زمان خصوصیت های تمدنی برخی ملت های جهان را نداشتند، هر چند دارای توانایی كلامی و بلاغت فراوانی بودند، به این صورت كه در سخن گفتن مهارت خاصی داشتند و از ظرفیت زبانی بسیار بالایی برخوردار بود و امروزه نیز این ظرفیت را همچنان دارا هستند. از این رو این خصوصیت ها باعث شد تا حضرت محمد(ص) در این نقطه از جهان به پیامبری مبعوث شوند.
**بعثت؛ اعتنا و توجه پروردگار به بشریت
حجت الاسلام بهمنی بعثت را نقطه عطف توجه خداوند به بشر دانست و بیان كرد: اگر بعثت ارتباط خداوند با بشر دانسته شود، آن را باید نقطه عطف توجه خداوند به انسان دانست زیرا پروردگار، حضرت محمد(ص) را به پیامبری مبعوث كردند، از این رو این توجه و اعتنا به بشر قابل تقدیر و تشكر است زیرا فردی با مشخصه و مختصات وجودی انسان برای هدایت و راهنمایی خود آنها به پیامبری مبعوث شده بود و از این جهت این عید و شادی و جشن گرفتن نوعی سپاسگزاری انسان ها از خداوند به شمار می رود.
وی درباره لزوم توجه به عید مبعث یادآور شد: برپایه آموزه های قرآنی و بیان روایی، هدف بعثت تزكیه، تعلیم و به تمامیت رساندن مكارم اخلاق است. تزكیه باعث شكوفایی انسان می شود و اگر بعثتی وجود نداشت و راهی به بشر نشان داده نمی شد كه چگونه به اصلاح و خودسازی بپردازد؛ همیشه در درماندگی زندگی می كرد. بنابراین تصفیه نفس و شكوفایی انسان یك هدف بوده كه خداوند آن برای بشر در نظر گرفته است. بدین شكل پیامبر اسلام(ص) به عنوان اسوه ای نیكو برای انسان ها قرار داده شد كه باید از آن بهره مند شوند.
حجت الاسلام «محمدباقر نادم» معاون پژوهش و مطالعات راهبردی موسسه روایت سیره شهدا و كارشناس رادیو معارف نیز در گفت وگو با پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا گفت: اگر بخواهیم دین اسلام و سیره حضرت محمد(ص) را در دنیا تبلیغ كنیم، باید مكارم اخلاق و روش آن بزرگوار را در زندگی و جامعه خود رواج دهیم. در ادامه دیدگاه های وی را مرور می كنیم.
**پیامبر اسلام(ص)؛ مظهر اخلاق و مكارم انسانی
حجت الاسلام نادم یادآور شد: والاترین و بالاترین دین در میان تمامی دین های آسمانی اسلام و آخرین پیامبر الهی، حضرت محمد(ص) است كه تكمیل كننده همه دین های پیش از خود هستند. در واقع ایشان مظهر اخلاق و مكارم انسانی بودند و به پیامبری مبعوث شدند تا همه انسان ها را به خداوند یگانه دعوت كنند. هر چند در این دعوت مشكل های گوناگونی را تحمل كردند. پیامبر(ص) راه برقراری ارتباط با مخالفان خویش را گفت وگو و تعامل می دانستند و همواره با آنها از راه مصالحه وارد می شدند كه اینك نیز شعار و منش جامعه مسلمانان بر پایه همین تعامل و گفت وگو است.
**حضرت محمد(ص)؛ ارمغان آور آزادگی و صلح طلبی
معاون پژوهش و مطالعات راهبردی موسسه روایت سیره شهدا اظهار داشت: پیامبر اكرم(ص) روح عدالت، آزادگی، برابری و صلح طلبی را برای انسان ها به ارمغان آوردند تا آنجایی كه مشركان انواع بی ملایمتی ها را در حق ایشان روا می داشتند اما آن والامقام در برابر تمام این سختی ها ایستادگی و بیشتر به آنها مهربانی می كردند، به گونه ای كه مشركان با دیدن چنین صحنه هایی دعوت ایشان را به اسلام می پذیرفتند. بنابراین پیامبر(ص) در مرحله نخست به فتح قلب ها پرداختند و پس از آن توانستند دین خود را گسترش دهند. امروزه نیز حكومت اسلامی اگر می خواهد به درون انسان ها نفوذ كند، باید سفیر صلح و مهربانی باشد. همین روشی كه از طرف آیت الله خامنه ای مقام معظم رهبری به عنوان رهبر جامعه اسلامی اجرا می شود. برای نمونه دشمنان جمهوری اسلامی علیه ایران تبلیغ می كنند تا چهره ای خشن از این كشور به نمایش بگذارند اما با سیاست های نشات گرفته از سیره پیامبر اسلام(ص) از طرف نظام، همگان به نادرستی این ادعا پی می برند.
**شناخت اسلام حقیقی با آگاهی از سیره پیامبر اكرم(ص)
این كارشناس رادیو معارف در ادامه توضیح داد: كشورهای استكباری همواره می كوشند تا چهره اسلام و مسلمانان را خشن نشان دهند اما باید دانست كه گروه های تكفیری، وهابیگری، داعش و ... هیچ نسبتی به آموزه های دین مبین اسلام ندارند زیرا به هیچ عنوان در سیره پیامبر(ص)، سختگیری بر دیگران و اعمال زور مشاهده نمی شود و ایشان همیشه با مهربانی و عطوفت مردم را به اسلام دعوت می كردند، در حالی كه امروزه تنها چیزی كه از چنین گروه هایی مشاهده می شود، خشونت، ظلم و ستم است. به همین سبب اگر بخواهیم دین اسلام و سیره حضرت محمد(ص) را در دنیا تبلیغ كنیم، باید مكارم اخلاقی و روش آن بزرگوار را در زندگی و جامعه خود رواج دهیم تا انسان های دیگر با مشاهده چنین سبك زندگی پی به حقیقت اسلام ببرند.
*گروه اطلاع رسانی
پژوهشم**9370**2002**9131
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearch همراه شوید.
به مناسبت سالروز بعثت حضرت محمد(ص)؛
مبعث؛ جلوه ای بی پایان از رستاخیز معنویت
۲۴ فروردین ۱۳۹۷، ۹:۱۵
کد خبر:
82885158
تهران- ایرنا- مبعث نقطه عطف توجه خداوند به انسان و جلوه بی پایان رستاخیز معنویت است كه پروردگار هستی با نزول كلام خویش بر حضرت محمد(ص) ایشان را برای هدایت و راهنمایی بشریت تعیین كردند تا این روز بزرگ نشانه تزكیه، تعلیم و به تمامیت رساندن مكارم اخلاقی باشد.