۲ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۳:۵۸
کد خبر: 82893620
T T
۰ نفر

انتخابات عراق و جدال اسلامگراها و لیبرال – دمكرات ها

۲ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۳:۵۸
کد خبر: 82893620
انتخابات عراق و جدال اسلامگراها و  لیبرال – دمكرات ها

بغداد – ایرنا – رقابت انتخاباتی شدید بین اسلامگراها و جریان های لیبرال – دمكرات، یكی از وجوه متمایز این دوره از انتخابات عراق است كه هر طرف سعی می كند از امكانات موجود برای زمین زدن دیگری بهره ببرد تا نگذارد توفیق چندانی در انتخابات آتی داشته باشد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، استفاده مفرط جریان های لیبرال – دمكرات از عبارت 'آزموده را آزمودن خطاست' منتسب به آیت الله سیستانی در جریان انتخابات 2014، یكی از مهمترین ابزارهای تخریبی است كه این روزها، لیبرال – دمكرات ها به فراوانی علیه اسلامگراها خصوصا احزاب اسلامی شیعه بكار می گیرند.
با توجه به ادعای این جریان ها كه احزاب اسلامگرای شیعه در طول 15 سال گذشته، اداره كشور را در اختیار داشته اند و نتوانسته اند توفیقی در این راستا داشته باشند، بنابراین روی سخن مقوله منتسب به آیت الله سیستانی جریان های اسلامگرای شیعه است.
جالب اینكه ویدئوهایی از برخی روحانیون كه خود را وكلا و معتمدین شرعی آیت الله سیستانی معرفی كرده اند، در شبكه های اجتماعی منتشر شده و در تفسیر عبارت فوق گفته اند كه جریان های سیاسی حاكم در طول 15 سال گذشته (احزاب سیاسی شیعه) هستند.
در این راستا سایت خبری 'بغداد پست' وابسته به 'سفیان السامرایی' چهره بعثی كه در این دوره به طیف لیبرال – دمكرات ها نزدیك شده، با ارائه تصویری از 'سید عمار حكیم' (جریان حكمت ملی)، نوری المالكی (ائتلاف ملی عراق)، حیدر العبادی (ائتلاف النصر) و هادی العامری (ائتلاف الفتح) بر روی آنها عبارت 'آزموده را آزمودن خطاست' گذاشته است.
'محمد صادق الهاشمی' از تحلیلگران عراقی در یادداشتی نوشته است كه شبكه های اجتماعی كه محل فعالیت گسترده جریان های لیبرال – دمكرات است، عبارت آزموده را آزمودن خطاست را برای تخریب چهره ها و جریان های اسلامگرا به طور گسترده ای مورد بهره برداری قرار داده اند.
جریان های وابسته به حزب بعث، لیبرال ها، چپ گراهای كمونیستی، قومیت گراها، مدعیان جامعه مدنی و شعاردهندگان تحول خواه، طیف بزرگی هستند كه در جریان لیبرال – دمكرات در این دوره از انتخابات، صف گرفته اند و برخی از جریان های معروف شیعه نیز با آنها همراه شده اند.
الهاشمی نوشته است كه آنها (لیبرال – دمكرات ها) با دستاویز قراردادن اظهارات آیت الله سیستانی، به نوعی درصدد القاء این شبهه هستند كه مورد خطاب ویژه آیت الله سیستانی، در وهله اول چهره ها و جریان های اسلامگرای شیعه است.
در همین راستا مدافعان جریان های اسلامگرا خصوصا از طیف شیعیان برای پاسخگویی به این شبهه افكنی ها و تحریف افكار عمومی، به طور گسترده ای در دو بعد دفاعی و هجومی فعال شده اند.
در بعد دفاعی، بیشترین تمركز بر پاسخ دهی به شبهه درباره مقوله آزموده را آزمودن خطاست قرار دارد اما در بعد هجومی این جریان، تهدید افكار منحرف جریان های لیبرال – دمكرات بر جوامع اسلامی را هدف قرار داده است.
در بعد اول، برخی از تحلیلگران نوشته اند كه منظور مرجعیت دینی از عبارت آزموده را آزمودن خطاست، شخص یا جریان به خصوصی نیست بلكه رویكردی است كه در طول 15 سال گذشته برای اداره كشور در عراق در پیش گرفته شده و مبتنی بر تقسیم فرقه ای و قومیتی پست های كشور بوده است.
براساس این باور، این رویكرد در اداره كشور باعث شده است كه عراق به جای حركت رو به جلو، دچار پسگرد شده و در نهایت با یورش فرقه ای داعش و طرح قومیتی همه پرسی چیزی نمانده بود تمامیت عراق از هم پاشیده شود.
'خالد السرای' از تحلیلگران برجسته سیاسی عراق كه در این دوره از انتخابات به همراه ائتلاف دولت قانون (نوری المالكی) نامزد انتخابات شده، از قائلین به این تفسیر درقبال مقوله مرجعیت دینی عراق است.
اما طیف دیگری از همین گروه به گونه دیگری برای تفسیر عبارت منتسب به آیت الله سیستانی تلاش كرده اند كه از مهمترین آن، نماز جمعه كربلا است كه محل اعلام مانیفست هفتگی مرجعیت عالی دینی عراق به شمار می رود.
گروه های مدافع اسلامگراها در عراق، در سطح شبكه های اجتماعی بخش هایی از سخنان 'سید احمد الصافی' امام جمعه كربلا را منتشر كرده اند كه در آن درباره برداشت ناصحیحی كه از مقوله 'آزموده را آزمودن خطاست' شده، توضیح داده است.
سید احمد الصافی می گوید كه منظور از آزموده را آزمودن خطاست به این معنا نیست كه هر (فرد و جریان) آزموده ای باید كنار زده شود بلكه اگر آزموده موفقی وجود دارد، عقل حكم می كند كه او را مجدد آزمود اما منظور آزموده ناموفق است كه نباید بار دیگر به او اعتماد كرد.
وی حتی گفته است كه اگر در جریانی كه به ظاهر در اداره كشور در برهه گذشته ناكام بوده اما فرد یا افرادی وجود دارند كه به شخصه موفق و سالم هستند، عقل حكم می كند كه آنها را انتخاب كرد.
اما در بعد هجومی، كمتر از یك ماه مانده به انتخابات سرنوشت ساز پارلمانی عراق، انتشار یك كتاب با عنوان 'تندروی لیبرال' توسط بخش چاپ و نشر تولیت آستان مقدس حسینی در كربلای معلا، جریان های لیبرال – دمكرات را به شدت نگران كرده است.
جریان های لیبرال – دمكرات از بیم اینكه این كتاب نوعی پیام غیر مستقیم مرجعیت عالی دینی برای مردم عراق باشد تا آنها را در آستانه انتخابات پارلمانی از انتخابات جریان های لیبرال - دمكرات ضد دینی بازدارد، نگران كرده است.
در همین راستا یكی از فعالان جریان های لیبرالیسم در عراق در یادداشتی به انتشار این كتاب توسط تولیت آستان حسینی در آستانه انتخابات عراق اعتراض كرده و گفته است كه این نوعی پیام غیرمستقیم برای مردم عراق است تا آنها از انتخاب جریان های لیبرال - دمكرات، را بر حذر كند.
'محسد جمال الدین' كه علاوه بر این یادداشت در برخی از رسانه های بومی عراق نیز ظاهر شده گفته است كه 'شیخ عبدالمهدی كربلایی' مسوول شرعی تولیت آستان حسینی و وكیل شرعی آیت الله سیستانی در كربلا و امام جمعه این شهر، راجع به انتشار این كتاب در این برهه، باید توضیح دهد.
وی افزوده است كه باید مشخص شود كه انتشار این كتاب، با خواست و موافقت آیت الله سیستانی بوده یا اینكه شیخ عبدالمهدی الكربلایی به طور خودسر و برای پاره ای اهداف سیاسی، اقدام به انتشار آن كرده است.
این درحالیست كه در توضیحات تولیت آستان مقدس حسینی درباره این كتاب نوشته است كه با هدف پاسخ گویی به پاره ای شبهه افكنی هایی كه جریان های لیبرال – دمكرات در باورهای اسلامی مطرح می كنند، این كتاب منتشر شده است.
اگرچه انتخابات سنوات گذشته صحنه رقابت واضح و آشكار جریان های قومی و فرقه ای بود اما در این دوره به اعتقاد كارشناسان، بخشی از این جریان های فرقه ای و قومی با مخفی شدن پشت نقاب لیبرال – دمكراسی، با عنوان نقد اسلامگراها، به طور ویژه جریان های سیاسی شیعه را هدف قرار داده اند.
بر همین اساس جریان های لیبرال – دمكرات از این عامل به عنوان تقویت پایگاه مردمی و سیاسی خود بهره برده و حملات سیاسی خود را روی اسلامگراهای شیعه متمركز كرده اند.
این كه این جدال ریشه دار سیاسی این بار به نفع كدام طیف به سرانجام می رسد، سوالی است كه هفته های اندك آینده پاسخی روشن به آن خواهد داد.
خاورم *353*380*